Γούργαρης και Νικολάου για τα σκουπίδια στην Τρίπολη

Γούργαρης και Νικολάου για τα σκουπίδια στην Τρίπολη

Οκτώβριος 11, 2012 - 08:22

Δήλωση Βαγγέλη Γούργαρη   και Δημήτρη Νικολάου -Εκπροσώπων της Λαϊκής  Συσπείρωσης, με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη συζήτηση της 8-10-2012 επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων προσχεδιασμένο αδιέξοδο. Για χρόνια οι Ελληνικές κυβερνήσεις, συνολικά οι δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μεθοδεύουν την όξυνση του προβλήματος  με στόχο την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους «σωτήρες» μονοπωλιακούς ομίλους με λύσεις πανάκριβες και επικίνδυνες με μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών και  περιβαλλοντικές συνέπειες.
Αυτό που εμείς προειδοποιούσαμε χρόνια, τώρα το ομολογούν όλοι.
Το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο, αφού   Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζονται  πολιτικά και  στο  θέμα των απορριμμάτων συνεχίζουν στην ίδια ρότα παρά τις επιμέρους  διαφορές σε ζητήματα χειρισμών και αντιπαραθέσεις για την καρέκλα. Οι βλέψεις, οι ορέξεις και αντιπαραθέσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων  που  δραστηριοποιούνται στον τομέα των απορριμμάτων  βγήκαν  στην  επιφάνεια.
Είναι  θετικό  ότι  το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης για την επιβολή προστίμων από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη. Τα πρόστιμα αυτά  όχι  μόνον  δεν αντιμετωπίζουν  το πρόβλημα, αλλά χειροτερεύουν  την κατάσταση  και  θα  τα  πληρώσουν οι δημότες. Και με τα πρόστιμα  αυτά  ο κ. Τατούλης,  θέλει  να  εξαναγκάσει  τους  δημότες και  το Δήμο να συμμορφωθούν με τις επιδιώξεις του να κάνει πράξη τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για να παραδώσει  τη διαχείριση των απορριμμάτων, με Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Τρίπολης επίσημοι και  «Αντάρτες» αποκαλύφτηκαν για  άλλη  μια φορά αφού  όλοι  μαζί  αρνήθηκαν το ψήφισμα.
Σήμερα προβάλει ακόμα πιο πολύ η αναγκαιότητα και ορθότητα των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων με ευθύνη του κράτους, της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης χωρίς καμία ανάμιξη ιδιωτών και  επιβάρυνση των δημοτών που πρέπει να απαλλαγούν από την φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.
 
 

 

Του Δημήτρη Νικολάου, Δημοτικού Σύμβουλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

 

Τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης στις 8/10/2012 επιβεβαιώνουν όλα όσα από χρόνια έλεγε το Κ.Κ.Ε. και η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ότι δηλαδή το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις όχι από αμέλεια ή ανικανότητα, αλλά σκόπιμα, ώστε να παραδοθεί τελικά η διαχείριση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θα θησαυρίσουν σε βάρος του λαού.

Αναδεικνύεται σήμερα με τον πιο κραυγαλέο τρόπο η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα της πρότασης του Κ.Κ.Ε, για αποκλειστικά Δημόσιο φορέα διαχείρισης που θα έχει μαζί με την Περιφέρεια και τους Δήμους την ευθύνη και της χωροθέτησης χώρων απόθεσης των υπολειμμάτων.

Οι καυγάδες των παρατάξεων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ (επισήμων και ανταρτών) και του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται για το θεαθήναι και για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, αφού σε κοινή τους σύσκεψη από τον Φλεβάρη συμφώνησαν να παραδώσουν την διάθεση των απορριμμάτων σε εργολάβους, ενώ γνώριζαν τι θα συμβεί. Αυτό δείχνει και την πολιτική τους ταύτιση στο θέμα.

Η αποχώρηση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από την επιτροπή των τεσσάρων- αφού είχε γίνει η «ζημιά»- δεν τον ξεπλένει. Αυτά έκανε πάντα! Έπαιρνε μέρος σε όλους τους «κοινωνικούς διαλόγους» (ασφαλιστικό, παιδεία, κ.τ.λ.) παγιδεύοντας τους εργαζόμενους και «έστριβε» όταν έφθαναν στο δια ταύτα. Δεν είναι «μωρές παρθένες». Συνειδητά υπηρετούν την πολιτική  του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Και η τωρινή τους πρόταση (Παπαζαχαρίας στο Δ.Σ.) για δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας λαϊκής βάσης(!) που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα, (κάτι σαν τον λαϊκό καπιταλισμό του Ανδριανόπουλου ή τον τρίτο δρόμο του ΠΑΣΟΚ) δείχνει κατά που τραβάνε. Εξ΄άλλου οι εταιρίες λαϊκής βάσης που είχαν δημιουργηθεί στην ακτοπλοΐα με χρήματα των νησιωτών έμειναν στους εφοπλιστές τελικά. Μήπως επιθυμούν τα ίδια;

Η παράταξη Παυλή που είναι συνυπεύθυνη για τον τρόπο διαχείρισης, (μαζί με την παράταξη Δελφάκη αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κείμενο που καταδικάζει τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για τα πρόστιμα που επέβαλε στον Δήμο) πρότεινε την δημιουργία μιας περίεργης επιτροπής που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες του Δήμου για την διαχείριση. Για μας, οι ευθύνες είναι πολιτικές, ανήκουν στις παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και η καταδίκη τους είναι δεδομένη.

Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους σε διαρκή αγώνα ενάντια στις πολιτικές και στα κόμματα του κεφαλαίου και της Ε.Ε. που σε όλους τους τομείς τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα για να θησαυρίζει η πλουτοκρατία.

Μόνο ο αγώνας και η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων θα φέρει καλύτερες μέρες.