25 στελέχη στο Καστρί στο Φθινοπωρινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

25 στελέχη στο Καστρί στο Φθινοπωρινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Οκτώβριος 11, 2012 - 08:29

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φθινοπωρινό Σχολείο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Αξιολόγηση Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων» (www.ngoschooluop.wordpress.com) που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org). Το Σχολείο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ATExcelixi στο Καστρί (18-28 Σεπτεμβρίου).

Το εντατικό πρόγραμμα του Σχολείου παρακολούθησαν επιλεγμένα στελέχη 25 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της φτώχειας [με την ευρύτερη σημασία του όρου σύμφωνα με το σχετικό ορισμό του ΟΗΕ]. Ανάμεσά τους οι κοινωφελείς οργανώσεις: Αγκαλιάζω, Άρσις, Άρτος-Δράση, Γιατροί του Κόσμου, Γραμμή Ζωής, Δίκτυο Νέων Ελλάδας, Διοτίμα, ΄Εδρα, Είμαι Εδώ, Έλιξ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ιατρική Παρέμβαση, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, Κάριτας Αθήνας, Μετάδραση, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Πολίτες σε Δράση, Πρωτέας, Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων, Χαμόγελο του Παιδιού, Χατζηπατέρειο Ίδρυμα και WWF. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μαθήματα, ανοικτές συζητήσεις και, κυρίως, πρακτικές ασκήσεις σχεδιασμού δράσεων, αναζήτησης πόρων σε διεθνείς οργανισμούς και υλοποίησης κοινωφελών προγραμμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε προγράμματα διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ κλπ.) και ιδιωτικών ιδρυμάτων.
Στο Σχολείο δίδαξαν καθηγητές πέντε ελληνικών πανεπιστημίων, εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στελέχη διεθνών οργανισμών. Οι διδάσκοντες ήταν οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, διεθνολόγοι και νομικοί με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό, διαχείριση και αξιολόγηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας. Στην τελετή λήξης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος έδωσε τις βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.
Ο βασικός σκοπός του Σχολείου ήταν να βοηθήσει την οργανωμένη ελληνική κοινωνία πολιτών να προσελκύσει σημαντικά κονδύλια από θεσμικούς δωρητές του εξωτερικού για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως ο υποσιτισμός, η έλλειψη στέγης, η κοινωνική περιθωριοποίηση και η φτώχεια σε μια περίοδο που οι «συνήθεις» πηγές χρηματοδότησης (εισφορές, χορηγίες, κρατικά κονδύλια) μειώνονται.
Το Σχολείο διεύθυναν οι Καθηγητές Αστέρης Χουλιάρας και Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ειδήσεις: