Ερήμωσαν τα χωριά της Αρκαδίας - Μόνο οι γέροντες έχουν απομείνει (vid)

Ερήμωσαν τα χωριά της Αρκαδίας - Μόνο οι γέροντες έχουν απομείνει (vid)

Νοέμβριος 14, 2023 - 10:16
2 σχόλια

Τα άλλοτε γεμάτα ζωή και νέους ανθρώπους χωριά της Αρκαδίας έχουν ερημώσει. Ιδιαίτερα τα τελευταία τριάντα χρόνια, και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μετρά δυστυχώς δεκατρία χρόνια στη χώρα μας, οι νέοι άνθρωποι επιλέγουν να φύγουν από τα χωριά αναζητώντας την τύχη τους στις πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες δεν έδωσαν κανένα κίνητρο στους νέους κατοίκους των χωριών να παραμείνουν στον τόπο τους, παρά την πολυδιαφημισμένη «αποκέντρωση». Άλλωστε, πώς να γίνει διαφορετικά, όταν οι Υπηρεσίες ακόμα και στις κωμοπόλεις κλείνουν -ΕΦΚΑ, Ταχυδρομεία, Τράπεζες κ.ά.- και τα μόνα που μένουν ανοικτά, είναι τα παλιά καφενεία...

Ο Alpha τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου το βράδυ παρουσίασε ένα οδοιπορικό σε χωριά του Δήμου Τρίπολης και συγκεκριμένα στη Νεστάνη, στο Σάγκα και στο Αρτεμίσιο όπου διαπιστώθηκε η πλήρης ερήμωση -πού να πήγαινε, δηλαδή, και σε χωριά που δεν βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από μια μεγάλη σχετικά πόλη, όπως η Τρίπολη...

Στη Νεστάνη, πρώτο σταθμό της επίσκεψης του τηλεοπτικού συνεργείου, η οποία πριν από 30 χρόνια είχε πληθυσμό χίλιους κατοίκους, τώρα αριθμεί 300 ψυχές. Στην κάμερα μίλησαν κάτοικοι, οι οποίοι ανέφεραν ότι «ένας γάμος μπορεί να γίνει το καλοκαίρι, αλλά βάπτιση ποτέ»,

Στο χωριό Σάγκα η ερήμωση ξεκίνησε τη δεκαετία του '80. Από 400 κατοίκους το 2003, οι κάτοικοι το 2023 είναι μόλις 80.

Στην Αρκαδία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συμβαίνει αυτό που θα συμβεί στην υπόλοιπη χώρα ως το 2050: Το 1.3 του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι ήδη.

Στο Αρτεμίσιο τα 2/3 του πληθυσμού έχουν φύγει για άλλα μέρη ή έχουν μετακομίσει στη γειτονική Τρίπολη. Η κάμερα συνάντησε έναν άνδρα με αγροτικό, που μεταφέρει κάθε εβδομάδα τα χρειαζούμενα στους γέροντες, αφού εμπορικό κατάστημα δεν υπάρχει.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, οδηγός του ΕΚΑΒ τού είπε ότι η κατάσταση του οδικού δικτύου δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία ακόμα και στη διακομιδή ασθενών και ανθρώπων που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

«Μόνο τα σκυλιά μάς κάνουν παρέα», λέει ένας κάτοικος του χωριού.

Αν ερημώνουν τα χωριά που βρίσκονται τόσο κοντά σε ένα αστικό κέντρο, όπως η Τρίπολη, καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει όχι σε τριάντα χρόνια, αλλά σε δέκα χρόνια. Τα αγροτικά επαγγέλματα δεν θέλγουν πλέον τους νέους ανθρώπους, η ελληνική επαρχία ερημώνει και πολύ φοβόμαστε ότι μόνος ο τουρισμός δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση. Επίσης, η συστηματική απογύμνωση της ελληνικής επαρχίας από τραπεζικά καταστήματα, σχολεία, υπηρεσίες, φορείς και δομές Υγείας λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμα και για εκείνους τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν στα χωριά.

Η ελληνική επαρχία ερημώνει, λοιπόν, αλλά οι τοπικές αρχές και η κεντρική κυβέρνηση επί της ουσίας δεν ενδιαφέρονται καθόλου.

Δείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ.

 


2 Σχόλια

αφού ο δήμαρχος φτιάχνει παιδικές χαρές και ρίχνει αμμοχάλικο, γιατί ερήμωσαν

Όχι ρε παιδιά σταθείτε έρχονται τα εργοστάσια …καλησπέρα κύριε Βλάσση

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.