Έρημο χωριό (pics)

Έρημο χωριό (pics)

Δεκέμβριος 30, 2019 - 11:48
34 σχόλια

Χτύπησε ο Μωυσής τη ράβδο του και άνοιξε στα δύο η Ερυθρά Θάλασσα για να περάσουν οι Ισραηλίτες. Από αυτό το βιβλικό γεγονός, έχει ξεπηδήσει μια φράση που λένε ειρωνικά οι παλαιότεροι και χρησιμοποιείται όταν υπάρχει βιασύνη για να εκπληρωθεί μια επιθυμία ή όταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, αλλά εμείς θέλουμε πολύ να πραγματοποιηθεί κάτι: «Να βαρέσω το καλάμι και να γίνει;..».

Δεν έχουμε τη ράβδο του Μωυσή. Μεταξύ μας, δεν έχουμε ούτε καν καλάμι. Ούτε γίνονται και θαύματα. Ακόμα χειρότερα, δεν πρόκειται να γίνει «επίκεντρο των εκδηλώσεων των Χριστουγέννων για την Πελοπόννησο η Τρίπολη» επειδή το είπε ο περιφερειάρχης ούτε θα έρθει όλη η Καλαμάτα στα μέρη μας επειδή κάθε Καλαματιανός ξεχωριστά έλαβε πρόσκληση από τα επίσημα χείλη του.

Δεν είναι, επίσης, «εκδηλώσεις» το γεγονός ότι θα παραβρεθεί ο κ. περιφερειάρχης στη θεία λειτουργία της Πρωτοχρονιάς στον Άγιο Βασίλειο στην Τρίπολη, ούτε ασφαλώς είναι «εκδήλωση» το γεγονός ότι μετά θα δεχθεί ευχές ο κ. Νίκας στο κτίριο της Περιφέρειας, όπως ανέφερε η ηλεκτρονική πρόσκληση που έλαβαν τα ΜΜΕ.

Για τα δελτία Τύπου Δήμου και Περιφέρειας πολλά μπορούν να ειπωθούν. Όπως και για το -ανύπαρκτο- επίπεδο των ιστοσελίδων τους, στις οποίες δεν διαφημίζεται απολύτως τίποτα.

Η πόλη μας ωραία στολίστηκε. Οι εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά ποιοτικές και ο κόσμος τις παρακολουθεί. Εκείνο το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Άρεως, δυστυχώς απέτυχε. Οι επιχειρηματίες δεν πλαισίωσαν την προσπάθεια. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί εκεί ένας τόπος όπου ντόπιοι επιχειρηματίες θα πρόσφεραν αντί μικρού αντιτίμου προϊόντα του τόπου μας που έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα, ώστε να γίνει μια μικρή αγορά στην καρδιά των γιορτών όπως στις άλλες πόλεις. Χωρίς την ανταπόκριση, όμως, των επιχειρηματιών, χωριό δεν έχει.

Χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το χωριό θα έπρεπε να λειτουργεί. Όμως, ήταν κλειστό. Κλειστά τα σπιτάκια, πολλά από αυτά εντελώς άδεια και απλώς στημένα εκεί. Το μόνο που λειτουργούσε, ήταν το μηχάνημα με το τεχνητό χιόνι, αλλά κανείς δεν ήταν εντός της τέντας. Ποιος θέλει να χιονιστεί όταν η θερμοκρασία είναι στο μηδέν; Κάπου στιβαγμένες και οι καρέκλες για τη συναυλία του Θάνου Καλλίρη, που αναβλήθηκε για σήμερα. Αυτή είναι η εικόνα της πλατείας Άρεως δύο ημέρες πριν από την αλλαγή το χρόνου.

Κάνει κρύο, θα αντιτείνει κάποιος. Χειμώνας είναι, κρύο κάνει παντού. Αλλά τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά μένουν ανοικτά.

Καλές οι προθέσεις, αλλά βαρώντας το καλάμι δεν θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία. Θέλει σοβαρό σχεδιασμό, σύμπραξη και συνεννόηση. Θέλει προετοιμασία, δημιουργία ζωντανών δικτύων και ισχυρή θέληση από όλους. Πρέπει να αναπτυχθεί και να γίνει συνείδηση η ομαδικότητα και η συνεργασία ανάμεσα στους επιχειρηματίες μέσω των φορέων τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν θα έπρεπε να έχει λόγο για την ανταπόκριση των καταστημάτων για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό ή θεωρεί ότι κάθε επιχειρηματίας είναι μόνος του; Διότι, αν το πιστεύουμε αυτό, είμαστε νυχτωμένοι. Το Επιμελητήριο, από όσο γνωρίζουμε, δεν εισακούστηκε.

Όταν ρωτάς τους εμπόρους αν κινήθηκε η αγορά τις ημέρες των γιορτών, η απάντηση είναι «τζίφος». Τζίφος, βέβαια! Όταν έχεις εκπτώσεις που τελειώνουν τον Νοέμβρη, και δεκαήμερα προσφορών, και μετά καπάκι 13 Ιανουαρίου τις χειμερινές εκπτώσεις, και ανάμεσα σε όλα αυτά νύχτες Shock Price πώς περιμένουμε να κινηθεί η αγορά τις δεκαπέντε ημέρες που τα καταστήματα δουλεύουν πρωί-βράδυ και είναι ανοικτά τις Κυριακές; Όταν, ακόμα χειρότερα, οι τελευταίες μέρες του χρόνου είναι φορτωμένες με φορολογικές υποχρεώσεις, πώς θα βάλουν οι πολίτες το χέρι στην τσέπη για να ψωνίσουν;

Όλα τούτα, καλό είναι να τα δουν οι αρμόδιοι φορείς με νηφαλιότητα και να αλλάξουν ό,τι χρειάζεται να αλλάξει στην πράξη. Όχι με ψευδαισθήσεις και κούφια λόγια.

Από τις εκλογές και μετά, υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα άλλαξαν, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην τοπική. Τα πράγματα δεν αλλάζουν ως διά μαγείας με την αλλαγή βάρδιας ούτε επειδή γίνονται εξαγγελίες προθέσεων. Και, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν απασχόλησαν ουδόλως την πολιτική σκηνή μέσα στον πυρετό της εκλογικής ζάλης, αλλά δεν την απασχολούν ούτε και σήμερα: Πριν από τις εκλογές, η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος διέκοψε τη συνεργασία της με δεκάδες κτηνοτρόφους στην Αρκαδία. Αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος στον πρωτογενή τομέα. Κάτι τέτοια γεγονότα, με αντικτυπο στην πραγματική τοπική οικονομία, κάνουν όλες τις εξαγγελίες περί απογείωσης του πρωτογενούς τομέα να ακούγονται αστείες. Όταν χάνεις κεκτημένα, κάνεις βήματα πίσω, ό,τι και να λες από τηλεοράσεως...

Βαρώντας το καλάμι, λοιπόν, δεν πετυχαίνουμε τίποτα. Προς τη σωστή κατεύθυνση η προσπάθεια του Δήμου να δημιουργήσει ένα χωριό όπου θα διαφημίζονται τοπικά προϊόντα στο πρότυπο των ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά με μηδενική ανταπόκριση. Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει στην πόλη μας, πρέπει όλοι να βάλουμε ένα χεράκι. Και πολύ κόπο.

Γαλανιάδη Εύα


34 Σχόλια

Κα Γαλανιαδη θα συμφωνήσω μαζί σας για το τι πρέπει να γίνει για την έρμη αυτή πόλη. Ίσως και πολλά,ακόμη χρειάζονται. Θα διαφωνήσω όμως μαζί σας για το καλάμι. Οι διοικουντες α και β βαθμού. Είναι πλήρως ευχαριστημένοι με το καλάμι τους. Είναι αυτοσκοπος. Όσο για το πως θα το κρατήσουν και την,επόμενη τετραετία, υπάρχουν άλλοι τρόποι και όχι το καλό της πόλης, που θα τους δώσουν την ευκαιρία της επανεκλογης. Το καλό της πόλης δεν φερνει ψηφους.

https://www.youtube.com/watch?v=CSv46i_DwPI Κωστα, αλλα λες κ αλλα κανεις....

http://www.arcadiaportal.gr/news/kalesma-stoys-epaggelmaties-tis-tripolis-gia-symmetohi-sto-hristoygenniatiko-horio-2 τιποτε απο αυτα δεν εγινε μονο λογια.

Τι θα πει ποιος θέλει να χιονιστεί όταν η θερμοκρασία είναι στο μηδέν; Πολύ άστοχο παράδειγμα. Στο χιονισμένο Μαίναλο η θερμοκρασία δεν είναι κάτω από το μηδέν; Εκεί γιατί "χιονίζονται"; Δεν κρυώνουν;

Καλάμι υπάρχει και μάλιστα καβαλημενο. Ας μην λοιπόν αναφερθω στους 12 καβαλαρηδες που με πο@@ες νόμισαν οτι βάφονται αυγα.

Όλοι θέλουμε να αλλάξει η πόλη μας, αλλά κανένας μας δεν θέλει να αλλάξει ο ίδιος για το καλό της πόλης μας, αυτό είναι που μας τρώει και τίποτα άλλο. Δεν μας φταίνε ούτε οι Καλαματιανοί, ούτε οι Κορίνθιοι, μόνο το ξερό μας το κεφάλι...

Κατώτερος των περιστάσεων ο Τζιούμης και η Αντιδήμαρχος κ. Καρούτζου!! Μόνο θα θα θα ..... ακούσαμε Κώστα, με ευκολόγια δεν γίνεται δουλειά, ούτε με φωτογραφίες και δελτία τύπου!!! Θέλει πολύ δουλειά και θα δούμε....., πολύ κατώτεροι όμως απο αυτό που περιμέναμε!! Απογοήτευση σκέτη....

Τα Χριστούγεννα έφυγαν και άφησαν πίσω τους ένα Μεγάλο μηδενικό. Τώρα η δημοτική αρχή πρέπει να αναπληρωσει το χαμένο έδαφος με ΤΕΛΕΙΟ καρναβάλι και ΤΕΛΕΙΟ Πάσχα. Οχι τα ίδια και χειρότερα από τις προηγούμενες χρονιές γιατί μετά η κάτω βόλτα που ήδη έχει ξεκινήσει δεν θα σταματάει με τίποτε.

Μπορεί και ο κόσμος να σκέφτεται το αυτονόητο ότι: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ απο το δημοτικό συμβούλιο και να μην αποφασίζουν οι ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ μόνοι τους ....

13:05 στο Μαίναλο θα παω θα χιονιστω αλλά χωρίς να πληρώσω.Στην πλατεία Άρεως αν δεν κάνω λάθος πληρώνεις για να χιονιστεις.

@16:50 Σαφώς και πληρώνεις, αλλά το σχόλιο έγινε σχετικά με την αναφορά στο άρθρο πως κανένας δεν πάει στο χιόνι να "χιονιστεί" όταν η θερμοκρασία είναι στο μηδέν. Άρα αφού η θερμοκρασία στην πόλη είναι χαμηλή, δεν θα πας στο βουνό που έχει χιόνι αφού εκεί θα είναι ακόμα πιο χαμηλή. Δεν νομίζω να έκανα καμια αναφορά σε τιμή. Να καταλαβαινόμαστε. Στο Μαίναλο δεν πληρώνεις το χιόνι, πληρώνεις όμως όλα τα υπόλοιπα, βενζίνη να πας και να έρθεις, καφέ, ροφήματα, ενοικιάσεις ελκήθρου, πεδίλων σκι. Κι αυτά νομίζω κοστίζουν ακριβότερα από τα 5 ευρώ που χρεώνεται το τεχνητό χιόνι για όση ώρα καθήσεις..

Αλήθεια..συγκρίνεται το βουνό και η εξοχή με το ψεύτικο χιόνι???? Τότε το καλοκαίρι βάλε ταπετσαρία από Σαντορίνη και μία πλαστική πισίνα και πήγαινε διακοπές στη..."Σαντορίνη"....τι βλακείες διαβάζουμε...

20:41 Εσύ αυτό κατάλαβες βρε...πανύβλαξ; Ότι γίνεται προσπάθεια να συγκριθεί το βουνό με το τεχνητό χιόνι; Για ξαναδιάβασε το σχόλιο. Καλά ρε τι παίρνετε, ληγμένα;

Γουδιά και γίδια τριπολιτσιωτες σύντομα θα είστε σε πόλη φάντασμα ,όταν κλείσει και η ΔΕΗ στην Μεγαλοπολη που πόλοι από εσάς το θέλουν

Δεν μπορώ να καταλάβω που συγκρίνετε το τεχνητό χιόνι με το φυσικό χιονι....τόσο άσχετοι πχιά?? Ο 16.50 και ο 21.30 πάνε καλά?φυσικά και το τεχνητό χιόνι κοστίζει φθηνοτερα...και θα είναι πιο ωραίο να λειτουργεί όταν θα χιονίζει πραγματικό χιόνι στην Τρίπολη!!! Όπως τότε που έβρεχε μυαλά και έτρεχαν να βρουν ομπρέλα!!

Όλο τον χρόνο περιμένουμε τα Χριστούγεννα να δούμε λίγο ζωή σε αυτή την πόλη και πάλι τα έκαναν σαν τα μούτρα τους...Και μην ρίχνουμε την ευθύνη του δήμου πάνω στους επιχειρηματίες..Όσο για τους Καλαματιανους δεν μας έφταναν ούτε στο μικρό τους δάχτυλο στο θέμα στολισμού άλλα τέτοιοι που είσαστε μια ζωή τελευταίοι θα είμαστε γιατί είσαστε άχρηστοι..

Συμφωνώντας απόλυτα με το άρθρο της κας Γαλανιαδης Εύας,προσθέτω ότι ο εμπορικός κόσμος & ο παραγωγικός κόσμος της Τρίπολης πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η εποχές τής προχειρότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί !!! Για ν αλλάξει ή τριτοκοσμική εμπορικά εικόνα τής Τρίπολης χρειάζεται μακροπρόθεσμη συνεχή προσπάθεια από όλους τους φορείς αποβλέποντας ΟΧΙ στο τώρα αλλά στο μετά !! Αυτό συνεπάγεται και τις ανάλογες υποδομές Π.Χ. χώροι ελεύθερης στάθμευσης !! πρώτιστα όμως συνεχή έξυπνη διαφημιστική ροή ! Θαύματα δεν γίνονται με μία προσπάθεια πρέπει να υπάρχει μακρο/θεσμο πλάνο !

Από τα σχόλιά σας φαίνεται το επίπεδό σας. Αυτό σας αξίζει και αυτό παίρνετε σε αυτή την πόλη. Είναι απλά τα πράγματα...

Στην ιστοσελίδα του Δήμου (που κόστισε πολλά πολλά χρήματα...) γράφουν για παγοδρόμιο. https://www.tripolis.gr/~tripolis/index.php?option=com_k2&view=item&id=3375:%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84ree%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%E2%80%A6-%CE%BC%CE%B5-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AC&Itemid=936

@11:11 Τι ακριβώς θέλεις να πεις; Την ιστοσελίδα "που κόστισε πολλά πολλά χρήματα" δεν την αγόρασε ούτε την πλήρωσε η δημοτική αρχή του Τζιούμη αλλά υπάρχει αρκετά χρόνια τουλάχιστον από τη δημοτική αρχή Σμυρνιώτη (ίσως και πιο πριν). Γράφει για παγοδρόμιο γιατί δεν μύρισαν από πριν τα νύχια τους ότι θα προκύψει πρόβλημα και δεν θα γίνει τελικά το παγοδρόμιο στην πλατεία Άρεως. Το πρόγραμμα γράφτηκε αφού πρώτα είχε συμφωνηθεί με τον ανάδοχο το παγοδρόμιο. Αν το ήξεραν από πριν ότι θα υπήρχε πρόβλημα δεν θα το έβαζαν στις εκδηλώσεις, αστροπελέκι. Όλοι οι εξυπνάκηδες να γράψετε την π@π@ριά σας..

@13:56, αυτό που λες ωστόσο δεν εναιρεί το γεγονός ότι από τις 4 Δεκεμβρίου που αναρτήθηκε το πρόγραμμα μέχρι και σήμερα που δεν υπάρχει το παγοδρόμιο πως δεν θα έπρεπε ένας στο κείμενο του άρθρου να γράψει ότι το παγοδρόμιο που αναφέρεται στο συνημμένο έντυπο, δεν είναι διαθέσιμο. Δηλαδή, εντάξει, να υποστηρίζουμε τον Τζιούμη και να κάνουμε εποικοδομητική κριτική και σχόλια αλλά να μην είμαστε και σαν το βίντεο των ΑΜΑΝ με τον ΠΑΟΚΤΖΗ να φωνάζει "ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ!". Λίγο έλεος, κάπου...

Εσυ που δεν εισαι αστροπελέκι και εισαι ο έξυπνος της παρέας για πες μας στο ραδιόφωνο δε μπορούσαν να αλλάξουν την διαφήμιση που μιλάει ακόμα για παγοδρόμιο ; Για σκέψου να την ακούσει κάποιος απο άλλη πόλη και να έρθει να ψάχνει το παγοδρόμιο . Δυστυχώς πολύ κατώτεροι των περιστάσεων .

23:41 Εσύ απ΄ ό,τι σε κόβω πρέπει να μεγάλωσες στο Παρίσι, ε; Δεν μου λες, εκεί έμαθες να βόσκεις τα πρόβατα και τα κατσίκια;

Όχι ρε Γουδί ,στην Τρίπολη μεγάλωσα και το πρώτο κατσικογιδο που φύλαξα ήσουν εσυ

Διαβάζω τα σχόλια και ένας δεν γράφει χρόνια πολλά και καλή χρόνια !!Καλη χρόνια σε ολους υγεία αγάπη και Ειρήνη σε όλο τον κόσμο !!

21:32 Μεγάλε, πίστεψέ με, φωνάζει από μακριά ότι μεγάλωσες στην Τρίπολη. Χαρακτηριστικό δείγμα. Τσιαπρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ

Χρόνια πολλά ρε κατεχανι δω δω. δωωω τουλάχιστον έμαθα να εύχομαι τις γιορτές !!Καλη χρόνια ρε Γκλιτςboy

Anonymous 19:54 Έχεις πάρει σβάρνα τα άρθρα εδώ μέσα και σχολιάζεις ρε τροκάνι; Άλλαξε τουλάχιστον τις λέξεις για να μην καρφώνεσαι μωρή τραχανοπλαγιά

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.