Έρημη, καμένη χώρα

Έρημη, καμένη χώρα

Ιούλιος 24, 2023 - 16:29
36 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ είχε συνάντηση τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη συνομιλία που είχαν, ο ίδιος δήλωσε: «Σήμερα είναι η επέτειος της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας, ελπίζουμε ότι του χρόνου θα γίνει μια μεγάλη γιορτή. Συμπίπτει όμως και με δύσκολες ημέρες λόγων των δασικών πυρκαγιών. Αυτές είναι οι συνέπειες, δυστυχώς, οι πραγματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Και πίσω μας; Τι έχουμε πίσω μας;

Έχουμε το Μάτι, με την εκατόμβη νεκρών. Έχουμε την κατακαημένη Εύβοια. Έχουμε, πιο πίσω ακόμα, τις φωτιές στην Ηλεία, τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα.

Έχουμε πολύ κάρβουνο πίσω μας, που δεν μας δίδαξε τίποτα.

Εκτός κι αν πρέπει μοιρολατρικά να δεχθούμε ότι όλα μας τα δάση, όσα έχουν απομείνει, έρμαια της κλιματικής αλλαγής, θα καούν διότι εμείς, ως διποδα νοήμονα όντα και ως κράτος, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», αναφερόμενος, ασφαλώς, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όταν προκληθούν, ανάψουν και φουντώσουν, και αφεθούν να καταπιούν τα δάση και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις (όπως στη Ρόδο, ας μην ξεχνάμε ότι η πυρκαγιά που οδήγησε στην εκκένωση περίπου 30.00 ανθρώπων είχε ξεκινήσει μέρες νωρίτερα...).

Πρόληψη δεν υπάρχει πουθενά, και όπου υπάρχει, βλέπε Μαίναλο, επαφίεται στις προσπάθειες των υπέροχων εθελοντών που περιπολούν στο βουνό.

Τα αποτελέσματα της παντελούς έλλειψης μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών τα ζούμε με δραματικό τρόπο κάθε χρόνο. Κινδυνεύει ο Βουραϊκός, καίγεται το Πήλιο, καίγεται η Ρόδος, καίγεται η Κέρκυρα, ξανακαίγεται η Εύβοια, όπου γίνονται εκκενώσεις αυτή την ώρα.

Θα κάνουμε, λοιπόν, ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Δηλαδή, βόλτες στο κέντρο επιχειρήσεων για να ενημερωνόμαστε. Διότι στο πεδίο άλλοι είναι εκείνοι που μοχθούν για τα δάση μας και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Εκείνοι που η προηγούμενη και νυν κυβέρνηση κατέβρεχε με τις μάνικες επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους και μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα...

Πίσω από τις εκκενώσεις και το 112 -δεν χρειάζεται να πούμε ότι σώζουν ζωές- υπάρχει η παντελής αδιαφορία για την πρόληψη των πυρκαγιών. Το σύστημα που υιοθετήθηκε το 2007, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι στην πραγματικότητα δεν δούλεψε ποτέ.

Και καμία κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να το αλλάξει!

Ούτε η προηγούμενη -και νυν.

Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Πολύ λίγα, πολύ αργά, όπως πάντα.

Και χωρίς καμία δικαιολογία.

Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται οι φίλοι, να αφήσεις ένα νησί με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τέτοια εποχή, να καεί, εφόσον τον τουρισμό τον προωθείς ως βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Αλήθεια, τώρα;

Αναρωτιόμαστε πώς στη χώρα της ευκαιριακής ανάπτυξης και του άρπα - κόλλα δεν υπάρχει καμία θεσμική πρόβλεψη και παρέμβαση για τίποτα;

Ως Έλληνες, κάνουμε μόνο μπαλώματα -κι όσο αυτά αντέξουν, αρκεί να πέφτει το παραδάκι.

Δεν βλέπουμε να αφήνονται ελεύθερα τα διάφορα συμφέροντα με ισχυρότατους δεσμούς με δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές, γραμματείς και φαρισαίους, να αυθαιρετούν σε παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους;

Πώς είναι δυνατόν να δουλεύουν ταβέρνες με τραπέζια πάνω στο κύμα, εννοώ στην αμμουδιά, με την πατούσα στο νερό, χωρίς άδεια, προφανώς, και παραλιακοί δρόμοι να οδηγούν σε πόρτες... κλαμπ, όπως σε  εξαιρετικά δημοφιλές νησί των Κυκλάδων;

Πώς είναι δυνατόν να έχει ξεκινήσει μια πυρκαγιά στη Ρόδο την Τρίτη, στα μέσα ενημέρωσης να είναι απλώς.... Τρίτη, και το Σάββατο να τρέχουν πανικόβλητοι οι τουρίστες στον δρόμο, με τον πυκνό καπνό πίσω τους, με μωρά παιδιά στην αγκαλιά, επειδή εκείνοι που τους διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος, τους ξεσήκωσαν τελικά να φύγουν άρον - άρον;..

Βαθιά πολιτική απάθεια, βαθιά άγνοια, πολίτες και επιχειρηματίες βαθιά χωμένοι σε μια βολική ασυδοσία.

Ένα κράτος που μονίμως χρωστάει στα μεγάλα συμφέροντα.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής στο πρωτοσέλιδό του, εν μέσω όλου αυτού του χάους, ανακοίνωνε ότι τον Σεπτέμβριο έρχεται νέα ρύθμιση στη Βουλή και λύση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Δίνονται συνεχώς παρατάσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Ας βολευτούμε όλοι, λοιπόν, στην έρημή μας χώρα.

Αλλά έρχεται κάποτε η ώρα του λογαριασμού, και το τίμημα θα είναι μεγάλο, διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν η πρόθεση για υγιή, στα μέτρα μας, ανάπτυξη με διαφύλαξη του περιβάλλοντος και με αγάπη για τον τόπο μας.

Αναρωτιέμαι αν οι περιφέρειες και οι δήμοι, αν το υπουργείο και η κυβέρνηση στις πυρόπληκτες περιοχές θα ανακοινώσουν αντιπλημμυρικά έργα και γρήγορα. Διότι μετά τις φωτιές, έρχονται οι πλημμύρες.

Μια δήλωση του τύπου «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» κατόπιν εορτής, δεν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όπως ιδιαίτερα χρήσιμη δεν είναι και η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού.

Λίγο αργότερα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είμαστε σε πόλεμο με τη φωτιά.

Συμπληρώνει άλλες δηλώσεις πολιτικών περί «ασύμμετρης απειλής», «στρατηγού ανέμου», περί «στραβής στη βάρδια».

Όλες εξοργιστικές.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με μεγαλύτερες καταστροφές γι' αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδιά μας στις νέες συνθήκες. Αλλά απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας από όλους. Από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή την δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παντού. Σήμερα μπορούμε από σύγχρονο κτίριο να κάνουμε τον συντονισμό. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην κατάσταση που παραλάβαμε. Πού θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το 2021 από τη φωτιά στην Εύβοια κάηκαν 508.800 στρέμματα, στη Βαρυμπόμπη 83.700, στην Ηλεία 180.000 στρέμματα, στη Μεσσηνία 51.000, στην Ανατολική Μάνη 104.700.

Συνολικά, 1,2 εκατ. καμένα στρέμματα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για όλη τη χώρα.

Σε 40 χρόνια, έχουν καεί 20 εκατ. στρέμματα.

Οι δικαιολογίες στερεύουν, όπως το νερό μας στις πηγές.

 

Γαλανιάδη Εύα


36 Σχόλια

Χαίρε Κούλη Μητσοτάκη πυρπολητή. Οι χιλιοκαμμένοι σε χαιρετούν

ακόμη να βάλετε μυαλό τα ζαία; δεν καταλάβατε μετά από τόσες σφαλιάρες ότι όσο χτυπάτε προσωπικά και μειωτικά τον κούλη, κάνετε τον κόσμο να τον συμπαθεί περισσότερο. οι εμμονές και οι εφιάλτες σας δεν συνιστούν πρόταση αλλά στείρα άρνηση. άσε που ότι κι αν λέτε, οι εικόνα του αλέκση στο συντονιστικό τη βραδιά με το μάτι δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας

Δεν αφορούν όλα στα κομματικά. Ούτε σημαίνει ότι όποιος δεν είναι με τον Κουλη, αυτόματα είναι ζαιος. Εδώ, πρόκειται για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή με 100% επικοινωνιακή διαχείρηση. Δηλαδή, το επικοινωνιακό σανό που σε ταΐζουν, στο ταΐζουν με τα τριαξονικά. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να το καταπιείς αμάσητο όλο · θα βαρυστομαχιάσεις.

Η εμπάθεια είναι προφανής, εξ ου και δεν μας είπες τίποτα που δεν ξέρουμε. Α... να μη ξεχνάς το Μάτι.

Καλή χώνεψη από το πολύ σανό (δύσκολο το βλέπω). Κι επειδή μάλλον βαρυστομαχιασες και δυσκολεύεσαι να καταλαβεις, δεν είμαι ζαιος.

Δεν χρειάζεται να μας υπενθυμίζεις το ρόλο σου ως ψυχωτικός του πληκτρολογίου και επίτιμος της συμμορίας των πέντε. Δεν ξεχνάμε.

2023 και ακόμα θυμόυνται το Μάτι ,πες μας και για την φωτιά στο Μαιναλο το 2000!Τρομπα

100% επικοινωνιακή διαχείριση λέει ο άλλος!!! Επί ΝΔ λειτούργησε σε χρόνο dt το 112, που δεν είχε το είχε καταφέρει, το αυτονόητο, κανείς πριν. Φέτος έχουμε τα περισσότερα πτητικά μέσα από ποτέ. Φυσικά και δεν αρκούν αυτά, χρειαζόμαστε ΑΛΜΑΤΑ στην πρόληψη και στην οργάνωση, αλλά όχι και τέτοιος μηδενισμός. Η Ελλάδα δεν ήταν Ελβετία και ήρθε ο Μητσοτάκης και την διέλυσε. Ήταν ένα βαλκανικό μπουρδέλ@ και προσπαθεί να το συμμαζέψει-εκσυγχρονίσει. Έχει γολγοθά ακόμα μπροστά του αλλά και τεράστια ευκαιρία. Σας έχουν κάνει τεράστια ζημιά οι μπούρδες-μηδενισμός του Βαξ και Βάνη. Σανός με τις νταλίκες

Η Ελλάδα είχε κάνει άλματα μέχρι το ‘04. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατάφεραν να μπουρδελ#ποιησουν ξανά… Αυτό μας αξίζει, δεν μας φταίει κανεις.

Η φωτιά στη Ρόδο καεί ήδη οκτώ (8) ημέρες. Στις πόσες μέρες μπορούμε να γράψουμε ένα σχόλιο κριτικής για το επιτελικό κράτος, χωρίς να θεωρηθούμε μπουρδολόγοι, αριστεροσανοφάγοι, ζαίοι και Βαξεβανιστές;

@Μπεκατσοκυνηγός - Και στις 3 ώρες εσύ θα γράψεις τον χαβά σου. Keep going. Μέσα σε έναν από τους χειρότερους σε διάρκεια και ένταση καύσωνες των τελευταίων 40 ετών έχουμε δασικές πυρκαγιές. Δυστυχώς είναι η νέα πραγματικότητα των καιρικών συνθηκών στον πλανήτη, αλλά εσένα σου φταίει ο ...Μητσοτάκης. 40+ βαθμούς για 10+ συνεχόμενες ημέρες και σου φταίει ο Μητσοτάκης και το επιτελικό κράτος!!! Μιλάμε για τόνους χαζομάρας και κόμπλεξ, όχι αστεία.

Όπως αποδείχθηκε και την πρώτη τετραετία Μητσοτάκη, όταν κάηκε η Εύβοια, η Βαρυμπόμπη ή το Τατόι με δύο μποφόρ, οι άνθρωποι είναι απολύτως ανίκανοι για τη δουλειά: το 2021 κάηκαν όσο το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020. Φροντίζουν απλώς να μην υπάρχουν θύματα και ύστερα κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση.

Τη βάψατε, ο κούλης δεν είναι υπερασπίσιμος (αν δεν καταλαβαίνετε τη λέξη ψάξτε σε κάποιο λεξικό). Τη βάψαμε, αυτό το πράμα κυβερνάει τη χώρα.

Μην είμαστε βλάσφημοι, ούτε ανυπόμονοι. Θα μας σώσει ο Μωυσής, αρκεί να του κάνουμε λιτανείες και να μην τον αμφισβητούμε! Αλλιως…κι άλλη φωτιά θα μας κάψει!

@08:47 - "Απλώς να μην υπάρχουν θύματα". Για εσένα είναι πολύ απλό φαίνεται οι 103 που έχασαν την ζωή τους στο Μάτι, οι 63 στην Ηλεία, οι 2 χτες. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα. Εννοείται ότι χρειάζεται να αλλάξουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ στην πρόληψη και αρκετά και στην πυρόσβεση. Ειδικά στην πρόληψη όμως χρειάζεται να γίνουν άλματα. Η χώρα έχει ήδη πάρα πολλά πτητικά μέσα και νομίζω και πολλούς πυροσβέστες. Η λύση δεν είναι τα Canadair αλλά να προλαβαίνουμε τις φωτιές. Αναδιοργάνωση δασικής υπηρεσίας, σύγχρονη τεχνολογία, drone, περιπολίες κτλ. κτλ. Πρόληψη.

Το σίγουρο είναι ότι αρμενίζουμε στραβά εδώ και 20+ χρόνια. Η ΝΔ έχει εστιάσει στο να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό φαίνεται ότι το έχει επιτύχει. Χρειάζεται όμως να πάμε παρακάτω. Διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Καθημερινή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πυρκαγιών στην Πορτογαλία. Έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης στα δάση που μετατρέπουν απλές φωτιές στο παρελθόν σε mega fires τώρα. Φυσικά λέει και πολλά άλλα. Τα λένε πολλοί και στην Ελλάδα. Χρειάζεται αλλαγή πλάνου.

Η Τσεχία μας στέλνει πυροσβέστες και η ελληνική κυβέρνηση λέει «ΟΧΙ» Αν θέλαμε πυροσβέστες, θα προσλαμβάναμε. (Μπάτσους έχετε να μας στείλετε που χρειαζόμαστε για κάτι εξώσεις? ). Δεν τους είπαμε το καλύτερο: έχουμε τόσους πολλούς που τους βάζουμε να οδηγούν και ασθενοφόρα.

Όταν δεν μπορείς στο μυαλό σου να ξεχωρίσεις εάν σε ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή ή το "κόστος", αυτά παθαίνεις. Προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα και το μόνο που καταφέρνεις είναι να εμφανίζεσαι ως ηλίθιος.

Επίσης, δε βοηθά ΚΑ-ΘΟ-ΛΟΥ το να γράφεις μια κριτική και να παίρνεις απαντήσεις - τραμπουκισμούς τύπου " Άντε σβήσ' τη εσύ, δεν ξεχνώ το Μάτι, έβαλες τη φωτιά στη Marfin, ο δικός σου, ο δικός μου" κτλ κτλ...Κριτικάρουμε γιατί θέλουμε να βελτιώσουμε πράγματα όχι για να κοματίσουμε....Όχι όλοι τουλάχιστο. Το ότι δεν χάνουμε ανθρώπινες ζωές είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ το σημαντικότερο αλλά δεν μπορεί να είναι Η λύση. Έπιασε μια φωτιά, φύγετε...Δεν είναι λύση πιστεύω. Φταίμε κι εμείς όμως, το δικό μας μερίδιο ευθύνης δεν το βλέπουμε ΠΟΤΕ...

Γνωστός μου σε χωριό της Αρκαδίας, ως πρόεδρος τοπικής κοινότητας, κάλεσε τους συγχωριανούς του σε "σύσκεψη" κάποια Κυριακή για να "μιλήσουν" για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, που θα πάνε, ποιοι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους πιο ηλικιωμένους, που υπάρχει νερό κτλ κτλ...Έφερε και εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, που πήγε λόγω γνωριμίας. Ξέρετε πόσοι παρευρέθηκαν από τους 150 με 200 κατοίκους; Τέσσερις (4). !!!!! Εάν όμως (ου μη γένοιτο) πιάσει μια φωτιά, όλοι αυτοί "θα τα βάλουν με το κράτος". Αυτοί είμαστε .....

Καλά όλα αυτά περί πρόληψης κλπ. Μία "καμπάνα" δυνατή τύπου ΙΣΟΒΙΑ σε εμπρηστες δεν έχει πέσει. Τόσους έχουν συλλάβει, ποια είναι η κατάληξη;;;; Για να δούμε ποιός θα τολμήσει μετά, όταν τον περιμένουν ισόβια;!

16:57 Καλά, εσύ δεν ξέρεις πού πατάς καί πού βρίσκεσαι. Το έχεις εντελώς χαμένο, αν κρίνω από τίς μπούρδες πού γράφεις. Εκτός τόπου και χρόνου καί χώρου καί δεν συμμαζευεσαι.

@Μπεκατσοκυνηγός - Η δασοπυρόσβεση πέρασε από την δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική το 1998, με εισήγηση του ...Στέφανου Τζουμάκα. Μετά από 25 χρόνια μπορούμε να πούμε το κλασσικό "καλά πήγε αυτό". Η δασοπυρόσβεση δεν είναι 100 Canadair ή να νοικιάζουμε 20 Beriev. Σε megafires τα αεροπλάνα δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ. Τα πάντα είναι η πρόληψη. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο λένε ότι η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση τεράστιας καύσιμης ύλης. Φωτιές αντιμετωπίσιμες παλιότερα τώρα γίνονται mega fires, που ΔΕΝ αντιμετωπίζονται. Υπάρχουν λύσεις; Υπάρχουν. Και τις προτείνουν.

Κυρ Παντελή, λύσεις υπάρχουν και μπορώ να προτείνω. Εγώ. Το ζήτημα είναι να εφαρμοστούν. Εγώ θα τις εφαρμόσω; Αυτός που μπορεί να το κάνει, ασχολείται με το να παραμυθιάζει τα πρόβατα. Με την "αφιλοκερδή" βοήθειά σου φυσικά. Το αποτέλεσμα είναι να καιγόμαστε. Ή είναι κι αυτό ψέμα;

Μάλιστα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου....Έχει αιτίες η εγκατάλειψη της υπαίθρου... Κάνουμε μια "βόλτα" στα σχόλια για το κλείσιμο ΕΛΤΑ και τραπεζών, το "κόστος" που "πληρώνουμε" όλοι και είναι "δυσβάσταχτο ", τη μη στελέχωση των κέντρων υγείας λόγω "κόστους και αέναου καθισιού" (θα τους πληρώνουμε για να κάθονται), τις λάθος κατευθύνσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων (έγιναν λουλούδια στα σκυλάδικα) κτλ κτλ .....και μετά τα ξαναλέμε. Η "δράση" πάντα έχει αντίδραση και οι "αποφάσεις" συνέπειες, έστω και εάν δεν τις βλέπουμε ή δε θέλουμε να τις δούμε ή έρχονται πολύ πιο μετά και δεν τις συνδέουμε....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.