Εργατικό δυστύχημα στο Άργος: Άνδρας έπεσε από σκαλωσιά και σκοτώθηκε - Ένας ακόμη τραυματίστηκε

Εργατικό δυστύχημα στο Άργος: Άνδρας έπεσε από σκαλωσιά και σκοτώθηκε - Ένας ακόμη τραυματίστηκε

Απρίλιος 06, 2024 - 18:27
0 σχόλια

Μέσα στο πρώτους μήνες του 2024 θρηνούμε ακόμα έναν νεκρό εργάτη και ένα βαριά τραυματισμένο που σακατεύτηκαν σήμερα Σάββατο στο ‘Αργος στον χώρο δουλειάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο εργάτες ήταν ανεβασμένοι σε σκαλωσιά και πραγματοποιούσαν εργασίες κατά τη διάρκεια εξέλιξης εργασιών ελαιοχρωματισμού, σε διαμέρισμα 3ου ορόφου, φαίνεται να έσπασε τμήμα στήριξης ικριώματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει πτώση δύο εργατών. Οι δυο Αιγύπτιοι άνδρες 20 και 47 ετών έπεσαν από μεγάλο ύψος.

Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν ο 20χρονος να αφήσει την τελευταία του πνοή στο σημείο της πτώσης από συνθλιπτικό τραύμα στο κεφάλι και ο 47χρονος να μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Άργους, όπου οι γιατροί έκριναν την μεταφορά του στο Αττικό Νοσοκομείο.

Δεν είναι η "κακιά στιγμή" ούτε είναι "τυχαία γεγονότα", είναι όλα εργοδοτικά προδιαγεγραμμένα εγκλήματα!

Η απουσία μέτρων ασφαλείας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι υπερωρίες, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, το άγχος για το εισόδημα και την οικογένεια κάνουν τον εργαζόμενο σωματικά και ψυχικά ευάλωτο, εύκολο θύμα μιας "κακοτοπιάς" στη δουλειά, γεννούν νέες επαγγελματικές ασθένειες στους εργαζόμενους (έντονο στρες, μυοσκελετικά, ψυχικά νοσήματα κ.ά.).

Η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε δήθεν "ανεξάρτητη αρχή" έχει οδηγήσει στην κατάργηση των ελέγχων της ασφάλειας και της υγιεινής στους χώρους εργασίας, λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να δίνουν πλήρη ασυλία στην μεγάλη εργοδοσία να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα.

Έχουν "βαμμένα χέρια" με το αίμα εργατών όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή και η προηγουμένη που δήθεν «κόπτεται» για το θάνατο εκατοντάδων εργατών στους χώρους δουλειάς, γιατί όλες δίνουν σταθερά ασυλία στα συμφέροντα του κεφαλαίου, "προσκυνούν" τις απαιτήσεις του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), προωθούν τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ που ενισχύουν την εκμετάλλευση και την ανασφάλεια των εργαζομένων. Μόνο οι πρόσφατοι αντεργατικοί νόμοι "Γεωργιάδη", "Χατζηδάκη" της κυβέρνησης ΝΔ, ο νόμος "Βρούτση - Αχτσιόγλου" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, νόμοι που στηρίχτηκαν και από το ΠΑΣΟΚ, είναι "δωράκια" στα χέρια της μεγάλης εργοδοσίας "να κάνει ό,τι θέλει" μέσα στους χώρους δουλειάς, χωρίς να την ελέγχει κανένας.

Ο λαός της Αργολίδας, έχει τη δύναμη με τον αγώνα τους, να απαιτήσουν και να καταφέρουν να δουλεύουν με ασφάλεια, να κατοχυρώσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι ασφαλείς μετά τη δουλειά. Σε κάθε χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Οι ζωές μας μετράνε! Το κάνουμε πράξη κάθε στιγμή!

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί πιστεύει ότι ο πλούτος που παράγεται σε όλους τους χώρους δουλειάς, ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, ανήκει στην εργατική τάξη. Και μόνο όταν αυτός ο πλούτος γίνει ιδιοκτησία των παραγωγών και της κοινωνίας θα πάψουν τα βάσανα και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Καλούμε τη κυβέρνηση να διαλευκάνει σε βάθος αιτίες όλων των ατυχημάτων- δυστυχημάτων.

Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στους εργαζόμενους, για επίκληση της "ατομικής ευθύνης" ή του "ανθρώπινου λάθους". Η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στις επιχειρήσεις. Αυτές οφείλουν να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέπεται το "ανθρώπινο λάθος".

Με ευθύνη της κάθε εργοδοσίας: Να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου. Να αποκατασταθεί η υγεία του τραυματία και να αποζημιωθεί στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψει από την εργασία του, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστεί

Να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, παίρνοντας άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

 

KKE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.