Εμπορικός πόλεμος, νέα οικονομική ύφεση και η Ελλάδα που «πρέπει τώρα να αναπτυχθεί»

Εμπορικός πόλεμος, νέα οικονομική ύφεση και η Ελλάδα που «πρέπει τώρα να αναπτυχθεί»

Αύγουστος 29, 2019 - 12:09
0 σχόλια

Όλοι οι αναλυτές πλέον συμφωνούν: νέα οικονομική ύφεση βρίσκεται προ των πυλών. Και, το χειρότερο από όλα, είναι το γεγονός ότι δεν έχει θωρακιστεί ούτε η ευρωπαϊκή οικονομία ούτε η ελληνική, ασφαλώς, παρά το πάθημα του 2007.

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα δεν είναι δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστη την παγκόσμια οικονομία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τον κινεζικό γίγαντα, ωστόσο μόνο προσωρινά οι δηλώσεις του καθησύχασαν τις αγορές, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν τραβήξει εις μάκρος και αυτό δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Παράλληλα, στην αμερικανική οικονομία εμφανίστηκε το «σημάδι του κακού» ήδη από τον Μάρτιο: Όπως σε όλες τις περιόδους οικονομικής κρίσης, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές των μακροπρόθεσμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ των δύο κατηγοριών ομολόγων (βραχυπρόθεσμα - μακροπρόθεσμα) μεγαλώνει σταθερά από τον Μάρτιο και έφτασε προχθές σε επίπεδα-ρεκόρ δωδεκαετίας.

Η γερμανική οικονομία απειλείται με ύφεση, αν δεν βρίσκεται σε αυτήν ήδη. Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, γράφει στην «Καθημερινή»: «Το ΑΕΠ (σ.σ. της Γερμανίας) συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,07% το δεύτερο τρίμηνο. Ενώ προβλέπουμε στασιμότητα της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, υπάρχει υψηλός κίνδυνος το ΑΕΠ να υποχωρήσει ελαφρώς περισσότερο. Δύο συναπτά τρίμηνα με συρρίκνωση ΑΕΠ θεωρούνται τεχνική ύφεση».

Ο ίδιος αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Γερμανία εξαρτάται από το παγκόσμιο εμπόριο περισσότερο από άλλες οικονομίες, εφόσον έχει μεγάλες εξαγωγές. Και θα μπει σε πραγματική ύφεση αν δεν υπάρξουν καλά νέα στο εμπόριο και στο Brexit. Για το εμπόριο υπάρχει μία πιθανότητα καλών νέων, αλλά εξαιτίας του χωρίς συμφωνία, όπως φαίνεται, Brexit, ύστερα και από τα χθεσινά (δείτε ΕΔΩ) δεν περιμένουμε πολλά πράγματα...

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Γερμανία και, σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ, παραδέχτηκε ότι η οικονομία βρίσκεται στην αρχή μιας οικονομικής κρίσης, και ζήτησε γερμανικές επενδύσεις:

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη (…) Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αναπτυχθεί παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς οικονομίας. Εντούτοις θα επωφεληθούμε από τα εμφανώς πλέον χαμηλότερα επιτόκια –επιτέλους και για την Ελλάδα. Και μπορούμε να επικεντρωθούμε γρήγορα στην υλοποίηση συμβολικά σημαντικών επενδυτικών πρότζεκτ, όπως πχ. η ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις και μάλιστα πολλές. Θα πρέπει να προέλθουν από πολλές κατευθύνσεις, και από τη Γερμανία. Γι' αυτό έρχομαι στο Βερολίνο. (...) Στο Βερολίνο έρχομαι με το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θέλω να παρουσιάσω τη θέση της Ελλάδας σε Γερμανούς επιχειρηματίες και να τους παρακινήσω να δουν τη χώρα μας υπό μια νέα οπτική (…) Για μένα αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα πρώτο βήμα για ένα νέο κεφάλαιο».

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας, αν και πρέπει να αναπτυχθεί, δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να τα καταφέρει όταν η οικονομία ολόκληρου του πλανήτη βρεθεί στη δίνη μιας νέας οικονομικής ύφεσης. Εδώ δεν τα κατάφερε να αναπτυχθεί όταν το χρήμα από τις δανειοδοτήσεις έρεε άφθονο. Η χώρα μας μόλις που ξεκίνησε να στέκεται στα πόδια της και έχει δουλειά πολλή. Επίσης, και αυτό είναι το χειρότερο από όλα, ακόμα δεν έχει γίνει ούτε ένα βηματάκι για αυτές τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα εξουδετέρωναν όλες τις αδυναμίες και θα προσέλκυαν επενδύσεις, όπως χαμηλότερη φορολόγηση, απλοποίηση διαδικασιών, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, πάταξη της διαφθοράς...

Ως προς την ουσία, λοιπόν, εθιμοτυπική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί, αλλά για να δουν οι Γερμανοί επενδυτές την Ελλάδα υπό μια νέα οπτική, που λέει ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να υπάρξει προοπτική.

Παγκόσμια κλιματική κρίση (Αμαζόνιος) τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της οποίας θα τα δούμε πολύ σύντομα, οικονομική αβεβαιότητα που οδηγεί σε ύφεση (σχέσις ΗΠΑ - Κίνας, Brexit) και εδώ μια κυβέρνηση που φαίνεται να θεωρεί ότι αν προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τις αποφάσεις του ενδεχομένως τις παρακάμψει. Αλλά οι επενδυτές θα αργήσουν να φανούν.

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.