Εκλογές τον Μάιο; Συμφέρουν..

Εκλογές τον Μάιο; Συμφέρουν..

Φεβρουάριος 08, 2019 - 21:10
5 σχόλια

Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Εσωτερικών προκήρυξε διαγωνισμό με τον οποίον καλούσε τους ενδιαφερόμενους να προμηθεύσουν την Πολιτεία με κάλπες, παραβάν και ψηφοδέλτια. Μάλιστα, ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών το υπουργείο όρισε την 23η Ιανουαρίου, ενώ η παράδοση του υλικού πρέπει να γίνει ως τις 20 Απριλίου.

Οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές είναι «στον δρόμο», ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές -σε συμπολίτευση, αντιπολίτευση αλλά και στον Τύπο- που προσδιορίζουν τον χρόνο των εκλογών: 26 Μαΐου.

Σημειωτέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει αναφέρει ότι η πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι η 26η Μαΐου, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε μέσω Twitter και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Δελατόλλα, εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι», η συγκεκριμένη ημερομηνία συμφέρει και την κυβέρνηση καθώς τα κόμματα τα οποία κινούνται στον χώρο ενδιαμέσως του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών - Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων και Κίνημα Αλλαγής- απειλούνται είτε από τις ήδη σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό τους είτε από πλήρη μεγάλη εκλογική ήττα και πλήρη διάλυση και αφετέρου γιατί η εκλογική μάχη μέχρι τις 26 Μαΐου μπορεί να δοθεί με τους δικούς του όρους στο πεδίο της οικονομίας, στο οποίο το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσει το πακέτο των «θετικών μέτρων».

Ακόμη, στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι η αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο δεν μπορεί να παραταθεί επί μήνες χωρίς να έχει ως αποτέλεσμα βαριά εκλογική ζημιά.

Μην ξεχνάμε ότι και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε ερώτηση προ ημερών, είπε ότι ως προς το Κοινοβούλιο η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις και την Ευρώπη υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Όπως είχε αναφέρει: «Πάντως σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο για να γίνουν εκλογές πριν από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν για τις ευρωεκλογές του Μαΐου».

Αν γίνουν οι εκλογές στις 26 Μαΐου, θα στηθούν τετραπλές εκλογές με πέντε κάλπες, αφού λόγω της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ψηφοφόρος θα ψηφίσει και για δήμαρχο αλλά και για δημοτικούς συμβούλους, που μπορεί να είναι διαφορετικοί από τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου της επιλογής του. Ενδεχομένως να πρέπει να παραταθεί και ο χρόνος της ψηφοφορίας και πέρα από τις 19:00, αφού, όπως υπολογίζεται, κάθε ψηφοφόρος θα χρειάζεται περίπου 25 λεπτά για να ψηφίσει, εκτός της αναμονής στο εκλογικό κέντρο.

Σύμφωνα με τα όσα έχει διδάξει η εμπειρία των τριπλών εκλογών του 2014, θα χρειαστεί πολύς περισσότερος χρόνος στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, αλλά και πολύ περισσότερο έμψυχο και υλικό δυναμικό.

Θα μπορούσε να γίνει και τούτο: δύο τριπλές εκλογές μέσα στον Μάιο (βουλευτικές με περιφερειακές και δημοτικές στις 19 Μαΐου και ευρωεκλογές με περιφερειακές και δημοτικές στις 26 Μαΐου). Αλλά, σύμφωνα με τον Τύπο,  στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ -στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές τον Μάιο- φέρεται να προκρίνεται ευροεκλογές και εθνικές να γίνουν ταυτόχρονα, ώστε η δυσαρέσκεια των πολιτών να εξαντληθεί στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο και όχι σε εκείνες των εθνικών εκλογών.

Γαλανιάδη Εύα


5 Σχόλια

Τον Μάρτη να γίνουν οι εθνικές εκλογές για να ξεκουμπιστουν οι προδότες

Μαύρο στους πολιτικούς που ψήφισαν ΜΝΗΜΟΝΙΑ και φυλάκισαν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Να μην τους στείλουμε στην Βουλή ξανά. Υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να μας βγάλουν από το τέλμα, βρέστε τους και ψηφίστε τους, για μια καλλίτερη Ελλάδα και τους Έλληνες.

Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που πιστεύουν ότι φτάνει να ψηφίσουμε ένα κόμμα και έναν ηγέτη για να βγούμε από το τέλμα. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

Την άποψη Τατούλη επί του θέματος θα την μεταφέρετε σε επόμενο άρθρο σας; Προτείνω τίτλο "Τατούλης: αμορτισέρ ή πολλαπλασιαστής του αντισύριζα μένους;"

@10:21 - 300 βουλευτές ψηφίζουμε και αυτοί εκλέγουν πρωθυπουργό. Ο αριθμός 300 είναι αρκετά αντιπροσωπευτικός για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Ελλάδας. Όπως και το δημοτικό συμβούλιο και το περιφερειακό.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.