Δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στη Μεγαλόπολη

Δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στη Μεγαλόπολη

Οκτώβριος 26, 2016 - 11:42
0 σχόλια

Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Επιχειρήσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας

“Ο Δήμος Μεγαλόπολης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του αναζητά πεδία ανάπτυξης, για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, παρακολουθώντας τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και εναρμονίζοντας τη στρατηγική του Δήμου και τις αποφάσεις του στο νέο περιβάλλον που κάθε φορά δημιουργείται στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Η Μεγαλόπολη, ως κομβικό γεωγραφικό σημείο αναφοράς της Πελοποννήσου, οφείλει να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά της, ως πόλος συγκέντρωσης και ανάπτυξης επιχειρήσεων μεταφοράς, διαμεταφοράς και γενικότερα επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επιδιωχθεί η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην περιοχή της Μεγαλόπολης.”

Με αυτά ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση του ΔΣ Μεγαλόπολης ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας και εισηγητής του θέματος κ. Τσιριγώτης, εισηγούμενος το 2ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης «Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Επιχειρήσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, διευκρινίζεται ότι στο Επιχειρηματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Αλυσίδας επιτρέπεται η εγκατάσταση επιχειρήσεων εφοδιαστικής σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της έκτασης του Πάρκου, ενώ δεν αποκλείεται στο υπόλοιπο 40% να εγκατασταθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις χονδρεμπορίου, επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα κλπ.

Με τις τελευταίες θεσμικές εξελίξεις όσον αφορά στον κλάδο της εφοδιαστικής, δίδεται η ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι  εργασίες και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, εκπονηθεί και πληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια με δαπάνες του Δήμου Μεγαλόπολης, προκειμένου με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, να προβούν στην υποβολή Φακέλου Έκδοσης ΚΥΑ στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, με σκοπό πλέον την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Επιχειρήσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιήσουν και την έκταση που έχει παραχωρηθεί, ελαχιστοποιώντας το ρίσκο κατασκευής ενός Βιομηχανικού Πάρκου σε μια χώρα και μια περιοχή όπου δεν υπάρχει βιομηχανία και βιομηχανική ανάπτυξη ούτε αναμένεται στο άμεσο μέλλον τέτοια εξέλιξη.

Αν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί θα μπορούσαμε βάσιμα να ελπίζουμε στην υπαγωγή και επιχορήγηση του έργου στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τα Πάρκα Εφοδιαστικής

Ειδικότερα, οι σχετικές υπηρεσίες/εργασίες θα αποσκοπούν στον έλεγχο, τη συμμόρφωση και την εφαρμογή των προδιαγραφών και των κανονισμών για τα έργα υποδομής του Πάρκου ως εξής:

1. Δίκτυο Οδοποιίας

2. Δίκτυο Ύδρευσης

3. Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων

4. Δίκτυο Αποχέτευσης Ομβρίων

 

Επιπλέον των ανωτέρω, ο Τεχνικός Σύμβουλος θα παράσχει υπηρεσίες / εργασίες υποστήριξης για τον προσδιορισμό των ειδικών όρων και περιορισμών του Επιχειρηματικού Πάρκου σχετικά με :

1) Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

2) Γεωλογική Καταλληλότητα ( προκαταρκτική έκθεση)

3) Τεχνική Οργάνωση

 

Τέλος, ο Τεχνικός Σύμβουλος θα συνδράμει την Υπηρεσία για:

1) Σύνταξη Προϋπολογισμού Έργων Υποδομή

2) Επανασύνταξη Τεχνικοοικονομικής Μελέτης Σκοπιμότητας – Βιωσιμότητα

3) Επίλυση διοικητικών εκκρεμοτήτων, όπως:

• Σύσταση Φορέα Υλοποίησης (ΕΑΝΕΠ)

• Επανεξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου του

χαρακτηρισμού της έκτασης ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας», αντιμετώπιση δασικού χαρακτηρισμού τμήματος της έκτασης για μελλοντική επέκταση του Πάρκου, λοιπές γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις κλπ.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών/υπηρεσιών, ο Δήμος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, θα είναι σε θέση να καταθέσουμε σχετικό Φάκελο στα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Τυχόν άλλες μελέτες, ελλείψεις κλπ που μπορεί να εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τον έλεγχο της επένδυσης, θα τις αντιμετωπίσουν στον κατάλληλο χρόνο και αφού βεβαιωθούν ότι η επένδυση τους  εξελίσσεται θετικά, θα εγκριθεί και θα μπορεί να μπει σε πρόγραμμα επιχορήγησης ΕΣΠΑ, JESSICA κλπ.

Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα και :

Α. Εγκρίνει την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Επιχειρήσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) στην περιοχή της Μεγαλόπολης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 4302/2014 «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 225/08.10.2014 τεύχος Α’), με σκοπό τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, συνολικής εκτάσεως 380 στρεμμάτων, καθότι η Μεγαλόπολη έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, για την εγκατάσταση σε αυτό επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας.

Β. Εγκρίνει την εκτέλεση της εργασίας – παροχή υπηρεσιών με τίτλο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ» σε βάρος του ΚΑ 00-6117.009 των εξόδων του Π/σμού οικ. έτους 2016, όπου γραφεί σχετική πίστωση ποσού 61.500,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., από ιδίους πόρους του Δήμου, για την παροχή υπηρεσιών / εργασιών συνδρομής και εξειδικευμένης υποστήριξης των υπηρεσιών του Δήμου με βάση τις προδιαγραφές των έργων υποδομής των Επιχειρηματικών Πάρκων, για την εκτέλεση των οποίων απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, που θα γίνει με πρόχειρο συνοπτικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)» (ΦΕΚ 147/08.08.2016 τεύχος Α΄).


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.