Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση - δανειστές

Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση - δανειστές

Απρίλιος 12, 2016 - 09:31
1 σχόλια

Στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ μεταφέρεται η διαπραγμάτευση

Η διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος μεταφέρεται πλέον στην Ουάσιγκτον καθώς δεν επετεύχθη ούτε καν μια μερική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό πρόγραμμα θα ζητηθεί στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι η συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Ευρωζώνης και Ταμείου για το θέμα του χρέους.

Στις 2 τα ξημερώματα Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ανακοίνωσε την «παύση των διαπραγματεύσεων» καθώς όλες οι πλευρές συνειδητοποίησαν ότι δεν θα προέκυπτε συμφωνία. Οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τόσο μεγάλες, που δεν επέτρεψαν ούτε καν την επίτευξη συμφωνίας επάνω σε ένα αρχικό κείμενο.

Τα τρία «αγκάθια» της φορολογίας εισοδήματος, του ασφαλιστικού και των «κόκκινων» δανείων έφεραν την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο, καθώς για να ληφθούν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει η τρόικα να έχει ανάψει το «πράσινο φως» όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος και στο πλαίσιο αυτό, και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται πλέον να δεχτεί ακόμα ισχυρότερες πιέσεις από τους δανειστές της χώρας.

«Είναι σαφές ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι στόχος είναι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με την τρόικα για να προχωρήσουν και οι συζητήσεις για το χρέος, καθώς και η εκταμίευση της δόσης που εξαρτάται από την αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες να επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν τις αποφάσεις να λαμβάνονται προς τον Ιούλιο και υπό την απειλή μίας χρεοκοπίας», αναφέρει «Η Καθημερινή».


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.