Άσιμος, Σαββόπουλος και Ριάνα «βγήκαν» από το μάθημα των Θρησκευτικών...

Άσιμος, Σαββόπουλος και Ριάνα «βγήκαν» από το μάθημα των Θρησκευτικών...

Ιούνιος 28, 2017 - 12:40
7 σχόλια

Αυτό που συμβαίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών, το να διαπραγματεύεται, δηλαδή, η Σύνοδος με τον υπουργό Παιδείας ως προς το ποια... τραγούδια θα συμπεριλαμβάνονται στη νέα διδακτική ύλη, αγγίζει τον σουρεαλισμό.

Και, τελικώς, ούτε ο κ. Γαβρόγλου πέρασε με επιτυχία και δίχως να «κοπεί» κάπου τη βάσανο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ήταν όμως καλύτερος «μαθητής» στη σχέση Εκκλησίας-Κράτους στη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εποχή από τον Νίκο Φίλη και τελικώς πέρασε το δικό του, σε σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών. Απλώς η Εκκλησία έκοψε, σύμφωνα με την εισήγηση του Μητροπολίτη Υδρας κ.κ. Εφραίμ στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, από το πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, στίχους τραγουδιών της Ριάνα, του Διονύση Σαββόπουλου και του Νικόλα Άσιμου.

Κατά τα λοιπά, τα Θρησκευτικά άλλαξαν, όπως πανηγυρίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ιεραρχίας που -κατά την ανακοίνωση του ΙΕΠ- «αψήφησε τις ακραίες φωνές ορισμένων κληρικών και λαϊκών και αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Τα νέα Θρησκευτικά έχουν άλλη δομή και το υπουργείο Παιδείας προτείνει υποστηρικτικό (μουσικό και οπτικό) υλικό για πολλές θεματικές ενότητες και εργασίες. Προτείνεται για παράδειγμα το τραγούδι «Η Ζωή μου όλη» του Άκη Πάνου σε εργασία της Γ’ Γυμνασίου με θέμα «Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας – Χτίζοντας τον κόσμο μας» ή «Ο κήπος» του Σωκράτη Μάλαμα.

Μέσα σε όλα αυτά, αναρωτιόμαστε αν η Σύνοδος ή το υπουργείο σκέφτηκαν -σε κάποια φάση, σε κάποια τάξη- να εντάξουν στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών λίγα πράγματα για την υπέροχη βυζαντινή μουσική και την ευρωπαϊκή θρησκευτική πολυφωνική μουσική, κάποια ακούσματά της έστω, που αποτέλεσε τη βάση για αυτό που ονομάζουμε κλασική μουσική σήμερα. Η συζήτηση περί Ριάνας, Σαββόπουλου, Μάλαμα και λοιπών τραγουδοποιών είναι, απ' ό,τι φαίνεται, πιο σοβαρή από την προσπάθεια έστω να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια ψήγματα, έστω, ενός τεράστιου μουσικού πλούτου και πολιτισμού.

Ο «Μπαγάσας», «Η συννεφούλα» και το «Umbrella» κόπηκαν από τη διδακτέα ύλη. Αναμένονται διαμαρτυρίες από τις δισκογραφικές...

Γαλανιάδη Εύα

 

Ειδήσεις: 

7 Σχόλια

Μπράβο στον Υπουργό Παιδείας που φαίνεται ότι σε κάποια πράγματα πράττει σωστά.Οι μαθητές του σχολείου και ιδιαίτερα τα βιβλία δεν χρειάζεται να έχουν τέτοια τραγούδια.Το σχολείο δεν είναι μπουατ είναι σχολείο.

Οι μισοί καλοί - σε μοναστηριού κελί - κι οι άλλοι στο τρελάδικο - από κακό κι απ'άδικο SOSάρα για θεολόγους

Λακάν, ο Λακάν σου πέφτει βαρύς, κόψε το διάβασμά του, Ρίξτο στον Χάιντεγκερ καλύτερα, είναι πιο ελαφρύς, πιο εύκολος.

"Μεταξύ άλλων, κόπηκε μια γελοιογραφία του Economist καθώς σύμφωνα με την εκκλησία εξέτρεφε «αντιθρησκευτικά» αισθήματα στους μαθητές, προωθώντας τους την ιδέα πως οι θρησκείες είναι υπαίτιες για τη βία. Στη γελοιογραφία απεικονίζεται ένα πεδίο μάχης γεμάτο με νεκρούς και ένας, που έχει επιζήσει, αναφέρει: «όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός»." Να ταυτίσουμε την ορθοδοξία με την Εκκλησία της Ελλάδος; Τι λένε οι πιστοί με λίγο μυαλό; Οι καθολικοί είναι πιο πονηροί, δεν την πατάνε τόσο χοντρά.

.....άσχετο, ο Σαββόπουλος και ο Follie Follie έχουν παντρευτεί 2 αδερφές . Είναι δηλαδη μπατζανάκια.

Πριν χρόνια διδάσκοντας θρησκευτικά σε μια τάξη ανέφερα το συγκρότημα "τρύπες" με σιγουριά πως τα παιδια το γνωρίζουν. Δεν τους ήξερε κανένας μαθητής. Ο Αγγελάκας με επιστολή του ζητά να αφαιρεθούν οι στίχοι του τραγουδιού "γιορτή" απο σχολικό εγχειρίδιο.

Στο κεφάλαιο της ιστορίας όπου διδάσκονται τα παιδιά για τον ΕΛ.ΑΣ και τον Βελουχιώτη, θα δέχονταν ποτέ το Υπουργείο Παιδείας να μπουν τραγούδια της Madonna ή εικόνες του andy Worhol ? Δεν νομίζω. Στα "δικά μας" ιερά η σοβαρότητα και το κύρος πρέπει να περισσεύει. Των άλλων θέλουμε να ξεφτιλίσουμε ύπουλα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.