Ανήθικες και απαράδεκτες επιθέσεις κατά Αθλητικών Σωματείων στη Μεγαλόπολη

Ανήθικες και απαράδεκτες επιθέσεις κατά Αθλητικών Σωματείων στη Μεγαλόπολη

Απρίλιος 12, 2017 - 18:53
0 σχόλια

Στο φως της δημοσιότητας έχει βγει πολλές φορές το θέμα των επιχορηγήσεων αθλητικών σωματείων και συλλόγων της περιοχής μας από τον Δήμο Μεγαλόπολης.

Σχεδόν όλες τις φορές , υπάρχουν σαφείς αναφορές ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης δίνει παράνομα επιχορηγήσεις σε κάποια σωματεία και συλλόγους.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πολύ φοβάμαι ότι η προσέγγιση του δεν γίνεται σωστά, κάνω αυτή την ανάρτηση για να αναζητηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο νόμος ορίζει ότι μια από τις Προϋποθέσεις για να λάβει ένας Σύλλογος η Σωματείο  επιχορήγηση , είναι η υποχρέωση δημοσίευσης απολογιστικών στοιχείων δαπανών μη κερδοσκοπικών φορέων που επιχορηγούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με ποσό άνω των τριών χιλιάδων ευρώ συνολικά ετησίως.
Μάλιστα η τελευταία εγκύκλιος αναφέρει ότι : Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρησης των απολογιστικών στοιχείων δαπανών έτους 2015 με καταληκτική ημερομηνία την 31η.10.2016 υπενθυμίζουμε την υποχρέωση καταχώρησης, στην ειδική εφαρμογή , δηλώσεων δαπανών έτους 2016 με καταληκτική ημερομηνία την 28η.2.2017.

Τα Αθλητικά Σωματεία για τα οποία εγκρίθηκε επιχορήγηση για το 2016 , σύμφωνα με την απόφαση του Δεκεμβρίου 2016 που υπάρχει στην Διαύγεια είναι:
1. Αθλητικός Όμιλος (Α.Ο.) «ΔΟΞΑ» Μεγαλόπολης
2. Γυμναστικός Σύλλογος Μεγαλόπολης(Γ.Σ.Μ.) «TA ΛΥΚΑΙΑ»
3. Καλαθοσφαιρικός ́Ομιλος Μεγαλόπολης (Κ.Ο.Μ.) ̈ΠΕΛΑΣΓΟΣ̈
4.Αθλητική ́Ενωση Μεγαλόπολης (Α.Ε.Μ.) «Ο ΠΟΛΥΒΙΟΣ»
5. Αθλητικό Σωματείο (Α.Σ.) «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ»
6.Γυμναστικός Σύλλογος (Γ.Σ.) ΚΑΡΑΤΕ ̈Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ̈
7.Αθλητικός Όμιλος Μεγαλόπολης

Επίσης υπάρχει επιχορήγηση στην Φιλαρμονική Μεγαλόπολης και στην Θεατρική ομάδα Μεγαλόπολης, τα 2 αυτά σωματεία όμως έχουν καταθέσει τις δηλώσεις.

Οι αναφορές λοιπόν και οι δημοσιεύσεις κάνουν λόγο ότι  τα αθλητικά σωματεία που φαίνονται στην απόφαση, δεν έχουν υποβάλει την δήλωση αλλά παρόλα αυτά ο Δήμος Μεγαλόπολης τα επιχορηγεί. Δηλαδή ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης παραβιάζει τον νόμο και μοιράζει δημόσιο χρήμα , τα δε συγκεκριμένα σωματεία παραβιάζουν και αυτά τον νόμο και αποδέχονται παράνομα δημόσιο χρήμα.

Δεν ξέρω αν όλοι όσοι διαβάζετε , καταλαβαίνεται την σοβαρότητα των καταγγελιών, των δημοσιευμάτων και των αναφορών που γίνονται.

Δεν ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε την ζημιά που προκαλείται στα σωματεία και γενικότερα σε όλες τις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται στην περιοχή μας. Μιλάμε για το σύνολο των αθλητικών σωματείων της πόλης τα οποία μας έχουν προσφέρει τεράστιες επιτυχίες. Τα οποία έχουν προσφέρει στην περιοχή μας τα μέγιστα.

Δυστυχώς με λύπη  διαπιστώνει κανείς ότι όλες οι αναφορές και οι δημοσιεύσεις έχουν γίνει χωρίς να υπάρχει έρευνα των καταγγελιών , χωρίς κανένα σωματείο να ρωτήθηκε αν έχει υποβάλει δήλωση. Απλά όσοι καταγγέλλουν , αρκέστηκαν σε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και αμέσως  έσπευσαν να κατακεραυνώσουν άπαντες. Δυστυχώς αυτοί που καταγγέλλουν συλλόγους και σωματεία ότι δεν τήρησαν κάποιους κανόνες , οι ίδιοι δεν φρόντισαν να τηρήσουν κανέναν  κανόνα δεοντολογίας. Χωρίς καμία απολύτως έρευνα και κανένα στοιχείο δημοσιεύουν τόσο σοβαρές κατηγορίες!

Πολύ εύκολα βάζουν μεγάλους και βαρύγδουπους τίτλους και αφήνουν να φανεί ότι υπάρχουν παράνομες ενέργειες. Αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να ερευνήσουν την αλήθεια. Εγώ το έκανα και σε λίγα λεπτά έμαθα την πραγματική αλήθεια. Από τα σωματεία που εγκρίθηκαν επιδοτήσεις , ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ και ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΤΕ  τελικά δεν πήραν χρήματα για το 2016. Από τα υπόλοιπα σωματεία ΌΛΑ μα ΌΛΑ είναι απολύτως εντάξει με τις υποχρεώσεις τους , όπως αυτές περιγράφονται στην σχετική εγκύκλιο. Σας ξαναλέω μέσα σε λίγα λεπτά της ώρες και με ελάχιστα τηλέφωνα είχα τις αναγκαίες απαντήσεις. Όπως επίσης ενημερώθηκα αμέσως ,  οι συντάκτες της ανήθικης αυτής δημοσίευσης δεν μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν με κανένα από τα σωματεία που κατηγορούν. Επίσης σε λίγα λεπτά είχα στα χέρια μου και τα αποδεικτικά στοιχεία των σωματείων που έχουν δηλώσει τις δαπάνες τους.

Η πραγματικότητα λοιπόν αφήνει πολύ εκτεθειμένους τους συντάκτες αυτών των ΑΝΗΘΙΚΩΝ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ δημοσιεύσεων. Όλα τα σωματεία που πήραν επιχορήγηση έχουν υποβάλει κανονικά τις δηλώσεις. Επίσης έχουν ελεγχθεί οι επιχορηγήσεις για το 2015 και δεν έχει προκύψει κανένα θέμα.

Όμως η ζημιά έχει γίνει. Πολλοί πολίτες της Μεγαλόπολης – και όχι μόνο- έχουν διαβάσει 3 ημέρες τώρα  ότι εδώ στην Μεγαλόπολη η Δημοτική Αρχή μοιράζει παράνομα το δημόσιο χρήμα και οι σύλλογοι το αποδέχονται. Και πολλοί γονείς προφανώς θα σχηματίζουν λάθος εντύπωση για τους συλλόγους που πηγαίνουν τα παιδιά τους.

Και κάπως έτσι καταφέρνουν κάποιοι ανεύθυνοι, να δημιουργούν ένα κλίμα παρανομίας. Και κάπως έτσι έχουμε φτάσει οι μισοί πολίτες στην  Μεγαλόπολη να είναι εισαγγελείς και οι άλλοι μισοί να είναι κατηγορούμενοι. Είναι εντελώς απαράδεκτο και ανήθικο να γίνεται τέτοια επίθεση,  στα σωματεία χωρίς στην ουσία κανένα απολύτως στοιχείο. Τι σκοπό τελικά εξυπηρετούν τέτοιες κινήσεις;

Αυτό όμως  που εμένα μου φαίνεται εντελώς παράξενο είναι ότι κανένα σωματείο-σύλλογος από αυτά που δείχνονται ότι είναι παράνομα, δεν βγήκε να απαντήσει , επίσης δεν υπάρχει καμία απάντηση από την Δημοτική Αρχή. Δεν βγήκε κανείς να διαμαρτυρηθεί για τις κατηγορίες. Πως γίνεται να αφήνονται τέτοιες σοβαρές κατηγορίες για συλλόγους-σωματεία και κανείς να μην αντιδρά; Την στιγμή μάλιστα που τα σωματεία ξέρουν πολύ καλά ότι όλα όσα αναφέρονται είναι ψέμματα; Είναι πραγματικά απορίας άξιον!

Θα αναμένω τις επίσημες απαντήσεις – τοποθετήσεις της Δημοτικής Αρχής και των σωματείων , που σε βάρος τους αφήνονται αυτές οι καταγγελίες. Θεωρώ ότι σε τόσο σοβαρά θέματα θα πρέπει να υπάρχει άμεση απάντηση και καθαρές κουβέντες. Και φυσικά να μπορούν όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Από το Καφενείο Μεγαλόπολης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.