Ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης στον Ι. Ν του προφήτη Ηλία στην Τρίπολη (photos&video)

Ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης στον Ι. Ν του προφήτη Ηλία στην Τρίπολη (photos&video)

Απρίλιος 15, 2014 - 22:41
1 σχόλια

Παρακολουθήστε ολόκληρο το τροπάριο της Κασσιανής από τη χορωδία Τριπόλεως

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε η ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κκ Αλεξάνδρου. Το παρών έδωσαν πολλοί πιστοί, ενώ τη Θεία Λειτουργία, πλαισίωσαν και άνθρωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Η χορωδία Τριπόλεως έδωσε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα, ακόμα περισσότερο χρώμα αλλά και "θείο" φως, μέσα από τη μοναδική ερμηνεία του τροπαρίου της Κασσιανής.

 Ἡ Πόρνη ἐν κλαυθμῷ, ἀνεβόα οἰκτίρμον, ἐκμάσσουσα θερμῶς, τοὺς ἀχράντους σου πόδας,

θριξὶ τῆς κεφαλῆς αὐτῆς, καὶ ἐκ βάθους στενάζουσα.

Μὴ ἀπώσῃ με, μηδὲ βδελύξῃ Θεέ μου,

ἀλλὰ δέξαι με, μετανοοῦσαν,

καὶ σῶσον, ὡς μόνος φιλάνθρωπος

 

Η Μ. Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην άλειψη του Κυρίου με μύρο από την πόρνη και στην προδοσία του Ιούδα « Γυνή, βαλοῦσα σώματι Χριστοῦ μύρον».

Ξεκινώντας από τα παραδείγματα αυτά, ομολογούμε ότι "δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια".

Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, το εσπέρας της Μεγάλης Τρίτης  15ης  Απριλίου 2014,  χοροστάτησε  στην Ακολουθία του Όρθρου της Μ. Τετάρτης  – Ακολουθία Νυμφίου στην  Ενορία  Προφ. Ηλιού  και Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου  Τριπόλεως,  όπου πλήθος κόσμου συμμετείχε με κατάνυξη στην Ακολουθία.

Συνάμα την  Μεγάλη  Τρίτη το βράδυ στον ως άνω Ιερό Ναό, ο  φιλόχριστος λαός της Τριπόλεως  είχε την ευκαιρία να ακούσει εκ της Χορωδίας Τριπόλεως, το «ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ» του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, το οποίο  έγραψε, ο συνθέτης, σε ηλικία 17 ετών, το 1942 στην Τρίπολη και απέδωσε με τη Χορωδία των συμμαθητών του!

 

                                                     + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

 

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/kYJqrnu4a-k

youtube://v/XvDNux0DSCA


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΜΑ ΠΑΛΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΙΑΝΗΣ ΤΟΥ " ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ". ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ ! ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ. ΓΙΑΥΤΟ ΟΣΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΠΕΙΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΕΦΤΕ ΜΗΛΟ!