Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία στην Αρκαδία

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία στην Αρκαδία

Δεκέμβριος 09, 2009 - 12:56

Γιορτάστηκε και στην Τρίπολη η Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία στην Αρκαδία.
«Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με άνεση τα αναπηρικά καροτσάκια» λέει ο Πρόεδρος του συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών υπογραμμίζει την έλλειψη προσωπικού στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας, με τον Δήμο της Αρκαδικής Πρωτεύουσας πραγματοποίησε εκδήλωση με την ευκαιρία, της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής: Στις 6.30 ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί όλων των φορέων που παραβρέθηκαν. Στις 7 και δέκα έγινε η παρουσίαση δράσεων των συνεργαζόμενων Συλλόγων. Ενώ στις 8 παρά τέταρτο πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Ο Καρκίνος στην Ελλάδα και ο ρόλος του εθελοντισμού σήμερα», ομιλήτρια ήταν η Κορδή Ελένη Ιατρός του Συλλόγου «Αγκαλιά ΖΩ». Ακολούθησε στις 8 και δέκα απόδοση χορωδιακών τραγουδιών από τη Χορωδία Ορφέας Τρίπολης και στις 8 και μισή, έκλεισε η βραδιά με Μουσική Εκδήλωση.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης ζητήσαμε από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να μας σχολιάσουν και να επισημάνουν σημαντικά θέματα που αφορούν τα Α.Μ.Ε.Α για τον Νομό Αρκαδίας.
Αρχικά στις «ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Αρκαδίας Σπύρος Τόμπρας, τονίζοντας τις άμεσες ανάγκες των νεφροπαθών κάνοντας λόγο για τα εξής: «…Καλωσορίζουμε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε, τόσο τα άτομα που έχουνε ιδιαίτερο πρόβλημα όσο και σε Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό από εμάς που κάνουμε Αιμοκάθαρση, να διατρανώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε με αυτό, θα πρέπει και η Πολιτεία να σκύψει στα προβλήματα μας και να βοηθήσει. Να μην είμαστε Πολίτες τρίτης κατηγορίας.»
Α.Ε: Υπάρχει πρόβλημα Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τόσο στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο όσο και στα Κεντρα Υγείας της Αρκαδίας; Εξυπηρετείστε ως νεφροπαθείς;
Σ.Τ: «…Οι ποιο πολλοί Αρκάδες πάνε σε ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα. Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Μόνο από νοσηλευτικό προσωπικό που θα χρειαστεί άλλες 4 περίπου νοσηλεύτριες και έναν ακόμη Γιατρό, έτσι ώστε να γίνεται πιο ολοκληρωμένη δουλειά. Ενώ θα θέλαμε και περισσότερες κλίνες, όχι μόνο στην Τρίπολη αλλά και σε όλη τη Χώρα.»
Α.Ε: Πόσα μέλη είναι εγγεγραμμένα στο Σύλλογο σας;
Σ.Τ: «…Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου τα 60 άτομα αλλά είναι πάρα πολλά άτομα που πάνε Λουτράκι, Αθήνα.»
Α.Ε: Υπάρχουν και άτομα με διαφορά ηλικιών δηλαδή έχετε και νεαρά άτομα;
Σ.Τ: «…Μόνο ένας νεαρός που είναι γύρω των 25 ετών. Ο οποίος έχει κάνει δυο φορές μεταμόσχευση αλλά τώρα πάει λίγο καλύτερα.»
Α.Ε: Κάνει κάτι η επίσημη Πολιτεία, το Κράτος – το συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση κάποιων προβλημάτων;
Σ.Τ: «…Εύχομαι η Πολιτεία και το Κράτος να σκύψει στα προβλήματα μας και να μας βοηθήσει να αναδείξουμε τα διάφορα προβλήματα όπως π.χ Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, Πάρκινκ στο Νοσοκομείο κ.α.»

Στις «ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Νίκος Καραλής Πρόεδρος του συλλόγου Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) Νομού Αρκαδίας λέγοντας ότι: «…Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Θέλουμε με αυτό να ευαισθητοποιήσουμε λίγο τον κόσμο πάνω στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Και έχουμε πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Αρκαδία. Το πρώτο σοβαρό που αντιμετωπίζουμε είναι η ανεργία. Τα άτομα με αναπηρίες πρέπει να βρούνε χώρο εργασίας για να δουλέψουνε και να μπορέσουνε σιγά – σιγά, να διώξουν το πρόβλημα που έχουνε επάνω τους. Δεύτερον, έχουμε αυτή τη στιγμή πρόβλημα με την προσβασιμότητα σε διάφορες υπηρεσίες, καταστήματα, κτίρια, πλατείες και πεζοδρόμια. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με άνεση τα αναπηρικά καροτσάκια. Πρέπει τελικά να βρεθεί κάποια λύση για όλα αυτά, ώστε να βρουν τα μέλη μας κάποια ανακούφιση. Να τονίσω ότι από πλευράς ορισμένων Δήμων της Αρκαδίας με το πρόγραμμα (Βοήθεια στο Σπίτι), έχουμε λύσει κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια από τα μέλη μας.»
Α.Ε: Πόσα μέλη έχετε στο Σύλλογο σας; Και πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος, που θέλει κάποιες πληροφορίες;
Ν.Κ: «…Είναι πάρα πολλά τα άτομα στο σύλλογο μας και κάνω έκκληση στους γονείς να έρθουν να εγγραφούν στο Σύλλογο γιατί σιγά – σιγά τα παιδιά να μπουν μέσα στην κοινωνία. Γιατί πολλοί γονείς δεν θέλουν να φανερώσουν το πρόβλημα του παιδιού τους και δυστυχώς, αυτό είναι λάθος το οποίο κάνουνε. Τα γραφεία μας στα οποία συστεγαζόμαστε με τον Σύλλογο Νεφροπαθών, είναι στην κάτω αγορά και αντιμετωπίζουμε και το εξής πρόβλημα, ότι θα θέλαμε να στεγαστούμε σε ποιο ανθρώπινα γραφεία διότι αυτά είναι μικρά και άβολα. Πιστεύω ότι από πλευράς Νομαρχίας και Δημαρχίας να μας γίνει κάποια παραχώρηση στέγης ώστε να είναι και να έχουν, σημερινές και ανθρώπινες συνθήκες.»

Η Γκέσσου – Κακαρίκου Δήμητρα η οποία είναι Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Ειδικού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μαντινείας, από την πλευρά της τόνισε στις «ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» τα εξής: «…Οι δυσκολίες δεν είναι στην παρακολούθηση τόσο των ίδιων των παιδιών. Αλλά όσο στις συνθήκες που δεν υπάρχουν υποδομές, ώστε να μπορούν αυτά τα παιδιά να παίρνουνε τις γνώσεις και τις δεξιότητες, μέσα από το σύστημα της εκπαίδευσης. Δηλαδή στη θεωρητική του εκδοχή είναι πολύ καλά προγραμματισμένο αλλά όταν έρχεται η ώρα να εφαρμοστεί, υπάρχουν διάφορες ελλείψεις που δυσκολεύουν στο να πάρουν αυτά τα εφόδια, ώστε να μπορούν αργότερα να βγουν έξω στην κοινωνία και να μπορέσουν και εκείνα να διεκδικήσουν, κάποιες θέσεις εργασίας ανάλογες των ικανοτήτων τους.»

Ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης, Μέλος Α.Μ.Ε.Α Ν.Αρκαδίας & Συντονιστής της εκδήλωσης) μέσα από την ομιλία του που έκανε στους παρευρισκομένους, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Τρίπολης τόνισε τα εξής: «…Η 3η του Δεκέμβρη δεν είναι μια ημέρα μνήμης και γιορτής. Αλλά είναι ημέρα αγώνα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Το μόνο που γιορτάζουμε στις 3 του Δεκέμβρη και κάθε ημέρα αυτή του χρόνου είναι, ότι η αναπηρία είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης και της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα Α.Μ.Ε.Α είναι ισότιμοι Πολίτες. Υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα οίκτου. Η 3η Δεκέμβρη είναι η αποκορύφωση της προσπάθειας ενός έτους, για την διασφάλιση της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας των Α.Μ.Ε.Α και της προστασίας κάθε μορφής, διάκρισης και αποκλεισμού σε βάρος τους. Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για ανάληψη των πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των Κέντρων άμεσων αποφάσεων, των ιδίων των Α.Μ.Ε.Α αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Είναι πλέον Νομικά, Πολιτικά και Ηθικά παραδεκτό ότι η αναπηρία, είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το άτομο με αναπηρία ανεξάρτητα με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας, είναι φορέας δικαιωμάτων. Είναι υποκείμενο της τύχης του. Αυτή η αρχή πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε Πολιτικής στη Χώρα μας για την αναπηρία και αυτή η αρχή πρέπει να προωθηθεί, από όλους μέσω της φετινής 3ης του Δεκέμβρη. Με το δεδομένο λοιπόν ότι η αναπηρία πλέον, είναι υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην επανεμφάνιση του φαινόμενου, του συμπονετικού συντηρητισμού και του κολακευτικού λαϊκισμού, είναι ουσιαστικά η μεταμφίεση της φιλανθρωπικής προσέγγισης, εφόσον μέσω αυτού ουσιαστικά αμφισβητείται η ανθρωποκεντρική προσέγγισης, στα ζητήματα της αναπηρίας και υπομονεύεται όλου του Κράτους, ως εγγυητή των δικαιωμάτων των Πολιτών. Πρέπει να αναχαιτιστεί και να απαγορευτεί.»

Ο Αντινομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κατσής σχολίασε και αυτός με τη σειρά του τον ρόλο της εκδήλωσης αφού ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε και τον πρώτο λόγο της διοργάνωσης, αυτής της εκδήλωσης. «…Είναι πραγματικά μια πάρα πολύ σπουδαία εκδήλωση. Είναι η πρώτη με τέτοιο αντικείμενο από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την προσέλευση του κόσμου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πραγματικά, θα κάνουμε έναν αγώνα σε συνεργασία με τους Συλλόγους αυτούς έτσι ώστε, το πρόβλημα να μην είναι ένα προσωπικό πρόβλημα των ατόμων με αναπηρία, αλλά θα προσπαθήσουμε και με τον Νομάρχη μας, με όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όλους τους αρμόδιους Συλλόγους που συνεργάζονται, να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε περισσότερο, από την Κρατική Εξουσία και το λέω αυτό διότι έχουμε κάνει κάποιες πρώτες κινήσεις. Ήδη το ψήφισμα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει φτάσει στην Υπουργό Υγείας και περιμένουμε τα θετικά αποτελέσματα, προς τις κατηγορίες των ατόμων αυτών.»
Α.Ε: Σε τοπικό επίπεδο Κε Αντινομάρχη τι σας έχει αναφερθεί από τους συγκεκριμένους συλλόγους και ειδικά από τα Α.Μ.Ε.Α;
Δ.Κ: «…Το μεγαλύτερο πρόβλημα τους είναι ότι η αντιμετώπιση των συνανθρώπων τους. Και ένα σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι, ότι δεν έχουνε προσβασιμότητα παντού τα άτομα με αναπηρία. Δηλαδή θα προκαλούσα και θα προσκαλούσα διά μέσου της συνέντευξης αυτής, όλους τους καταστηματάρχες και τον Δήμο της Τρίπολης, καθώς και τους υπόλοιπους Δήμους της Αρκαδίας, να είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα αυτό και να κάνουμε κτίρια. Στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλα τα άτομα με αναπηρία. Είναι κάτι πολύ καλό και δείχνουμε την ευαισθησία που διακατέχει όλους εμάς τους Αρκάδες και γενικότερα τους Έλληνες.»

Τέλος το δικό του σχόλιο έκανε και ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Τρίπολης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση Ηλίας Κούρος Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Κ.Α.Π.Η Τρίπολης δηλώνοντας τα εξής: «…Όπως είπα και στην ομιλία μου να δώσουμε θάρρος σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν έχουν να ζηλέψουν ή και να χάσουν τίποτα, από εμάς τους υπόλοιπους. Θέλω να πω ότι πολλοί ανάπηροι υπάρχουν αναμεταξύ μας, αυτό τόνισα και μέσα πριν από λίγο. Οι οποίοι δεν έχουν δηλωθεί ως ανάπηροι αλλά νομίζουν, ότι κάνουν και τους εξυπνάκηδες. Με τα άτομα που βρισκόμαστε εδώ σήμερα αυτοί έχουν δύναμη, εγώ έχω συνεργαστεί μαζί τους και είναι φανταστικοί άνθρωποι. Ο Θεός πιθανών, να τους στέρησε κάτι το οποίο έχουμε εμείς οι υπόλοιποι, αλλά σε αυτούς έχει δώσει άλλα πολύ περισσότερα.»
Α.Ε: Κλείνοντας Κε Κούρο θα θέλαμε και ένα σχόλιο από πλευράς των Σχολείων αυτών, που είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Και ως πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αρκαδίας τι θα επισημαίνατε;
Η.Κ: «…Νομίζω ότι αυτά τα Σχολεία δίνουν πάρα πολλά και οι υπάλληλοι μέσα. Τόσο οι Δάσκαλοι όσο και οι ομάδες που βοηθάνε τα παιδιά και θα δείτε, το πόσο αγώνα κάνουν αυτοί οι γονείς. Αυτό εμένα προσωπικά με έχει συγκινήσει και για αυτό όλα τα χρόνια και σήμερα ακόμα, που δεν είμαι στην Ένωση Γονέων άλλα ως ένας πλέον απλός Δημοτικός Σύμβουλος, βρίσκομαι πάντα κοντά τους γιατί αυτοί οι άνθρωποι, κάνουν μεγάλο αγώνα επιβίωσης. Όχι την επιβίωση για να ζήσουν τα παιδιά τους, αλλά για να τα φέρουν και να τα εντάξουν μέσα σε μια σωστή κοινωνία και με αυτό έχουν κατορθώσει πάρα πολλά. Τα παιδιά αυτά παρακολουθούν χορούς, μαθήματα μουσικής τα πάντα. Δεν έχουν να στερηθούν τίποτα. Εγώ τα αγαπάω αυτά τα παιδιά γιατί έχουν κάτι το διαφορετικό, ίσως σε χτυπάνε στην ποιο ευαίσθητη χορδή, που κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει.»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: