Κινηματογραφική ταινία ο Ναός της Αγίας Φωτεινής στην Αρχαία Μαντινεία!

Κινηματογραφική ταινία ο Ναός της Αγίας Φωτεινής στην Αρχαία Μαντινεία!

Δεκέμβριος 03, 2009 - 08:38

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, στη Σχολή Κινηματογράφου «ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ» έγινε δημοσιογραφική προβολή της ταινίας «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ». Είναι μια ταινία ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Σούλης Παπανικολάου με το Γιάννη Φραγγούλη και αναφέρεται στο Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Αρχαία Μαντινεία. Στόχος της ταινίας είναι να καταλάβει ο θεατής, αλλά κυρίως ο επισκέπτης και προσκυνητής, το συγκεκριμένο ναϊκό οικοδόμημα αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας, που έχτισε ο Κώστας Παπαθεοδώρου, είναι έργο τέχνης και μνημείο ή όχι.

Στην ταινία λαμβάνουν μέρος και εκθέτουν τις απόψεις τους οι: Νίκος Μουτσόπουλος αρχιτέκτων καθηγητής Α.Π.Θ., Αργύρης Πετρονώτης αρχιτέκτων καθηγητής Α.Π.Θ., Θεόδωρος Σπυρόπουλος Αρχαιολόγος τ. έφορος αρχαιοτήτων Αρκαδίας, Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Γιώργος Φίλιας καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Γρηγοράκης Ιστορικός Τέχνης-Συγγραφέας, Αριστείδης Γιαγιάννος Δοκιμιογράφος –Διευθυντής Gallery Titanium, Σωτήρης Μπρέγιαννος Δικηγόρος Μέλος Μαντινειακού Συνδέσμου, Γιώργος Τσαγγούρης Δήμαρχος Μαντινείας ...Επίσης συμμετέχουν με κείμενα τους οι:

Γιάννης Τσαρούχης ζωγράφος,Αριστόξενος Σκιαδάς Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και, φυσικά, ο Πρωτομαϊστωρ αρχιτέκτων ,Κώστας Παπαθεοδώρου

Η ταινία άφησε άριστες εντυπώσεις, και προγραμματίζεται η επίσημη παρουσίασή της σε κεντρικήναίθουσα της Αθήνας το χειμώνα, με ελεύθερη είσοδο, υπό την αιγίδα της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής, και, βέβαια, θα ακολουθήσει δεύτερη παρουσίαση στη Τρίπολη.

Θεωρούμε, πως, την ταινία αυτή, πρέπει να τη δουν όλοι, και όχι μόνο Μαντίνειοι και Τριπολίτες αλλά όλοι οι Αρκάδες και όχι μόνο, αφού η ταινία απευθύνεται στο Πανελλήνιο. Πάντως, αν η ταινία κυκλοφορήσει σε DV, πρέπει να προμηθευτούμε όλοι οι Αρκάδες· δε θα έπρεπε να λείψει από κανένα αρκαδικό σπίτι. Για ό,τι νεότερο έχουμε σχετικά θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες της Εφημερίδας.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε την υποδοχή και εγκάρδια φιλοξενία των καλεσμένων της βραδιάς από τη Δ/νση της Σχολής Σταυράκου δηλαδή από έναν δικό μας άνθρωπο ένα φιλότιμο Τριπολιτσιώτη, τον Σωτήρη Λαμπρόπουλο.

Ο ίδιος, πάντως, ο φίλος και συνεργάτης, Σούλης Παπανικολάου, που συναντήσαμε, μας είπε:

“Από το 1970 παρακολουθούσα το δημιούργημα του Κώστα Παπαθεοδώρου στην Αρχαία Μαντινεία, το ναό της Αγίας Φωτεινής. Ζώντας τότε στην Τρίπολη, τακτικός επισκέπτης στο χώρο της Αρχαίας Μαντινείας, παρακολουθούσα βήμα προς βήμα τη δόμηση του ναού και προσπαθούσα να εισχωρήσω στις σημειολογικές αναζητήσεις του αρχιτέκτονα δημιουργού. Μετά από τόσα χρόνι, το ενδιαφέρον μου παραμένει γι’ αυτόν το ναό και τον επισκέπτομαι συχνά. Εκείνο όμως που παρατηρώ, είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ένα ευρύ κοινό που επισκέπτεται το συγκεκριμένο δημιούργημα θρησκευτικής λατρείας και αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας. Το ίδιο βέβαια ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο δημιούργημα έχει και ο συνεργάτης μου Γιάννης Φραγκούλης αν και δεν είναι Αρκάς. Αν και έχουν περάσει 40 σχεδόν χρόνια από τότε που άρχισε να κτίζεται ο συγκεκριμένος ναός, δεν έχει πάψει να είναι αντικείμενο θαυμασμού αλλά και επικρίσεων. Γι’ άλλους πρόκειται για έργο τέχνης, γι’ άλλους για έργο απαράδεκτης κατασκευής. Και επειδή, κατά τη λαϊκή παροιμία, το δέντρο με τους καρπούς πετροβολάνε, αποφασίσαμε, με το συνεργάτη μου Γιάννη Φραγκούλη, να κάνουμε μια ταινία ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο έργο. Θέλουμε να δείξουμε, να καταδείξουμε, να αναδείξουμε και να αποφανθεί ο θεατής, αν το συγκεκριμένο έργο είναι έργο τέχνης ή όχι, είναι μνημείο ή όχι. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την ταινία, χωρίς τη δική μας θέση και άποψη, αλλά ζητήσαμε τη συμμετοχή στην ταινία ανθρώπων που θεωρούνται ειδικοί και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση για τις γνώσεις και το κύρος τους και οι οποίοι όχι μόνο δέχτηκαν να συμμετέχουν αλλά έχουμε και την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους...”.

Πηγή:Οδός Αρκαδίας