«Ξέφραγο αμπέλι» τα ελληνικά νοσοκομεία

«Ξέφραγο αμπέλι» τα ελληνικά νοσοκομεία

Μάιος 22, 2017 - 17:18
0 σχόλια

Οργανωμένα «χτυπήματα» με λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τέσσερα, μέχρι στιγμής, νοσοκομεία στην Ελλάδα

Μέσα σε επτά ημέρες, οι πνευμονολογικές και οι γαστρεντερολογικές κλινικές τεσσάρων ελληνικών νοσοκομείων λεηλατήθηκαν από αγνώστους, μέχρι στιγμής, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη «προτίμηση» σε αυτές τις κλινικές και σε πανάκριβα εξαρτήματα βρογχοσκοπίων και εργαλεία κολονοσκοπήσεων.

Η ζημιά κοστολογείται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, καθώς τα εργαλεία αυτά είναι πολύτιμα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός ότι, όπως είχε δηλώσει μετά το πρώτο χτύπημα ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής στον Άγιο Σάββα, τα μηχανήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά στην Ελλάδα γιατί φέρουν ένα μοναδικό κωδικό που είναι ανιχνεύσιμος όποτε τεθούν ξανά σε λειτουργία στην επικράτεια.

Το χρονικό των επιθέσεων

Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε στην περασμένη Δευτέρα στον «Άγιο Σάββα». Οι διαρρήκτες αφαίρεσαν εξαρτήματα για κολονοσκοπήσεις-γαστροσκοπήσεις αλλά και βρογχοσκόπια εκτιμώμενης αξίας περίπου 400.000 ευρώ.

Έξι ημέρες αργότερα ανάλογη διάρρηξη σημειώθηκε και στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου μόνο που ο άγνωστος άνδρας που μπήκε στο γαστρεντορολογικό τμήμα πρόλαβε να αρπάξει μόλις δύο γαστροσκόπια αξίας 30.000 ευρώ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, μια εβδομάδα μετά το αρχικό χτύπημα, άγνωστοι μπήκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας και κατευθύνθηκαν στον τέταρτο όροφο όπου βρίσκονταν κλειδωμένα σε ειδικά εργαστήρια μηχανήματα από το πνευμονολογικό και το γαστρεντερολογικό εργαστήριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εσωτερικό ασανσέρ το οποίο φαίνεται πως γνώριζαν οι δράστες. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων (τέσσερα διαγνωστικά μηχανήματα, δύο βρογχοσκόπια και δύο κολονοσκόπια) εκτιμάται σε 100.000 ευρώ.

Τελευταίο κρούσμα, το χτύπημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», η κλοπή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη Γαστρεντερολογική κλινική σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά έγινε αντιληπτή τη Δευτέρα με την πρώτη εκτίμηση να μιλά για αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Απ' ό,τι φαίνεται, οι διαρρήκτες ξέρουν πολύ καλά πού να πάνε και τι να πάρουν. Αλλά μέχρι στιγμής, και ενώ ήδη από την πρώτη διάρρηξη φάνηκε ότι οι δράστες δεν αστειεύονται, τα νοσοκομεία μας παραμένουν «ξέφραγο αμπέλι», με ευθύνη και των διοικήσεών τους, αλλά και του υπουργείου Υγείας.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.