Τζ. Δημητρακοπούλου: Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματικούς προσδιορισμούς

Τζ. Δημητρακοπούλου: Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματικούς προσδιορισμούς

Σεπτέμβριος 07, 2023 - 22:45
8 σχόλια

Η Τζένη Δημητρακοπούλου είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των ημερών. Η απόφασή της να συστρατευτεί με την παράταξη «Νέα Πελοπόννησος» με επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Η ιδιαίτερα μαχητική και πάντοτε διαβασμένη περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μέχρι πρότινος, κατάφερε πολλές φορές στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να ληφθούν αποφάσεις για καίρια ζητήματα που αφορούν στον τόπο μας και να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης σε ένα περιβάλλον όπου, ελέω κυβερνησιμότητας, υποβαθμίστηκε ο ρόλος και ο θεσμός της περιφερειακής διακυβέρνησης.

Ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, η κυρία Δημητρακοπούλου απάντησε σε ερωτήσεις μας σχετικά με την απόφασή της να κατέλθει στις εκλογές στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη, αλλά και, κυρίως, για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης και τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Η συστράτευσή σας με τον Πέτρο Τατούλη και τη «Νέα Πελοπόννησο» συζητήθηκε πολύ. Σήμερα που έχει «καθήσει» όλη αυτή η συζήτηση, ποια μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;

Δέχομαι εξαιρετικά θετικά μηνύματα! Και αυτό ήταν κάτι που περίμενα, δεν σας κρύβω. όσοι με γνωρίζουν, όσοι με έχουν παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια που μιλώ δημόσια, είτε στις εισηγήσεις μου στο ΠεΣυ Πελοποννήσου είτε σε άρθρα μου και συνεντεύξεις, ξέρουν καλά με πόση συνέπεια λόγων και πράξεων πορεύομαι. Όσοι, από την άλλη, θέλουν απλώς κάτι να πουν, έχουν μάθει να μιλούν χωρίς να γνωρίζουν να ''ερμηνεύουν'' τους ανθρώπους και τις διάφανες, ξεκάθαρες θέσεις, προφανώς και δεν έστειλαν θετικά μηνύματα. Αλλά ήταν λίγοι, έστειλαν ανώνυμα τα μηνύματά τους, πίσω από κλειστές πόρτες ή από τον καναπέ του σπιτιού τους.

Η παράταξη του Πέτρου Τατούλη κατεβαίνει ως ακομμάτιστη και ανεξάρτητη. Κάθε ένας όμως από τους υποψηφίους έχει και την πολιτική του διαδρομή και τις προσωπικές του πολιτικές αντιλήψεις. Τι είναι αυτό που ενώνει όλους τους υποψηφίους στη «Νέα Πελοπόννησο»;

Τις τελευταίες ημέρες, έχει χυθεί πολύ μελάνι για το θέμα της αυτοδιοίκησης, πως πρέπει ή δεν πρέπει να είναι, τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες.  Επιχειρήματα σοβαρά και ώριμα, υπάρχουν και σε αυτούς που υπερασπίζονται τις στενά κομματικές παρατάξεις-υποψηφιότητες, αλλά και στα πολυσυλλεκτικά σχήματα, αυτά που πολλές φορές εύκολα λέμε ακομμάτιστα και ανεξάρτητα. 

Αντί να μιλήσουμε για τον προγραμματικό λόγο των συμμετεχόντων στις εκλογές, αντί να μιλήσουμε για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, νιώθουμε αρκετοί πως βρισκόμαστε σε μια «μάχη με τον αόρατο εχθρό»! Τι θα κάνει το κόμμα; Ποιον θα μαλώσει το κόμμα;  Έφυγε - δεν έφυγε από το κόμμα; Ποιο κόμμα διέγραψε ποιον; Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές έχουμε… τι συζητάμε;

Πιστεύω βαθύτατα πως φιλελεύθερη, αντιπροσωπευτική, ώριμη Δημοκρατία χωρίς κόμματα δεν υπάρχει. Όμως οι αλλαγές που έγιναν στον κόσμο, διεθνώς και στη χώρα μας, ώθησε τη  μεταβιομηχανική κοινωνία, την ψηφιακή κοινωνία γύρισε την πλάτη στα κόμματα. Αμφισβητήσει τον θεσμικό ρόλο των κομμάτων, που είναι η πολιτική αντιπροσώπευση της κοινωνίας, πολύ απλά γιατί τα παραδοσιακά κόμματα έπαψαν ή αδυνατούν να λειτουργήσουν ως συλλογικός διανοούμενος. Δεν καταφέρνουν να αφουγκραστούν τα διαφορετικά, τα επιμέρους, τα σύνθετα, τα περιφερειακά κοινωνικά αιτήματα και να συνθέσουν έναν πολιτικό προγραμματικό λόγο, σύγχρονο, στρατηγικό και άμεσο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο μέσος άνθρωπος, σαν όλους εμάς, που δεν έχει μόνον έναν ρόλο στη ζωή και την κοινωνία, καλείται να μην αποφασίσει για το ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να βελτιώσει τη καθημερινότητά του, αλλά να ψηφίσει τον συνδυασμό που του προτείνει το κόμμα που ανήκει ιδεολογικά…. αλλά δεν τον εκφράζει και απόλυτα!

Δεν είναι σαν να αυτοτραυματιζόμαστε; Δεν είναι αυτό πραγματικά, ένα πλήγμα, ένας τραυματισμός στη δημοκρατία από τα ίδια τα κόμματα. Δεν είναι πλήγμα για τη ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση και των ίδιων των κομμάτων. Δεν αναιρεί την Αυτοδιοίκηση που υποτίθεται πως υπερασπίζονται και αγωνιούν;

Συνεπώς την απάντηση, στο ερώτημά σας, θα τη βρείτε στο λεξικό… Στον ορισμό της. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ! Χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Τα κόμματα να ασχοληθούν για το πώς θα ξαναγίνουν το συλλογικό πολιτικό υποκείμενο της νέας εποχής που ανατέλλει, με όρους.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα περιφερειακή αρχή;

Ο κόσμος που ξέραμε, πλέον δεν υπάρχει σε πολλούς τομείς. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου είναι πολλά και αγγίζουν την ίδια τη ζωή μας. 

Το όραμα και το σχέδιο της παράταξής μας, εδράζετε σε βασικούς-κεντρικούς πυλώνες και πολλές επιμέρους, εξειδικευμένες, στοχευμένες πολιτικές. Περιγραφικά και με τίτλους: 

 Περιβάλλον, Κλιματική Κρίση, Πολιτική Προστασία, Υποδομές και Ασφάλεια του πολίτη, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων & πλημμυρικών φαινομένων

 Πράσινη Πελοπόννησος, Ενεργειακά Δίκαιη Πελοπόννησος, Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας, Απολιγνιτοποποίηση «όπως αξίζει στη Μεγαλόπολη», ΑΠΕ με σχέδιο για τη κοινωνία και το περιβάλλον

 Από τη παραγωγική ανασυγκρότηση στον παραγωγικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό, Πρωτογενής Τομέας -Αγροτική Οικονομία, 

 Πολιτισμός –Τουρισμός

 Βιώσιμες πόλεις, έξυπνες πόλεις και χωριά, Ψηφιακός μετασχηματισμός

 Δημοκρατική Πελοπόννησος- Θεσμική θωράκιση του Περιφερειακού θεσμού- Διαφάνεια – Νομιμότητα 


8 Σχόλια

Ετσι το'λεγε και ένας Μπουλούκος παλιότερα από το ίδιο μετερίζι.

αν δεν υπήρχε κομματικός προσδιορισμός τα κόμματα δε θα όριζαν υποψηφίους, όπως κάνουν και στους δήμους.

Πότε έχει και πότε δεν έχει κομματικούς προσδιορισμους η αυτοδιοίκηση αναλόγως πως τους συμφέρει όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια παράταξη. Αυτά είναι τα νέα αξιακα ιδεολογικά κριτηρια. Τι να κάνουμε το μυαλό την μια στιγμή λέει αυτό, την άλλη το άλλο και την άλλη το παραλλο και την τρελλαινεται. Αγύριστα μυαλά. Οψιμοι πολιτικοί που δεν τους ήξερε ούτε η μανούλα τους. Σεβασμός λιγουλάκι ρε παιδι.

Όπου φυσάει ό άνεμος θα μαι-και δεν ελπίζω πια δεν φοβάμαι-όπου φυσάει ό άνεμος - γίνομαι ανεμος (στίχοι τουρνας)

Εκθέσεις ιδεών και τίποτε παραπάνω δεν είναι δυνατόν να έχεις συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό και να διακηρυττεις ότι οι συτοδιοικητικες εκλογές είναι άλλο πράγμα. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής εξουσίας είναι πολιτική πράξη

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.