Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

Ιούλιος 14, 2015 - 22:53
8 σχόλια

«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω.»

Το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ κκ. Χαρίτο και Αλαφογιώργο, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε τόσο στις επίπονες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αλλά και στα προαπαιτούμενα τα οποία η κυβέρνηση έχει κληθεί να κάνει νόμο του κράτους την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Ακόμη, μίλησε για το δημοψήφισμα και επεσήμανε: «Κανένας, Έλληνας ή ξένος, δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα». Επίσης, επεσήμανε ότι ποτέ δεν είχε κρυφό σχέδιο για δραχμή, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον κ. Βαρουφάκη, μιλώντας για εκείνον με τα καλύτερα λόγια.

«Θέλω να πω μόνο αλήθειες», ανέφερε ατην αρχή της συνέντευξής του. «Η προχθεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη, δεν είναι μια νύχτα που οι Ευρωπαίοι πολίτες θα τη θυμούνται ως νύχτα επιστροφής της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες», υπογράμμισε ως προς την πολύ επίπονη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου. «Το αποτέλεσμα της νύχτας ήταν αποτέλεσμα μιας πίεσης να προσεγγίσει η Ελλάδα τις επιθυμίες οικονομικά ισχυρών χωρών, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και εκβιασμών», υπογράμμισε, προκειμένου να δώσει το στίγμα των διαπραγματεύσεων που κράτησαν 17 ώρες.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, υπήρχαν δύο εναλλακτικές στο τραπέζι: ή σκληρή συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία. «Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση για όλους. Προσπάθησα με όση δύναμη ψυχής είχα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα μέχρι τις 9:30 το πρωί. Πήραμε μια συμφωνία που έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν ήταν το τελεσίγραφο που έπαιρνα μπροστά μου τον Ιούνιο. Τότε έπαιρνα πέντε μήνες ζωής και έπρεπε μετά να συζητηθεί ξανά», είπε. Και εξακολούθησε λέγοντας ότι θα λάβει η χώρα μας 82 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της για την επόμενη τριετία και δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και μετά. Ταυτόχρονα, θα δοθούν 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις.

Ήταν σκληρή και επικριτική η στάση των εταίρων, ήταν μία συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα στοιχεία, αλλά με μια δυνατότητα να ξεφύγουμε από την κρίση.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τα σκληρά μέτρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση, αποτιμώντας τα και επισημαίνοντας ότι αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση: «Θα δημιουργηθούν υφεσιακές τάσεις, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το υφεσιακό μείγμα των προηγούμενων προγραμμάτων. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ήπια, σε σχέση με τα δεδομένα. Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, μειώνεται η αγοραστική αξία. Αυτός είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβλήθηκε. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ είναι πρόβλημα εισπραξιμότητας». 

«Όσον αφορά στις συντάξεις, έχουμε μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Είναι μέτρα που τα είχαμε αποδεχτεί και εμείς. Τα θέματα του συνταξιοδοτικού με τρόικα ή χωρίς έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε. Το ασφαλιστικό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τα συνταξιοδοτικά μας. Δώσαμε μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020. Έχουμε περιθώριο μέχρι τότε να έχουμε βγει από την κρίση. Στο θέμα των συντάξεων καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τον πυρήνα των συντάξεων αλώβητο.»

Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι το δίκαιο θα νικήσει το χρήμα. Δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε όμως ότι είπα ψέματα. Δεν έκανα δημοψήφισμα για να βγάλω τη χώρα από το ευρώ.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές της συνθήκες, ότι επιθυμεί να βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο, ότι δεν «αισθάνεται καλά» με την ύπαρξη μιας κυβέρνησης διαφορετικής και ότι είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να υπάρξουν και άλλες αριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι η Ισπανία έχει εκλογές το φθινόπωρο.

Ως προς τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, και ως προς τα σενάρια περί διάσπασης του κόμματος, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ενιαία». Και συμπλήρωσε ότι έκανε τις επιλογές του σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας. «Η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και θα έπρεπε να κόψουμε νόμισμα, δίχως να έχουμε συνάλλαγμα για να το υποστηρίξουμε, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί δραματικά. Αυτό δεν είναι αριστερή επιλογή».

Ως προς την τρίτη επιλογή, αυτή της συναινετικής έξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, εξήγησε ότι αυτό θα σήμαινε εθνικό νόμισμα με δική τους δανειοδότηση, άρα θα είχε η χώρα μας και μνημόνιο και εθνικό νόμισμα. Σχεδίαζαν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, υπογράμμισε. «Όταν με ενημέρωσε ο κ. Βαρουφάκης ότι σχεδιάζεται κλείσιμο των τραπεζών, ζήτησα ανάλυση των επιπτώσεων. Όταν διάβασα τη μελέτη πείστηκα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική. Δεν είχα σχέδιο την έξοδο από το ευρώ, δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο».

Ποτέ δεν παραδέχτηκα ότι η Ευρώπη ανήκει στον Σόιμπλε. Έδωσα μάχη να αλλάξει η Ευρώπη.

«Μετά από πέντε μήνες που πήρα αποφάσεις που πιστεύω ότι κανένας άλλος θα μπορούσε να πάρει τόσο εύκολα, δύσκολες αποφάσεις, κρίσιμες αποφάσεις, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει θέμα εάν η επιλογή μου είναι επιλογή που σέβεται την ηθική και τις αξίες της Αριστεράς και του λαού», υπογράμμισε, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε στην κουλτούρα του κόμματός του αλλά ούτε και στη δική του να προχωρήσει σε διαγραφές στελεχών.

Για το πρόγραμμα - γέφυρα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, διότι κάποιοι το εμποδίζουν. «Αυτό που προέχει, είναι με όποιον τρόπο να φτάσουμε έως την εξασφάλιση του προγράμματος. Μετά, θα έχουμε άπλετο χρόνο για πολιτικές διαφωνίες και να συγκρουστούμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τόνισε.

Ως προς το θέμα των εκλογών, ανέφερε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να επιθυμεί εκλογές και ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτε άλλο, πέρα από το να εξασφαλίσει ότι δεν θα επιβληθούν οι συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη.

Για τον Γ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών έδωσε μεγάλη δυναμική. Ακόμη, επεσήμανε ότι όλοι κάνουμε λάθη, αλλά ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη.

Δεν θα φορτώσω τα λάθη στον Βαρουφάκη. Εγώ είμαι Πρωθυπουργός

Τον χαρακτήρισε εξαιρετικό οικονομολόγο και άνθρωπο, αλλά επεσήμανε ότι αυτό δεν τον κάνει αυτομάτως και καλό πολιτικό. «Μπορεί να έκανε λάθη, αλλά ο πυρήνας και τα κίνητρά του ήταν να υπηρετήσει τον σκοπό με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος. Αυτό δεν αλλάζει από το γεγονός ότι έκανα λάθη. Αυτά τα χρεώνομαι εγώ», επανέλαβε.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ταμείο που θα δημιουργηθεί με περιουσία του Δημοσίου, λέγοντας ότι η πρόταση Σόιμπλε ήταν το Ταμείο να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και να εκποιήσει 50 δισ. ευρώ κρατική περιουσία. «Αυτό που καταλήξαμε με σκληρή κόντρα και διαπραγμάτευση έως το πρωί ήταν να φτιαχτεί ένα Ταμείο όπως το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελλάδα, με διοίκηση ελληνική», εξήγησε.

Ως προς το ζήτημα των τραπεζών, επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί παό το πότε θα υπάρχει η κύρωση της τελικής συμφωνίας. Αλλά, η ΕΚΤ κινητοποιείται προκειμένου να αυξηθεί ο ELA, επομένως θα αυξηθεί το ημερήσιο όριο αναλήψεων. Σταδιακά θα γίνει η επαναφορά της κανονικότητας του τραπεζικού συστήματος.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι σέβεται τη θέση και τη στάση κάθε βουλευτή και είπε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Στην ερώτηση αν θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Τετάρτης η κυρία Κωνσταντοπούλου, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι η Πρόεδρος της Βουλής. Βεβαίως. Εκτός κι αν δεν θέλει».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είπε ότι το Grexit δεν έχει αποφευχθεί καθώς δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά και διότι υπάρχει ως σχέδιο στο συρτάρι της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση περί ανασχηματισμού, και εξήγησε ότι αποκλείσει μια κυβέρνηση οικουμενικού σκοπού επειδή σε αυτό το κρίσιμο διάστημα δεν πρέπει να δημιουργηθούν ζητήματα αλλαγής στρατηγικής.

«Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το λογικό και το δίκαιο θα επικρατήσει του χρήματος;», ρώτησε ο κ. Χαρίτος. Και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η νίκη που κάποιοι επέβαλαν στη μικρή Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι είναι Πύρρειος. «Αυτό το όραμα υπέστη μια πραγματική ήττα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Ιστορία έχει πολλές στροφές.

 

 


8 Σχόλια

Α ρε Αλέξη...Σε προειδοποιούσαν όλοι ότι οι ψευτοτσαμπουκάδες επιπέδου συνδικαληστή ΓΕΝΟΠ, οι απειλές τύπου κατάληψη 15/μελους, οι προσβολές στους δανειστές και οι ιδεοληψίες δεν οδηγούν πουθενά...Και να η κατάληξη. Μάζεψες δίπλα κάτι σταλινικά απολειφάδια που έχουν μείνει στη δεκαετία του '50 και κάτι παιδαρέλια με σκουριασμένα μυαλά, προερχόμενα από τον κομματικό σωλήνα, εξασκημένα μόνο στην επαναστατική γυμναστική στα πανεπιστήμια, χωρίς να έχουν εργαστεί ποτέ και χωρίς γνώση της σύγχρονης πραγματικότητας. Η Ευρώπη προχωράει και δεν συγχωρεί λαικιστές και παρωχημένες αντιλήψεις.

ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΛΟΥΣΤΟΥΜΕ;ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΜΕ ΘΥΜΟ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΑΝ ΟΧΛΟΣ.ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ,ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.ΕΙΝΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΜΟΔΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ;ΟΛΟΙ ΘΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΒ;ΟΛΟΙ ΘΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΜΟΒ.Ο ΘΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ,ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ;Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.

Η πνευματική λοβοτομή της ΚΝΕ έχει απόλυτα μη αναστρέψιμες συνέπειες. Σε αποκοπτει πλήρως από την πραγματικότητα.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΘΕΛΩ.ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΣΟΙ ΛΟΙΔΩΡΟΥΣΕΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΥΜΗΘΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ Ο Λ Α Ν Τ Ρ Ε Ο Υ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΠΕΙ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΣΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ,ΕΚΕΙΝΟΣ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΕ 419 ΥΠΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.