Τρουπής: Ξεκινάμε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ελιά και το ελαιόλαδο

Τρουπής: Ξεκινάμε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ελιά και το ελαιόλαδο

Ιανουάριος 19, 2020 - 18:18
2 σχόλια

Μετά το πέρας της διαβούλευσης για την ελιά και το ελαιόλαδο στο Άστρος Κυνουρίας την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα όπου συνεδριάζει το ΔΣ της Βόρειας Κυνουρίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Τρουπής, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια των τοποθετήσεων άκουσε πολύ προσεκτικά τους συμμετέχοντες, παρουσίασε τα δικά του συμπεράσματα από τη διαβούλευση.

Κατ' αρχάς ο κ. Τρουπής διαπίστωσε το πολύ καλό κλίμα στο οποίο έλαβε χώρα ο γόνιμος αυτός διάλογος και επεσήμανε ότι προφανώς άμεση λύση δεν μπορεί να δοθεί, αλλά μπορούν να γίνουν κάποια βήματα για αρχή. Συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Πολυμενάκου, ο οποίος είχε πει ότι χωρίς ένα «παραμύθι» που να αναδεικνύει τα προϊόντα της περιοχής σε σχέση με την ιστορία της δεν μπορούν να προωθηθούν τα προϊόντα αυτά, αλλά αντικατέστησε τη λέξη «παραμύθι» με τον «μύθο»: «Τα προϊόντα χρειάζονται έναν μύθο, που θα τους δώσει αβαντάζ».

Πάνω σε αυτό, είπε ότι πρέπει να κινηθούν όλοι προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης ως προϊόντων ΠΟΠ τόσο της γαϊδουροελιάς όσο και του λαδιού της Κυνουρίας, ενώ πρότεινε να επεκταθεί η αναγνώριση της ονομασίας προέλευσης και στο τυρί και στο κρασί του τόπου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κ. Δικαίου, ο οποίος έιχε μιλήσει για το νερό του Ανάβαλου, που καρκινοβατεί, και για τον κατακερματισμένο κλήρο που δεν βοηθά τη συγκέντρωση της παραγωγής. Ο κ. Τρουπής είπε: «Για το νερό, τι να πούμε, ξέρουμε όλοι,  πρέπει να γίνει, ας γίνει επιτέλους. Και εφόσον έχουμε κατακερματισμένο κλήρο δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε οικονομίες κλίμακας. Δεν είναι εύκολο να γίνει αναδασμός σε ελαιώνα, δεν είναι ίδια περίπτωση όπως το έλος της Κανδήλας», είπε, και πρότεινε, επειδή ο αναδασμός είναι δύσκολος, να γίνει καλύτερη συγκέντρωση των ελαιών ανά παραγωγό.

«Το Επιμελητήριο στο μέτρο που μπορεί, θα ευοδώσει όλες τις προσπάθειες. Δεν παίζει το ''εγώ'' ρόλο αλλά η συλλογική προσπάθεια, δεν χωράνε μικροπολιτικές. Ο κρατικός μηχανισμός χρειάζεται, αλλά θα περιμένουμε πολλά χρόνια να ενεργοποιηθεί, οπότε ας ξεκινήσουμε και θα μας βρει πιο έτοιμους ο όποιος κεντρικός σχεδιασμός. Στο επόμενο ΔΣ του Επιμελητηρίου, θα ήθελα να είναι παρόντες οι κκ. Καμπύλης και Λυσίκατος και εφόσον το επιθυμείτε, να κάνουμε μια πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού για το αρκαδικό λάδι και τις ελιές, και αν θεωρείτε ότι σας συμφέρει, να τον προωθήσουμε, ''Θυρέα'' είναι ένα όνομα με ειδικό βάρος. Του χρόνου τέλη Γενάρη εύχομαι να βρεθούμε σε κλίμα καλύτερο, αλλά όπως είπε ο φίλος καθηγητής, υπάρχει πρόβλημα. Ό,τι και να κάνουμε θα βοηθήσει κυρίως ψυχολογικά, στην πράξη θα αργήσει να αποδώσει σε κερδοφορία, όμως το πιο άμεσο είναι αν μαρκάρουμε κάποια προϊόντα κάτω από την ομπρέλα των τυποποιητών και των εξαγωγέων, έτσι θα φεύγουν τα προϊόντα πιο εύκολα. Την τιμή δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε, είμαστε μικροί», είπε, τέλος, ο κ. Τρουπής.


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.