Τρουπής: Η Βόρεια με τη Νότια Κυνουρία να συνεργαστούν για το ελαιόλαδο

Τρουπής: Η Βόρεια με τη Νότια Κυνουρία να συνεργαστούν για το ελαιόλαδο

Ιανουάριος 17, 2020 - 19:13
4 σχόλια

Η πτώση των τιμών του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς, οι δυσχέρειες στις αποζημιώσεις από τις καταστροφές, η απουσία ουσιαστικής πολιτικής που να προστατεύει τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και που να επενδύει αποφασιστικά στην ελαιοκαλλιέργεια, ως έναν από τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας της Βόρειας Κυνουρίας έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και καθώς τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο, όπως μας λένε ελαιοπαραγωγοί, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 18:00 διοργανώθηκε δημοτική επιτροπή διαβούλευσης στο Άστρος, στην αίθουσα που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα: «Συζήτηση και κατάθεση απόψεων – προτάσεων, από τους ελαιοπαραγωγούς, τους εμπόρους και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, για την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης σε σχέση με την τιμή του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς – αναζήτηση πιθανών λύσεων».

Η αίθουσα, ασφυκτικά γεμάτη. Ο κ. Πλακοκέφαλος ανέγνωσε το θέμα και έθεσε τους όρους της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε θα λάβει τον λόγο θα πρέπει να τοποθετηθεί εντός ορισμένου χρόνου και να μην ξεφύγει από το θέμα, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις θα καταγραφούν.

Ο δήμαρχος Γ. Καμπύλης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, λέγοντας ότι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο θα διοργανωθεί μια ημερίδα. «Ξεκινάμε σήμερα και θα μας απασχολήσουν και άλλα σοβαρά ζητήματα στην επιτροπή διαβούλευσης. Σκοπός είναι να κατατεθούν προτάσεις και να ληφθούν δράσεις. Ο Δήμος δεν διαμορφώνει ούτε την τιμή ούτε την ποιότητα του ελαιολάδου. Αλλά μπορεί να βοηθήσει με πρωτοβουλίες για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την παραγωγή. Περιμένουμε τις προτάσεις σας».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, ο οποίος διατύπωσε τις προτάσεις του. Όπως είπε, ο ίδιος και το Επιμελητήριο θεωρούν ότι πρέπει η Βόρεια με τη Νότια Κυνουρία να συνεργαστούν για το ελαιόλαδο, να υιοθετηθεί το επιτυχημένο μοντέλο που υιοθέτησαν οι Πελοποννήσιοι οινοποιοί για την προβολή των προϊόντων τους και να υπάρξει οργάνωση, βάσει επιτυχημένων μοντέλων. Ο κ. Τρουπής είπε: «Με χαρά και με λύπη βλέπω την αίθουσα γεμάτη. Με χαρά, επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και με λύπη για τον λόγο που είμαστε όλοι εδώ. Μου αρέσει η αντιγραφή επιτυχημένων μοντέλων στην επιχειρηματικότητα και όχι η μίμηση αποτυχημένων. Μπορούμε να αλλάξουμε την τιμή; Άμεσα, όχι. Έμμεσα και ύστερα από λίγο καιρό, θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Το βάρος πέφτει σε εσάς και κυρίως σε αυτούς που τυποποιούν και συσκευάζουν τα ελαιόλαδα. Προτείνω να μιμηθούμε ένα μοντέλο που έχουν υιοθετήσει οι οινοποιοί: Προσλάβαμε εταιρία από τον Καναδά, πληρώθηκε για τη δουλειά που έκανε και μας έκανε στρατηγικό σχεδιασμό, δηλαδή ποιες αγορές μπορούμε να χτυπήσουμε και ποιες όχι. Λάβαμε μέρος σε στοχευμένες εκθέσεις και οι πωλήσεις μας ανέβηκαν. Προτείνω να προσεγγίσουμε τον κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο στη Νότια Κυνουρία ώστε οι δύο Δήμοι που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με το ελαιόλαδο να συνεργαστούν. Και αν θέλουν αυτοί που τυποποιούν το ελαιόλαδο να κάνουν μια ένωση, όπως έκαναν οι οινοποιοί, και να βοηθηθούν από τους θεσμούς ώστε να κάνουν έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το ελαιόλαδο. Ως προς τη γαϊδουροελιά, να κάνουμε έναν φάκελο για να την κάνουμε προϊόν ΠΟΠ, αλλιώς θα είναι απλώς μια χονδρή ελιά ανάμεσα σε πολλές άλλες χονδρές ελιές και δεν θα διαφοροποιηθεί. Στις 12 Φεβρουαρίου θα κάνουμε ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς εδώ στο Ίδρυμα Ζαφείρη. Είναι αυτονόητο ότι καλό είναι να γραφτείτε στον τομέα πρωτογενούς οικονομίας στο Επιμελητήριο ώστε να ενημερώνεστε».


4 Σχόλια

Το θέμα είναι ότι ο δραστήριος δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας είχε το φιλότιμο και δημιοριυργησε αυτή την συνέλευση ...ο άλλος ο ‘’εκλεκτός ‘’ της Νότιας Κυνουρίας ούτε που τοκ ένοιαξε ....

Γιαννη μου το μαντήλι σου. Θες να μπεις και εσύ στο κύκλο. Το καταλαβαίνω, αλλά λίγος είσαι

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.