Τρίπολη: «Πρεμιέρα» για τη χρήση POS στη λαϊκή αγορά της πλατείας Μαντινείας

Τρίπολη: «Πρεμιέρα» για τη χρήση POS στη λαϊκή αγορά της πλατείας Μαντινείας

Ιανουάριος 03, 2024 - 11:39
8 σχόλια

Κανονικά λειτουργεί από σήμερα, Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, η λαϊκή αγορά στην πλατεία Μαντινείας (Μπασιάκου) στην Τρίπολη, με τους περισσότερους παραγωγούς να έχουν από νωρίς στήσει τους πάγκους τους.

Βέβαια η συμμετοχή δεν ήταν καθολική, αφού κάποιοι δεν είχαν προσέλθει και οι θέσεις ήταν κενές. Η «αίγλη» της λαϊκής αγορά φαίνεται να φθίνει αφού υπάρχουν παραγωγοί που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν λόγω έλλειψης πελατών, εξαιτίας των παρατεταμένων έργων που εκτελούνται στην πλατεία. Δεν είναι τυχαίο που οι παραγωγοί εδώ και χρόνια ζητούν επίμονα τη δημιουργία μιας στεγασμένης λαϊκής αγοράς η οποία θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες εργασίας στους παραγωγούς αλλά και την ευκαιρία να κάνουν άνετα τα ψώνια τους οι πελάτες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα κυριακάτικά παζάρια, υποχρεούνται πλέον να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.

Για την απαραίτητη προσαρμογή στο μέτρο, έχει δοθεί ένα περιθώριο χρόνου στους νέους υπόχρεους, ώστε να εφοδιαστούν με τα τερματικά POS, από 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι κυρώσεις την περίοδο αυτή (πρόστιμα κ.λπ.) αναστέλλονται στους νέους υπόχρεους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.

Στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί στην πλατεία Μαντινείας δεν είχαν εφοδιαστεί με μηχανήματα αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ όπως δήλωσαν έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να προμηθευτούν τα μηχανήματα.

Σε δηλώσεις τους στο ArcadiaPortal.gr ανέφεραν ότι την Παρασκευή στη λαϊκή αγορά στη Μεγαλόπολη θα είναι έτοιμοι και θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές που θέλουν να πληρώσουν με POS. Άλλοι δήλωσαν ότι περιμένουν να διευκρινιστεί το θέμα των επιδοτήσεων για την αγορά ενός μηχανήματος, το οποίο κοστίζει έως και 400 ευρώ. Υπήρξαν και αυτοί που επεσήμαναν ότι θα περιμένουν λίγο ακόμα προτού κάνουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να μπορέσουν να ενημερωθούν για τα «παραθυράκια» του νόμου και για τις επιλογές που έχουν.

Αυτό που μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες, είναι αν οι τραπεζικές προμήθειες που ισχύουν ακόμα και για τις πολύ μικρές συναλλαγές των μερικών λεπτών του ευρώ αναμένεται να επηρεάσουν και τις τιμές.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο διαφορετικής τιμολόγησης, ανάλογα με το αν η αγορά θα γίνεται με μετρητά ή με POS.


8 Σχόλια

Αυτές τις τρομερές ιδέες περί διαφορετικής τιμιλογησης εάν είναι με μετρητά ή POS που ακριβώς αναγράφετε στον νόμο; Εάν γίνει αυτό , τα σουπερμάρκετ θα με υποδεχτούν με ανοιχτές τους τις αγκαλες !

Θα γουστάρω να βλέπω ταμπελάκι "Έκπτωση 2% για εξόφληση με μετρητά". χαχαχχαχα

Όλη η Ελλάδα δουλεύει για τις τράπεζες, να κρατάνε προμήθεια από τον ιδρώτα του κόσμου. Λογικό είναι η Κυβέρνηση να κάνει εξυπηρετήσεις στις τράπεζες τόσα εκατομμύρια χρωστάει η ΝΔ στις τράπεζες. Πως θα ξοφλήσει.

αφου τους τα επεβαλε με το νομο ,η λυση ειναι να ΜΗΝ πληρωνουν οι καταναλωτες με καρτα,στην ουσια να τα αχρηστεψουν !!! αλλα οι πρωτοι που κλασικα θα πανε να πληρωσουν 1-2-3 ευρω με καρτα ειναι οι ΔΥ ,παντου το κανουν για να μπαινουν στη κληρωση!!! δεν τους ενδιαφερει αν οταν πληρωνουν με καρτα ο παραγωγος-καταστημα δεν παιρνει ολα τα χρηματα του πισω ,αλλα υπαρχει προμηθεια,αν πληρωνοντουσαν οι ιδιοι με καρτα και επαιρνε η τραπεζα προμηθεια απο το μισθο τους,εκει να δεις τι ωραια θα ηταν

09:59 @ Κούλαρε αγοράκι, απο τους ΔΥ ζουν οι λαικατζήδες (όχι απαραίτητα και παραγωγοί), άρα ο πελάτης έχει πάντα δίκιο!

Ας κάνει και κανέναν έλεγχο το ΣΔΟΕ στις λαϊκές αγορές που διακινούνται τόνοι προϊόντων.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.