Τρίπολη: «Εγκλωβισμένοι» στην Τρίπολη παραμένουν οι πρόσφυγες – Σταμάτησε το επίδομα

Τρίπολη: «Εγκλωβισμένοι» στην Τρίπολη παραμένουν οι πρόσφυγες – Σταμάτησε το επίδομα

Μάιος 06, 2020 - 10:31
21 σχόλια

Δύσκολη φαίνεται να είναι η εποχή μετά τον κορωνοϊό για τους πρόσφυγες που ζουν σε διαμερίσματα της Τρίπολης στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το οποίο διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα.

Οι πρόσφυγες όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας έμειναν στο σπίτι τους και τήρησαν αυστηρά όλες τις οδηγίες για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Με την έναρξη της κρίσης (12-03-20) η Αναπτυξιακή Πάρνωνα εκπόνησε άμεσα ένα σχέδιο επιχειρησιακής συνέχισης (BCP) βασισμένο σε διεθνή πρότυπα της Ύπατης Αρμοστείας . Το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του Έργου και να παρέχονται υπηρεσίες στους  ωφελούμενους του προγράμματος ακόμη και σε περίπτωση πρόκλησης ενός σοβαρού γεγονότος αναταραχής που μπορεί να προκληθεί από ιατρικό λόγο. Η πληροφόρηση και η υποστήριξη των ωφελούμενων γίνονταν μέσω τηλεδιασκέψεων, υπήρχε συνεχής ενημέρωση για ό,τι χρειαζόταν από τις υπηρεσίες, με την Ύπατη Αρμοστεία να τους έχει εφοδιάσει με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Στην πλειονότητά τους έχουν περάσει από εμπόλεμες καταστάσεις, έτσι το να μείνουν σπίτι και να μην κυκλοφορούν δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο για αυτούς.

Στην πόλη μας αυτή την στιγμή φιλοξενούνται 300 ωφελούμενοι  του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που αποτελεί πρόγραμμα προσωρινής στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα. Από αυτούς μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 170  σαν πρόσφυγες.  Με την νέα υπουργική απόφαση οι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κατοικίες που μισθώνονται μέσω του προγράμματος ΕSΤΙΑ υποχρεούνται να αποχωρήσουν από τις κατοικίες τους εντός προθεσμίας 30 ημερών από την επίδοση σε αυτούς της απόφασης αναγνώρισης του αιτήματος ασύλου αντί για έξι μήνες που ήταν μέχρι πρόσφατα. Οι κενές θέσεις  που θα δημιουργηθούν στα άδεια διαμερίσματα θα καλυφθούν από νέους  ωφελούμενους που χρειάζονται διεθνή προστασία.

Αυτό σημαίνει ότι οικογένειες με μικρά παιδιά ή και βρέφη, άνθρωποι με ανίατες ή δυσίατες ασθένειες θα μείνουν χωρίς παροχή στέγασης, σε άμεσο κίνδυνο αστεγίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ArcadiaPortal.gr το γραφείο της δομής ΕΣΤΙΑ στην πόλη της Τρίπολης   ενημερώθηκε ότι 31-5-20 σταματάει η παροχή επιδομάτων και υπηρεσιών σε 126 πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, ενώ έχουν παγώσει οι διαδικασίες έκδοσης των  διαβατηρίων και ήδη οι πρόσφυγες ψάχνουν να βρουν σπίτι και δουλειά.

Εμείς σταματάμε να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες μας αλλά όλοι έχουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Κάρτες του ΟΑΕΔ, έχουν άδεια διαμονής και είναι ελεύθεροι να κινηθούν στην πόλη». Άλλωστε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ αποτελεί πρόγραμμα προσωρινής στέγασης και υποβοήθησης των ανθρώπων αυτών. Η συμβολή του έργου είναι τεράστια αφού έδωσε στους ανθρώπους αυτούς τα εφόδια να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της ζωής τους .

Λόγω του κορωνοϊού υπάρχει και το  θέμα του εγκλωβισμού, καθώς οι πρόσφυγες δεν μπορούν να φύγουν για τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης, καθώς έχουν παγώσει όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των διαβατηρίων τους.

«Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο και με τον ΟΗΕ και γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες θα στηριχθούν από το πρόγραμμα HELIOS».Το πρόγραμμα HELIOS δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα ESTIA  που υλοποιείται με επιτυχία στην πόλη της Τρίπολης, σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του προγράμματος ESTIΑ, υλοποιείται από τον ΔΟΜ και αφορά  τους αυτούς  που βγαίνουν από το  ESTIA,. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προσφέρονταν απομακρυσμένα χωρίς να υπάρχει μόνιμη στελεχωμένη δομή στην πόλη μας για να μπορέσει να προσφέρει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες στους ωφελούμενους.Οι πρόσφυγες που εγγράφονται σε αυτό υποστηρίζονται με διερμηνέα και διοικητικό προσωπικό για : 1) να βρούν αυτόνομη στέγη με ενοικίαση απευθείας στο όνομά τους , 2) να προχωρήσουν στην εκμάθηση ελληνικών για να μπορούν να επικοινωνούν  3) την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για να μπορούν να βρουν σταθερή και νόμιμη εργασία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κολινιώτης ήδη 150 πρόσφυγες που ζούσαν σε διαμερίσματα στην Τρίπολη, έχουν φύγει για άλλες χώρες.

Υπάρχουν βέβαια και οι πρόσφυγες που επιθυμούν να μείνουν στην Τρίπολη και να ζήσουν με τις οικογένειές τους εδώ, έτσι ήδη μερικοί έχουν βρει εργασία στα χωράφια ή σε άλλες χειρωνακτικές δουλειές και βγάζουν τα προς το ζην καθώς διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να το κάνουν.

Όλοι όσοι επιθυμούν μπορούν να εργαστούν νόμιμα, και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε και μέσω του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας να βρουν δουλειά

 

Ειδήσεις: 

21 Σχόλια

Να πανε να δουλεψουνε...δν θα δουλευουμε εμεις για να ταιζουμε αυτους...μια χαρα δουλιτσα εχουν τα χωραφια!!!

Έχω ονόματα ανέργων Ελλήνων στην πόλη μας, αυτοί δεν μας ενδιαφέρουν τι θα φάνε, που έχει τελειώσει το επίδομα ανεργίας τους και λάμβαναν λιγότερα από τους ξένους; Και εγώ δεν έχω λεφτά και είμαι εγκλωβισμένος στα χρέη στην πόλη μου, τι σημαίνει αυτό; Τα παιδιά μας που θέλανε να δουλέψουνε φύγαν μέχρι το εξωτερικό, γιατί όχι και αυτοί; Δεν θέλω να πω περισσότερα αλλά καζάνι που βράζει είναι οι Έλληνες με αυτή την υποκρισία της αγάπης σας, τόσο στους μετανάστες, όσο και περισσότερο στα δικά μας Ελληνόπουλα. Καλή δουλειά σε όλους λοιπόν.

Εδώ έκλεισε το 50 ετών ιστορικό ποτοποιείο της πόλης μας του Νίκου Μπίρη με το ιστορικό ποτό "Τίποτα", που εσείς δημοσιεύσατε, δεν κατάλαβα δηλαδή, οι μετανάστες τι παραπάνω έχουν; Αν κάποιος δεν μπορεί να έχει δουλειά, κάνει κάτι άλλο ή φεύγει να αναζητήσει την τύχη του. Εκτός κι αν κάποιοι έχουν κέρδος ή σκοπιμότητα και τους χαρίζουν χρήματα...

ΣΤΟ ΚΑΛΌ ΝΑ ΠΆΝΕ....ΚΑΙ ΆΜΑ ΔΕΝ ΠΆΝΕ ΤΑ ΧΩΡΆΦΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΆ ΔΊΠΛΑ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΡΟΚΆΜΑΤΟ. ΌΛΗ ΜΈΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΊΑ ΆΡΕΩΣ ΉΤΑΝ. ΈΧΟΥΝ ΧΟΡΤΆΣΕΙ ΌΛΟΙ ΕΠΙΔΌΜΑΤΑ ΕΚΤΌΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ.

Από το 2011 έχουν φύγει όλοι οι επιστήμονες στο εξωτερικό ,και παρά πολλά παιδιά ψάχνονται για να φύγουν ,οποίος είχε γεννηθεί Αμερική ,Αυστραλία ,Καναδά ,και μεγάλωσε στην Ελλάδα γύριζει πάλι πίσω!Μολις περάσει και το καλοκαίρι που δεν θα έχουν δουλέψει το 50% της χώρας που απασχολείται στον Τουρισμό ,θα μας λένε πάλι για τον αόρατο εχθρό και το κουράγιο που πρέπει να κάνουμε όπως κάναμε με τα μνημόνια !Αλλα στις κάλπες θα πάνε όλοι με την ελπίδα και θα έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα με τους χορτάτους αχυρανθρώπους να μας κουνάνε το δάκτυλο !

00:09 Ρε μανούλα γράφεις που γράφεις με κεφαλαία και μας έχεις στραβώσει. Τα τονίζεις κιόλας; Έλεος!

Που να πάνε να φύγουν ρεεεεε......... ξέρετε πόσοι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ζουν από δαύτους.... και το παίζουν και εθνικιστές λεβέντες με ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ στα μπαλκόνια και τα νοίκια τρέχουν κάθε μηνα με εγγύηση ΔΟΜ.... Δυστυχώς εκεί καταντήσαμε : Ελληνική Σημαία ίσον ο φερετζες του εθνοπ@στη

15:20 γιατί μπερδεύεις την βούρτσα ; Γιατι εκφράζεσαι έτσι για την Σημαία που είναι το ιερότερο σύμβολο ενός λαού !

Θέλω ή να διώξουν τους λαθρο ή να κατβάσουν την σημαία μας από τα μπαλκόνια τους, αυτό θέλω. Για να ξέρουμε όλοι με ποιούς εχουμε να κάνουμε κι οχι να μάς το παιζουν πατριώτες οι προδότες.

Δηλαδή κ.κ. 14.35 μας γράφεις ότι όσοι έχουν σημαία στο μπαλκόνι τους είναι προδότες;

18:25 Μας δουλεύεις ρε φίλε, τι πως να τους διώξουν ρωτάς; Δικά τους είναι τα σπίτια που νοικιάζουν, να τους βγαλουν έξω. Να ξενοικιάσουν τα διαμερίσματα και να μην δουλεύουν άλλο με τον ΔΟΜ. Θέλει πολύ μυαλό ή πολύ δουλειά; Κι αν δεν τους βγάλουν να κατεβάσουν την Σημαία από τα μπαλκόνια γιατί η Σημαία δεν τους αξίζει. Γιατί την πουλάνε για ένα νοίκι. Επίσης σου απάντησα κι εχτές αλλά δεν ξέρω γιατί το κοψανε

@ 14:00 Σου γράφει ότι αν νοικιάζει σε αυτούς και εισπράττει αργύρια της προδοσίας είναι γελοίο να βάζει και τη σημαία!

κ.κ. 14:00 σου γράφω πως προδότες είναι ΜΟΝΟ όσοι εχουν Σημαία στο μπαλκόνι τους ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΤΗΡΙΟ έχουν λαθρομετανάστες στα διαμερίσματα τους και παίρνουν ενοίκια και κονομάνε...... αυτό που σου λέει και ο 18:29. Το κατάλαβες τώρα; αυτοί που ειναι εντοπισμένοι κάμποσοι στην πόλη, είναι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ & ΠΡΟΔΟΤΕΣ & ΚΟΤΕΣ.

10/5/2020-16:48 Του έκανες τα μούτρα κρέας τώρα. Ο άνθρωπος μόνο για το παραδάκι νοιάζεται και να ρίχνει στάχτη στα μάτια των άλλων με τη σημαία, τρομάρα του.

Με το HELIOS θα παίρνουν επίδομα ενοικίου και με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για ευπαθείς ομάδες θα παίρνουν τα υπόλοιπα σχετικά επιδόματα από το ΕΦΚΑ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.