Θα στείλουμε τα σκουπίδια στην Γερμανία! (video)

Θα στείλουμε τα σκουπίδια στην Γερμανία! (video)

Ιούλιος 26, 2011 - 11:03

- 200 ευρώ ο τόνος το κόστος μεταφοράς με την οριστική λύση να… αναμένει εις το ακουστικό της!
- Να γιατί ο Σμυρνιώτης δεν θέλει δεματοποιητή στην Τρίπολη!

Της Χριστίνας Τσιορωτά
    Οι κινητοποιήσεις στις εν ενεργεία χωματερές και της Αρκαδίας, πρόσφατα έκλεισε και η χωματερή στη Βυτίνα, δεν φαίνεται να ιδρώνουν το αυτί κανενός. Η οριστική λύση μοιάζει να αργεί και από το διεθνή διαγωνισμό; Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Η 30η Ιούνη, ημερομηνία που το θέμα της διαχείρισης θα είχε μπει σε σειρά κατά την  Περιφέρεια μας έχει αφήσει χρόνους μ ένα σενάριο πραγματικά τρομακτικό να έρχεται και να

τίθεται στο τραπέζι! Σενάριο το οποίο προκύπτει από την εγκατάσταση των δεματοποιητών και τα συσσωρευμένα δέματα απορριμμάτων τα οποία παραμένουν στους χώρους χωρίς να έχουν τόπο προορισμού άλλο!
Το σενάριο αυτό μιλά για μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών εκτός Ελλάδας, στην  Γερμανία! Μια μεταφορά η οποία θα κοστίσει 200 ευρώ ανά τόνο σε μια χώρα που ήδη αιμορραγεί και καλείται επιπλέον να πληρώσει επειδή εμφανίζεται αδύναμη αν όχι ανίκανη να διαχειριστεί να σκουπίδια που παράγει!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους δεματοποιητές παρουσιάζεται σήμερα στην περιοχή του Κρανιδίου, στη θέση Δίδυμα. Εκεί εγκαταστάθηκε με χαρές και πανηγύρια ο 1ος δεματοποιητής στην Πελοπόννησο και λειτούργησε. Σήμερα στο χώρο αυτό δεν παρατηρείται παρά μια χαώδης κατάσταση με 6.000 δέματα  να αναμένουν ποιος ξέρει τι (μάλλον την μεταφορά τους στην Γερμανία) και παραπλήσια του δεματοποιητή να έχουν δημιουργηθεί δεκάδες μικρές - μικρές χωματερές. Ο Δήμαρχος της Ερμιονίδας μιλά για κατάσταση παράλογη η οποία φέρνει τους Δημάρχους αντιμέτωπους με ποινικές πια ευθύνες. «Ο δεματοποιητής στην περιοχή μας   δημιουργεί πολλά προβλήματα. Και στην Ελλάδα που βουλιάζει μελετάται η μεταφορά των δεμάτων στη Γερμανία. Τα σκουπίδια μας που εμείς τα παράγουμε θα πάνε στη Γερμανία με κόστος 200 ευρώ τον τόνο! Αυτή είναι η Ελλάδα του παραλόγου και προσβάλλεται και η λογική μας συγκρότηση. Υποχρέωση της πολιτείας είναι τα εργοστάσια διαχείρισης από το 2003. Επειδή δεν υπάρχουν τέτοια ο κάθε δήμος διαχειρίζεται τα σκουπίδια του σε ΧΑΔΑ και από δω από κει. Ο Δήμος πια  έχει και  ποινική ευθύνη. Τι πρέπει να κάνουμε οι Δήμαρχοι; Μηνύσεις; Σε ποιόν; Στην περιφέρεια;». τα παραπάνω είχαν αποδέκτη τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλο ο οποίος όμως αναφέρθηκε στην αρμοδιότητα πια της αιρετής περιφέρειας.
Ο δεματοποιητής του Κρανιδίου είναι σήμερα Η εικόνα που διέψευσε όλες εκείνες τις προσδοκίες και τις ελπίδες. Τις προσδοκίες που μιλούσαν για προσωρινή λύση και τις ελπίδες που έλεγαν πως θα αποτελέσουν το μεσαίο στάδιο της ολικής διαχείρισης. Όπως αποδεικνύεται δεν πρόκειται παρά για νέους ΧΑΔΑ από την στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των δεμάτων. Γνωρίζοντας αυτήν την κατάσταση ο Δήμαρχος της Τρίπολης χτύπησε προ διμήνου το χέρι στο Τραπέζι και δήλωσε απερίφραστα πως δεν πρόκειται να δεχτεί δεματοποιητή στην Τρίπολη εάν αυτός δεν αποτελεί με εγγυήσεις μέρος της οριστικής λύσης. Η περιφέρεια ερχόμενη σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση θέλησέ να τοποθετήσει δεματοποιητές. Η πρόθεσή της  αυτή όμως έχει σκοντάψει χωρίς καν πλέον να γίνονται αναφορές για τα απορρίμματα. Τελευταία ήταν εκείνη του περιφερειάρχη η οποία μιλούσε για συμφωνία του Δήμου Κυνουρίας για τοποθέτηση δεματοποιητή. Εκ τότε επικρατεί σιωπή ιχθύος… 

Video: 

youtube://v/Y_jyPKfIzpQ