Τατούλης: Δόθηκε πολιτική διάσταση στη ΣΔΙΤ από εκείνους που ήθελαν να δημιουργήσουν δυσπιστία για το έργο

Τατούλης: Δόθηκε πολιτική διάσταση στη ΣΔΙΤ από εκείνους που ήθελαν να δημιουργήσουν δυσπιστία για το έργο

Οκτώβριος 24, 2018 - 12:23
1 σχόλια

Ξεκίνησε τις εργασίες του  το ανοικτό διήμερο συνέδριο που διοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου και ο Δήμος Σπάρτης με θέμα «Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) & η εφαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων» (ΠΕΣΔΑ) στις 24 Οκτωβρίου.

Κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του μεγάλου έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και στα εμπόδια που συνάντησε κατά τα στάδια της προετοιμασίας του, παρά το γεγονός ότι το πρότυπο έργο διαχείρισης αποτέλεσε το μοντέλο για όλη την Ελλάδα.

«Το μοντέλο των ΣΔΙΤ έγινε πανελλήνιο μοντέλο. Το έργο αυτό, από τη γέννησή του, είχε βασικές αρχές: Θα έπρεπε να υπάρχει διεθνής διαγωνισμός για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το έργο αυτό να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΕΣΠΑ. Θα κάναμε διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστικό διάλογο, ώστε μόνο το διαφορετικό οικονομικό διαπίστευμα να ήταν η δυνατότητα επιλογής του αναδόχου. Μέσα σε πέντε μήνες είχαμε τελειώσει τον ανταγωνιστικό διάλογο, χωρίς καμία ένσταση. Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός σε όλους τους νόμιμους τρόπους. Επίσης, θα έπρεπε να είναι ''πράσινο'' έργο. Να τονίσω ότι όσες προσφυγές έγιναν  επί του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όλες κερδήθηκαν, χωρίς κανένα ψεγάδι και σκοτεινό σημείο. Η τελική τιμή ήταν η μικρότερη τιμή για το συγκεκριμένο έργο».

Ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στα εμπόδια που συνάντησε το έργο της ΣΔΙΤ για την υλοποίησή του, σημείωσε ότι αυτά οφείλονται στον «άκρατο λαϊκισμό», αφήνοντας σαφής αιχμές και για τον αντιφατικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας ως προς τη ΣΔΙΤ, καθώς την στήριζε ως κυβέρνηση, αλλά δεν την στήριξε ως αντιπολίτευση, ενώ ανέφερε και την καθυστέρηση άνω του έτους για την έγκριση της ΑΕΠΟ: «Μια ΓΓ του υπουργείου περιβάλλοντος καθυστέρησε για 14 μήνες την έκδοση της ΑΕΠΟ, και όταν υπεγράφη, η κυρία αυτή βγήκε έξω υπερήφανη. Αυτό σας λέω για να δείτε τις αντιφάσεις μας στον πολιτικό βίο της χώρας. Με αυστηρό επαγγελματισμό καθιερώσαμε ακόμα πιο αυστηρά στάνταρντ για την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όταν έγινε αλλαγή της κυβέρνησης, η νέα κυβέρνηση στον προεκλογικό της λόγο είχε μια δική της αντίληψη, από μέρους μου απολύτου σεβαστής. Αν θέλετε να σταματήσετε το έργο, δικαίωμά σας και φέρτε τη δική σας αντίληψη, τους είχα πει. Όσο περνούσε ο χρόνος, καταλάβαιναν όλοι ότι αυτά που έλεγαν προεκλογικά δεν μπορούσαν να έχουν ισχύ μετεκλογικά».

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης είπε: «Η πολιτική διάσταση που δόθηκε στο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήταν αντίδραση από εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν δυσπιστία στους πολίτες για να μην υπογραφεί το έργο. Τελικά, το έργο υπεγράφη και τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι μια μαύρη περίοδος για την Πελοπόννησο τελειώνει. Είναι μια μεγάλη νίκη της Αυτοδιοίκησης».

Ακολούθως, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των Δήμων, οι οποίοι, ως το 2021, πρέπει να πιάσουν τον στόχο του 60% στην ανακύκλωση. «Αυτό το βάρος πέφτει στους Δήμους. Η εκπαίδευση είναι βασικός παράγοντας», υπογράμμισε.

Επίσης, σημείωσε, απαντώντας στον δήμαρχο Σπάρτης: «Ο ΠΕΣΔΑ δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση όλων. Δεν μπορεί κανείς πλέον να αυτοσχεδιάζει και να διαμορφώνει μοντέλα, όταν υπάρχει η ολοκληρωμένη διαχείριση. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν άλλο κύκλο χωματερών, όπου θα θάβεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας».


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.