Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η Τουρκία και η «πόρτα» Σούνακ στον Μητσοτάκη

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η Τουρκία και η «πόρτα» Σούνακ στον Μητσοτάκη

Νοέμβριος 28, 2023 - 11:46
18 σχόλια

Eurokinissi

Δεν νομίζω ότι υπάρχει προηγούμενο, σε ό,τι αφορά τη στάση του πρωθυπουργού της  Βρετανίας Ρίσι Σούνακ απέναντι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ραντεβού των δύο ανδρών είχε προγραμματιστεί είκοσι ημέρες νωρίτερα, ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή ακύρωσε τη συνάντηση. Η Αθήνα, όπως ξεκαθάρισε ο Παύλος Μαρινάκης, θεωρεί πως η ακύρωση της συνάντησης ήταν ατομική αρνητική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού. «Ο λόγος ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού και η έκφραση της πάγιας ελληνικής θέσης για τα Γλυπτά», υποστήριξε και ο  διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Πάντως, ο βρετανικός Τύπος αποδίδει τη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού στις βρετανικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε λίγους μήνες. Ο αντίπαλος του Ρίσι Σούνακ, Κιρ Στάμερ, επικεφαλής των Εργατικών, προηγείται στη δημοσκοπική κούρσα με είκοσι μονάδες διαφορά. Με τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, προς το παρόν, τουλάχιστον, διάκειται θετικά ως προς την επιστροφή των Γλυπτών, είχε συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, όταν χτύπησε το τηλέφωνο της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ελλάδα την ενημέρωσε ότι το ραντεβού μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ακυρώθηκε.

Επίσημα η Ντάουνινγκ Στριτ τοποθετήθηκε με μια λιτή δήλωση:

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα» ήταν η επίσημη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα ήθελε να μιλήσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, προκειμένου να καταστήσει σαφές στους Συντηρητικούς ότι δεν κάνει συζήτηση για αυτό το θέμα.

Ωστόσο, αναλυτές μιλούν για μια άλλη πτυχή του ζητήματος και αυτή δεν είναι άλλη από τη συνεργασία Μ. Βρετανίας και Τουρκίας. Η Βρετανία προχωρεί στη σύναψη στη σύναψη εξοπλιστικής συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία αφορά κατά τόσο την πώληση μαχητικών αεροσκαφών EF-2000 Typhoon (Eurofighter), όσο και στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους KAAN από την Turkish Aerospace Industries. Την περασμένη Πέμπτη οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψαν στην Άγκυρα κοινή δήλωση προθέσεων ενίσχυσης των δεσμών ασφάλειας και άμυνας, εν μέσω της προσπάθειας της Τουρκίας να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter, που παράγονται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Η Τουρκία είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα των F-35 και, προφανώς, αναζητεί διέξοδο.

Όσο για τα Γλυπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να ήταν λιγότερο «εντυπωσιακός», ας το πούμε έτσι, στην τοποθέτησή του στη συνέντευξη στο BBC. Βέβαια, και ο ίδιος, όπως και ο Βρετανός ομόλογός του, πρέπει να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα ακροατήρια. Ωστόσο, οι μάχες κερδίζονται με διπλωματία και όχι με ατάκες εντυπωσιασμού, όπως η... διχοτόμηση της Μόνα Λίζα, η αναφορά στην «προβλέψιμη σύμαχο» και η φράση «σε εμάς τα Γλυπτά θα φαίνονταν καλύτερα».

Για να σε πάρουν σοβαρά, πρέπει να τοποθετείσαι και ανάλογα. Αν ο Κ. Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί με διπλωματικούς και όχι με συναισθηματικούς, ας πούμε, όρους, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φάει «πόρτα» από τον Σούνακ, έστω κι αν η «πόρτα» ήταν κατά κάποιο τρόπο προαποφασισμένη λόγω των εξελίξεων στις σχέσεις Βρετανίας και Τουρκίας ή λόγω των εσωτερικών διαμαχών ανάμεσα σε Συντηρητικούς και Εργατικούς, με φόντο τις εκλογές.

Σχετικά με τα Γλυπτά, πάντως, ας σημειώσουμε και το εξής, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Πριν από λίγες ημέρες, στο Μουσείο της Ακρόπολης, εντός του μουσείου, εκεί όπου βρίσκονται τα εκθέματα, διοργανώθηκε κοσμικό γκαλά της Vogue και ενός μεγάλου οίκου υψηλής ραπτικής. Κάθε Κυριακή, στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, γίνονται μνημόσυνα, και άλλες εκδηλώσεις. Τα μουσεία, λέει το υπουργείο, ανοίγουν στην κοινωνία. Καμία αντίρρηση ως προς αυτό, αλλά να ανοίξουν ως χώροι γνώσης, καλλιέργειας, αγάπης για τον πολιτισμό, όχι ως catering και αφορμή για φωτογραφίσεις κοσμικών κυριών.

Ο Έλγιν διέπραξε ένα έγκλημα καθοσιώσεως. Οι Βρετανοί υπερασπίζονται το αποικιοκρατικό τους δικαίωμα στην κλοπή. Δεν έχουμε καν κατορθώσει να επιβάλλουμε στη διεθνή κοινότητα να μην αποκαλούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τον αποκρουστικό τίτλο «Ελγίνεια μάρμαρα». Η πολιτική που προωθείται από την κυβέρνηση να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσω δανεισμού, είναι λάθος ως προς τις διεκδικήσεις μας, διότι τα Γλυπτά δεν είναι η Περσεφόνη, να ζουν έξι μήνες πάνω από τη Γη και έξι μήνες στον Κάτω Κόσμο.

Πολύ φοβάμαι ότι δεν σεβόμαστε ούτε τις αρχαιότητές μας ούτε την ιστορία μας. Και αυτό είναι πολιτική απόφαση, από τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Και, ακόμα χειρότερα, δεν έχουμε τη διπλωματία και τις προσωπικότητες εκείνες που μπορούν να σταθούν απέναντι σε μια χώρα που θεωρεί εαυτόν αυτοκρατορία. Είτε πρόκειται για τη Βρετανία είτε για την γείτονα, που έχει σταθερές διεκδικήσεις και δεν παρεκκλίνει από αυτές.

Γαλανιάδη Εύα


18 Σχόλια

Ντροπή στον Βρετανό πρωθυπουργό... Χιλιάδες Έλληνες έχυσαν το αίμα τους στον πλευρό Βρετανών στρατιωτών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μιας και Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία ήταν σύμμαχοι.

Τώρα είναι καλός ο Μητσοτάκης; Όχι 41% , αλλά 61% στις επόμενες !!! Το τωρινό θέμα έρχεται για να αναδείξει ποσό μεγάλος πολιτικός είναι, σε αντίθεση με κάτι άλλους στην Βουλή …. να μην σχολιάσω .

Στην Τρίπολη δεν έχουμε Παρθενώνες έχουμε όμως ένα εμβληματικό κτήριο το δικαστικό Μέγαρο που κάποιοι ανεγκέφαλοι προσπαθούν να καταστρέψουν. Δεν υπάρχει ένας πρόεδρος ένας εισαγγελέας να παρέμβει. Το υπουργείο δικαιοσύνης και πολιτισμού το γνωρίζει? Ο Δήμος Τρίπολης, ο δικηγορικό ς σύλλογος τι άποψη έχουν . Συγχαρητήρια στον μηχανικό που έκανε την μελέτη. Να τον ανακηρύξουμε επίτιμο δημότη

Βρε τι έπαθε ο κ.κ. Κούλης, από τον Εγγλέζο πρωθυπουργό,ινδικής καταγωγής και το παρουσιάζει μέσω κάποιων φιλικών του ΜΜΕ σαν μεγάλη επιτυχία.

Οι Άγγλοι δεν έχουν μόνιμους φίλους, έχουν όμως μόνιμα μεγάλα συμφέροντα! προς γνώση και συμμόρφωση!

11:47 κάποιοι είχαμε ενστάσεις με το καλημέρα όταν άρχισαν τα έργα για τη ράμπα με μελέτη αστεία, οι αρμόδιοι μας έβριζαν μίζερους, γκρινιάρηδες και ξερόλες

Βλέπω και εσείς στην γραμμή του ξαδέρφου του μεγάλου ηγέτη και αυτοκράτορα της αριστεράς από τζάμπα μάγκες χορτάσαμε.Γιατι να στεναχωρηθουμε για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού όσο για τον δικό μας καλό είναι να προσγειωθεί λιγάκι

Ποιος κοινωνικός παραβάτης παραδέχεται την ενοχή του,ειδικά που πιάστηκε με το αρνί στην πλάτη;

19:53 Απλά ανιστορητος, όσον αφορά τον βρωμερό ρόλο των Άγγλων, με αποκορύφωμα τα Δεκεμβριανά.

21:16 Τι τεράστιος πολιτικός καί πράσινα άλογα λέτε;; Τι έκανε δηλαδή, να καταλάβουμε; Έκλεισε ραντεβού καί έφαγε πόρτα. Εδώ δεν μπόρεσε η πραγματική τεράστια ΜΕΛΙΝΑ νά κάνει κάτι καί θα κάνει ο Μητσοτάκης;;;

Έτσι είναι οι νταβάδες δεν δείχνουν οίκτο ούτε στα πιο απλά για να μην σηκώνουν κεφάλι τα υποκείμενα τους … ο σουνακ πρέπει και κάπου να δείξει το αντριλίκι του!

Τεράστιος, τεράστιος....Μην πάτε κόντρα στο αφήγημα .... Απρέπεια μεν, αλλά ποτέ οι Βρετανοί ήταν "ευπρεπείς" απέναντι μας; Με το μαλακό όμως, μην "ξυπνήσουμε" τους Νικόλαους...

@9:52 τιμή και δόξα στον Ουίνστον Τσώρτσιλ που έκανε ρεβεγιόν στην Αθήνσ τα Χριστούγεννα του 44 και είμαστε μέχρι σήμερα ελεύθεροι!

18:47 Φωτοτυπίες τά έχεις;; Το ίδιο μας έχεις γράψει δύο φορές!! Μόνο πού την ώρα πού ο Τσώρτσιλ έπινε το ουίσκι του, έξω από τήν μεγάλη(;) Βρετάνια χυνόταν ποτάμι το Ελληνικό αίμα των παληκαριων μας. Εντάξει;;;

18:47 Κάποιοι είναι ικανοί να μας γράψουν " τιμή καί δόξα στον Σουνακ". Αχ Ελλαδιτσα, πού να πάς με κάτι τέτοιους.......;;

18:47 Γελάμε με κάποιους πού νομίζουν ότι είναι καί ζούν ελεύθεροι. Αυτο'ι'κανοποιηση!!! Σκλαβωμένα μυαλά!!

@20:01 - Τα "παλικάρια" σας, Έλληνες σημάδευαν και σκότωναν. Κόφτε τις μπούρδες, εμφύλιο προκάλεσαν.

08:47 Παληκάρια, Ελληνόπουλα σκοτώθηκαν ένθεν κακειθεν ανόητε. Δεν ξεχωρίζουμε το ελληνικό αίμα. Το άνθος τής νεολαίας μας αφησε το αίμα του εκεί. Φανατικλα........

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.