Τα Αιολικά Πάρκα "ξύπνησαν" το Περιφερειακό Συμβούλιο (video)

Τα Αιολικά Πάρκα "ξύπνησαν" το Περιφερειακό Συμβούλιο (video)

Μάιος 31, 2011 - 00:41

-Το θέμα φάνηκε διαδικαστικό στο "εξαντλημένο" σώμα των Π.Σ ωστόσο η αναφορά του Α. Καρδεράκη έθεσε τοζήτημα σε άλλη διάσταση και... άναψε τα αίματα!

- και οι δυο επενδύσεις για Α.Π.Ε πήραν το δρόμο της αναβολής υπό τους ήχους χειροκροτημάτων ! 

Της Χριστίνας Τσιορωτά

  Το 11 και το 12 θέμα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του πριν από λίγη ώρα έμελε όχι μόνο να περάσουν από 40 κύματα για να συζητηθούν (υπήρξε πρόταση να μεταφερθούν σε άλλη συνεδρίαση ένεκα της πολύωρης συνεδρίασης) αλλά και να προκαλέσουν εκτός από καταγγελίες από το ΕΚΠΑΖ, αίτημα αναβολής από το σύνολο των συμβούλων του σώματος και .. την έκθεση του εισηγητή Αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Παπαφωτίου τόσο από τους παρευρισκόμενους κατοίκους κ φορείς όσο και από τον Περιφερειάρχη.

Τα θέματα τέθηκαν στο σώμα υπό κλίμα αγανάκτηση περί τις 22:45 το βράδυ και μετά από την διευκρίνιση πως βρίσκονται φορείς στην αίθουσα που αναμένουν υπομονετικά τις τελευταίες 6 ώρες το θέμα να συζητηθεί. Αφορούσαν Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , ήτοι την δημιουργία Αιολικών Πάρκων. Στο 11ο λοιπόν θέμα που αφορούσε μονάδα εντός Της περιοχής Πάρνωνα – Μουστού , στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ο εισηγητής και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου τάχθηκε με την εισήγηση της υπηρεσίας, αναφέροντας πως επρόκειτο για 18 ανεμογεννήτριες , και παρότρυνε το σώμα να σταθεί   θετικά στην έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων. Και ενώ έμοιαζε ως ζήτημα που θα περάσει «στα γρήγορα», η παράταξη Δράκου είχε αναφωνήσει ήδη στον αέρα «ψηφίζουμε –ψηφίζουμε» για ν αποχωρήσει, ετέθη το ερώτημα από Σύμβουλο προς τον εισηγητή αν έχουν καταγραφεί αντιδράσεις φορέων , κατοίκων ή και του Δήμου. Η απάντηση ήταν πως καμία αντίδραση δεν έχει καταγραφεί ωστόσο το λόγο ζήτησε ο κύριος Αντώνης Καρδεράκης  ο οποίος ήρθε να διαψεύσει τον εισηγητή και ο οποίος ανέφερε: Ρωτήστε τους υπευθύνους της εταιρίας αν υπάρχει γνωμοδότηση του φορέα του πάρκου. Απαγορεύονται οι μεγάλες ανεμογεννήτριες. Θα είναι παράνομη η απόφασή σας!»

Οι σύμβουλοι θορυβήθηκαν από αυτήν την 1η αναφορά, περισσότερο όμως από την αναφορά που έκανε και εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ για το θέμα των αιολικών πάρκων ο οποίος ζήτησε ουσιαστικά την αναβολή του θέματος προκειμένου το Συμβούλιο να ενημερωθεί για όλες τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τα πάρκα αυτά στη Φύση.  Ο επικεφαλής της  μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος, παραμερίζοντας την επιθυμία η συνεδρίαση να λήξει και αντιλαμβανόμενος ότι σαφέστατα υπάρχει ζήτημα ζήτησε το σώμα να μην προχωρήσει σε συζήτηση πόσο δε μάλλον σε απόφαση αφού δεν υπάρχει υπογεγραμμένη Κ.Υ.Α όπως είχε λίγα λεπτά νωρίτερα ομολογήσει ο εκπρόσωπος της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο ο κ. Παναγόπουλος. «Να περιμένουμε να υπογράψει η υπουργός. Αφού δεν υπάρχει αυτή η απόφαση μπορεί να εκτεθούμε» είπε ο Δ. Δράκος και μαζί του συμφώνησαν οι παρατάξεις των κυρίων Γόντικα, Πετράκου κ Μπούκλη. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Παναγόπουλος εξήγησε πως η απόφαση αναμένεται σύντομα. Στις δε αναφορές του ΕΚΠΑΖ απάντησε πως δεν ζητήθηκε διότι δεν προβλέπεται ορνιθολογική μελέτη ενώ σημείωσε πως δεν είναι απαραίτητη η έγκριση και γνωμοδότηση του Πάρκου Πάρνωνα –Μουστού για την εν λόγω επένδυση.
Θορυβημένο ωστόσο αρκετά το σώμα τάχθηκε υπέρ της αναβολής την οποίαν και επισφράγισε με τον πιο απόλυτο τρόπο ο Περιφερειάρχης όταν ρωτώντας τον εκπρόσωπο και τον εισηγητή αν υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας έλαβε ως απάντηση πως «Ο Δήμος δεν έχει ρωτηθεί!». «κι αφού δεν ρωτήθηκε ο Δήμος Β. Κυνουρίας τι το φέρατε σ εμάς;» αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος… «να ρωτηθεί ο Δήμος πρώτα και μετά να έρθει στο περιφερειακό Συμβούλιο» είπε ο Πέτρος Τατούλης αδειάζοντας στην ουσία τον εισηγητή του θέματος ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας δίχως να έχει ελέγξει όσα αναφέρθηκαν επι της αιθούσης και κυρίως δεν είχε προσέξει την απουσία της θετικής  γνωμοδότησης του Δήμου στο οποίο θα κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο.  ΔΕΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΟΎΜΕ, γνωμοδοτούμε και γνωμοδοτούμε στην λογική των ΜΠΕ των όρων. Να εξασφαλίσουμε προς όλους ότι θα ισχύουν οι όροι της μελέτης κατά την εκτέλεση της επένδυσης. Τίποτα άλλο! Μην γίνετε κάποιο λάθος! Επειδή άκουσα τον αντίλογο στο θέμα τι συμβαίνει με τις περιοχές ειδικού καθεστώτος. Μόνο το ΥΠΕΚΑ μπορεί να γνωμοδοτήσει παρακάμπτοντας την άλλη νομοθεσία. Διότι υπάρχει νομολογία. Το απέκρυψε ο Μπούκλης γιατί στα ειδικά τοπία υπάρχει σαφής χωροταξία πάνω στις ΑΠΕ . εάν δεν υπάρχει κάποια δεσμευτική ημερομηνία να αναβάλλουμε. Γιατί θεωρώ ότι ο χώρος των επενδυτών δεν έδωσε αυτή τη διάσταση. Υπάρχει οκ του δήμου Β. Κυνουρίας; Δεν έχει ρωτηθεί; αφού δεν έχει ρωτηθεί γιατί το φέρατε εδώ ; να ρωτηθεί ο Δήμος και να το φέρετε μετά εδώ!

Τελικά το 11 και 12 θέμα που τόση συζήτηση έγινε γι αυτά.. αναβλήθηκαν κάτω από χειροκροτήματα τω παρευρισκομένων που δήλωσαν την αντίθεσή τους στις ΑΠΕ και στις συγκεκριμένες επενδύσεις ως επιζήμιες προς το περιβάλλον.

 

Σε λίγο το video 
 

Video: 

youtube://v/DQLLlobQ2dM