Συγκέντρωση στη Μεγαλόπολη για τη σωτηρία του Μαινάλου και του Λυκαίου όρους

Συγκέντρωση στη Μεγαλόπολη για τη σωτηρία του Μαινάλου και του Λυκαίου όρους

Νοέμβριος 27, 2023 - 19:40
0 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Ζούμε πλέον τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Πολιτική της ΕΕ που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμο Μεγαλόπολης.

Τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από τη μια και ενεργειακή φτώχεια για το λαό, υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος από την άλλη.

Είμαστε ακόμα στην αρχή

Το κόψιμο και το θάψιμο εκατοντάδων δέντρων στο δυτικό άκρο του ορυχείου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είναι μόνο η αρχή. Ξηλώνουν ένα πανέμορφο δάσος, που δημιουργήθηκε με τις αναδασώσεις που έκανε πριν χρόνια η ΔΕΗ στο χώρο απόθεσης εκσκαφών του Χωρεμίου, για να φυτέψουν λαμπόγυαλα – πάνελς φωτοβολταϊκών.

Μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, όσο λειτουργούσε το λιγνιτικό κέντρο την υποβαθμίζουν, την καταστρέφουν βορά στα αρπακτικά της «πράσινης ανάπτυξης», της «απολιγνιτοποίησης», της «δίκαιης μετάβασης» ή όπως αλλιώς βαπτίζουν την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Είναι συνένοχοι όλοι τους

Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, συνδικαλιστικές ηγεσίες, γιατί όντας στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν και γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ορυχείων θα καλυφθούν με εκατομμύρια πάνελς φωτοβολταϊκών.

Σε χιλιάδες στρέμματα δάσους στα ορεινά του Μαινάλου, του Λύκαιου Όρους και των άλλων ορεινών όγκων της περιοχής, θα γίνουν εκτεταμένες εκσκαφές και εκβραχισμοί, θα ισοπεδώσουν βουνοκορφές, θα πέσουν χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν και σίδερο για να στεριώσουν τις ανεμογεννήτριες, που τα κουφάρια τους σε λίγα χρόνια θα μείνουν για πάντα στην περιοχή.

Αντικατάσταση της τηλεθέρμανσης με το ακριβό και εισαγόμενο φυσικό αέριο, μεγάλα βιομηχανικά αιολικά και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα, ΧΥΤΕΑ, Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με τεράστιες μπαταρίες λιθίου, καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη, αφού δεν εγκαταστάθηκαν συστήματα σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις λιγνιτικές μονάδες. Σκουπιδοεργοστάσια και ΧΥΤΥ, πηρυνελαιουργεία και εργοστάσια με σάπια – ψόφια και ληγμένα βόρεια και νότια της περιοχής.

Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, τα ξέρουν όλοι τους, σιωπούν ένοχα και τσακώνονται για το που θα πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κίνητρα και επιχορηγήσεις, σε τίνος μεγαλοκαρχαρία τις τσέπες.

Εμείς επιμένουμε:

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

για να πλουτίζουν κάποιοι.

Για αυτό λέμε:

SΤOΡ στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια στο Μαίναλο, το Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Παλεύουμε για:

Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.

Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.

Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη. Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

Όλοι και όλες την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, 6μμ, στο

Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης «Ο ΠΟΛΥΒΙΟΣ»

Επιτροπή Αγώνα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.