Στην Τεγέα γεννήθηκε η ιδέα της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Στην Τεγέα γεννήθηκε η ιδέα της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Αύγουστος 19, 2015 - 09:36
3 σχόλια

1934, μια σημαδιακή χρονιά. Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής βρίσκονται στην Ελλάδα. Έπειτα από επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους στην Αρχαία Ολυμπία, στη συνέχεια φιλοξενούνται στην Τρίπολη από τον δήμαρχο. Μία από τις εκδρομές που τους πρόσφερε, ήταν στο πανέμορφο πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της λαμπαδηδρομίας έως την πόλη που θα διοργανώνονταν οι εκάστοτε Ολυμπιακοί Αγώνες. Έπειτα από δυο χρόνια, στης 20 Ιουλίου 1936, γίνεται η αφή της ολυμπιακής φλόγας με πρώτη πρωθιέρεια την Κούλα Πράτσικα.

Άρχισε η λαμπαδηδρομία περνώντας από τα χωριά και έφτασε στην Τρίπολη. Στη συνέχεια πέρασαν από άλλες πόλεις και μετά συνέχισαν σε Βουλγαρία, Γιουγκοσλάβα, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία και Γερμανία καταλήγοντας στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 3.000 λαμπαδηδρόμων περίπου. Στο Βερολίνο έγιναν οι Ολυμπιακοί την 1η Αυγούστου 1936. Η λαμπαδηδρομία είχε χωριστεί σε τμήματα.

Η παρούσα φωτογραφία από το αρχείο μου είναι από το τμήμα Τριπόλεως, όπου επόπτης ήταν ο καθηγητής Γεώργιος Πολυχρονόπουλος και έφορος ο Δημήτριος Ι. Αθανασιάδης. Οι λαμπαδηδρόμοι που συμμετείχαν στο τμήμα Τριπόλεως ήταν οι : Γρ. Αγγελόπουλος, Ευστάθ. Αλημίσης, Π. Αναγνωστόπουλος, Πέτρος Αποστολόπουλος, Δ. Γαβρίλης, Ανδ. Γαλιώτος, Κ. Γρίτσης, Κ. Δούβρης, Ν. Ζαμπέλης, Δ. Ζήσης, Ι. Κανέλης, Θ. Κανελλόπουλος, Ν. Κανελλόπουλος, Οδυσ. Καρλής, Αργυρ. Καρδαράς, Αντ. Καρναβέζος, Π. Κατσιφώλης, Β. Κέζιος, Π. Κουρέτας, Ν. Κόσυβας, Δ. Κρεμύδας, Κ. Κυρίμης, Αθ. Κωτσάνης, Σπ. Κωτσάνης, Σταμ. Κωτσάνης, Ι. Κωτσοβός, Γ. Λαμπρόπουλος, Σταύρος Λουκάς, Ν. Λουμπαρδιάς, Ευαγγ. Μαχαίρας, Δ. Μαρούτσος, Αναστ. Μιχαλόπουλος,  Ι. Μπάρκουλης, Ι. Μποτόπουλος, Αριστομένης Μπρούσκαρης,  Ν. Ντούμας, Κ. Ντούσιας, Σπ. Ντούσιας, Β. Παπακώστας, Ι. Παπακωνσταντίνου, Β. Παπανικολάου, Ν. Πασπάτης, Θ. Πετρόπουλος, Δ. Σελλής,  Αθανάσιος Σινάνης, Ιωάννης Σινάνης, Ι. Σιούνρτης, Ι. Σταυρόπουλος, Γ. Σιψής, Κ. Τσιρίκος, Γ. Χρονόπουλος.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία απαθανατίζονται λίγοι από τους λαμπαδηδρόμους του τμήματος Τριπόλεως. Γνωρίζουμε όμως τους πέντε από τους έντεκα.

Από πάνω αριστερά είναι ο πρώτος Στάθης Αλιμήση, ο τρίτος Γιάννης Παπακωνσταντίνου (ήταν και παλαιστής) και ο πέμπτος Κ. Καλογερόπουλος. Κάτω και από αριστερά, ο τρίτος  Γ.  Χρονόπουλος και ο πέμπτος Ν. Ντούμας (μετέπειτα δικηγόρος).

Αν γνωρίζετε κάποιον άλλον λαμπαδηδρόμο, θα θέλαμε τη βοήθειά σας για να συμπληρώσουμε το άρθρο. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η ολυμπιακή δάδα βρίσκεται στο Λαογραφικό Μουσείο της Τεγέας.

ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΜΙΤΣΙΑΣ
xristoshmitsias@hotmail.com


3 Σχόλια

Να σημειώσουμε, ωστόσο, για όσους το ξεχνούν ή θέλουν να το ξεχνούν ή το αγνοούν, ότι τα θέματα που εγείρονται σχετικά με την ολυμπιακή φλόγα (αλλά και τον αθλητισμό στο σύνολό του) δεν ήταν τόσο απλά ούτε τόσο αθώα. Πράγματι, η απόφαση πάρθηκε επίσημα και υπογράφτηκε στην Τεγέα, αλλά... Ήταν ήδη προειλημμένη από τη ναζιστική προπαγάνδα και το επιτελείο του Χίτλερ, προκειμένου να επενδύσει με το κλέος των αρχαίων αγώνων την ρατσιστική ολυμπιακή φιέστα του Βερολίνου. Η φλόγα από την ελληνική κοιτίδα των αγώνων, σύμβολο κάθαρσης και αγνότητας της άριας φυλής, μεταφερόμενη υπό μορφή λαμπαδηφορίας από γυμνά και γυμνασμένα σώματα, ήταν πρώτης τάξεως εργαλείο για τη νομιμοποίηση των πλέον ρατσιστικών αγώνων στην ιστορία του αθλητισμού. Εννοείται βέβαια πως οι συμπαθείς συμπατριώτες μας, είχαν κάθε λόγο να φουσκώνουν από εθνι-κιστι-κή υπερηφάνεια μέσα στην άγνοια και την αφέλειά τους. Άλλωστε, ήταν νωρίς ακόμη για να διακρίνουν τον επερχόμενο πόλεμο και τις βλέψεις του τρίτου Ράιχ. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι προ των πυλών η δικτατορία Μεταξά.

Aς μην ξεχνάμε ότι οι αθλητικοί αγώνες αποτελούν πρώτα από όλα αξιολόγηση. Εξ'ου και δυσανεξία των κάθε είδους κρατιστών. Αλλοι κλέβουν με τη ντόπα, και άλλοι με την παράγκα τους (ομάδα του δημοσίου). Καλώς ή κακώς ο Λαμπράκης υπήρξε εξαίρεση.

Καλημέρα σας, ο πρώτος κάτω αριστερά είναι ο παππούς μου Αργύρης Καρδαράς.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.