Στην αρένα Σμυρνιώτης – Γιαννόπουλος για… την ανεξαρτησία!

Στην αρένα Σμυρνιώτης – Γιαννόπουλος για… την ανεξαρτησία!

Σεπτέμβριος 28, 2011 - 18:39

Κόμματα – συμφωνίες και ανεξάρτητοι σημάδεψαν την 1η συνεδρίαση της ΠΕΔ 
Της Χριστίνας Τσιορωτά

Αφορμή της γκρίνιας που δημιουργήθηκε , και της έντασης κάποιες στιγμές θα έλεγε κανείς, στην συνεδρίαση της ΠΕΔ το βράδυ της Τρίτης προκειμένου ν αναδειχθεί προεδρείο και εκτελεστική επιτροπή, στάθηκε η πρόταση του Δημάρχου της Νεμέας Βαγγέλη Ανδριανάκου ο οποίος τι ζήτησε ; η Τ.Α να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ακολουθήσει το δρόμο της συναίνεσης στα όργανα της.

«Είμαστε σε δύσκολη περίοδο , οφείλει η Τ.Α να αρθεί από τα συνηθισμένα και θα ήταν λογικό να γίνει αποδεκτή η πρότασή μου για συναίνεση» είπε χαρακτηριστικά για να προκληθούν οι πρώτες αντιδράσεις αρχικά από το Δήμαρχο Τριφυλλίας Κώστα Κόλλια. «Όπου ο νομοθέτης ήθελε ειδικές συνθέσεις το χει προβλέψει ρητά . Επειδή το όργανο είναι και εκτελεστικό , δεν έχει κάνει τέτοια πρόβλεψη. Η διαπαραταξιακή εκ του νόμου σύνθεση καλύπτει την συναίνεση, άρα δεν βλέπω να τίθεται ένα τέτοιο θέμα.» Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο Δ.Σ Κορινθίων Πέτρος Λέκκας, ο Δ.Σ Τρίπολης Δ. Βόσνος αλλά και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε όπως και στην πανηγυρική συνέλευση της ΠΕΔ στο Αποστολοπούλειο προ 10 ημερών , στον ανεξάρτητο χαρακτήρα που είχε το δικό τους ψηφοδέλτιο και  στον ανεξάρτητο γενικότερα χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η Τ.Α και η ΠΕΔ σαν όργανο.
Η τοποθέτηση Γιαννόπουλου έβαλε φωτιά στο Γιάννη Σμυρνιώτη ο οποίος αφού δήλωσε «κουρασμένος» από τα της ανεξαρτησίας υπενθύμισε σε όλους πως ο ίδιος είχε απευθύνει κάλεσμα εξ αρχής και πριν να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια για κατάρτιση ενός ενιαίου προκειμένου τα κόμματα και τα χρώματα να μείνουν εκτός. «Δεν θα μας πείτε τώρα πως εμείς είμαστε οι κομματικοί και εσείς οι ανεξάρτητοι» ανέφερε ο Δήμαρχος.
Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Δημάρχου Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου ο οποίος θεώρησε το χρόνο λάθος για μια τέτοια πρόταση , πρόταση που έγινε αφού ξεκίνησε η συνεδρίαση ενώ θα έπρεπε να έχει προηγηθεί για να πραγματοποιηθούν οι όποιες συζητήσεις αλλά και συμφωνίες.
Η λέξη συμφωνίες τώρα προκάλεσε την αντίδραση και του Δημάρχου Γορτυνίας αλλά και του Δημήτρη Βόσνου ο οποίος με την φράση ¨δεν ξεκινήσαμε καλά συνάδελφοι» έδωσε το στίγμα και άφησε να εννοηθεί πως και στην ΠΕΔ κυριαρχούν κόμματα και χρώματα και πως οι αυτοδιοικητικοί δυστυχώς ακόμα φορούν τα κομματικά τους σακάκια.
Η  πλειοψηφία , το ψηφοδέλτιο που επικράτησε δηλαδή στις πρόσφατες εκλογές, υπενθύμισε στην μειοψηφία πως αν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό τότε τέτοια πρόταση δεν θα είχε τεθεί για να σημειώσει πως οι δημοκρατικές διαδικασίες όρισαν και τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες . ο Δήμαρχος Καλαμάτας και νέος πρόεδρος της ΠΕΔ παρενέβη στο ζήτημα λέγοντας πως ο χρόνος της πρότασης ήταν λάθος και πως ο στόχος όλων τους είναι ο κοινός τόπος και όχι η αντιπαράθεση. «Με τη συναίνεση όλοι είμαστε σε όλα τα όργανα ,κάνουμε κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούμε σε κοινούς τόπους. Ηαπορία μου είναι γιατί το κουβεντιάζουμε τώρα; Γιατί όχι χθες ή προχθές; Ερχόμαστε στο παρα πέντε και ξέρετε ότι υπάρχουν φιλοδοξίες προσεγγίσεις στους χώρους που εκπροσωπούμε. Ερχόμαστε και μισή και θέτουμε θέμα για το οποίο εμείς καταρχήν δεν διαφωνούμε. Μια συμφωνία όμως χρειάζεται μια διεργασία και χρόνος γι αυτήν δεν υπήρξε, υπήρξε διαδικασία η οποία δεν προχώρησε. Η συναίνεση είναι η ουσία δεν είναι αξιώματα. Το Δ.Σ το 12, 9 είναι το όργανο που θα παίρνει αποφάσεις και η εκτελεστική επιτροπή και το προεδρείο θα υλοποιούν τις αποφάσεις. Οι μετέχοντες δεν θέλουμε να μετατραπεί σε αρένα στο εμείς και οι άλλοι. Μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξουν και ανάλογες συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός να πάμε όλοι μαζί ή το λέμε τοπικά. Τα αντίστοιχα θα κάνουμε και στην ΚΕΔΕ; Τι θα κάνουμε και εκεί; Αν είναι έτσι δεν χάλασε ο κόσμος! 3 χρόνια θα μαστε μαζί θα τα δούμε στην πορεία. Θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη συζητήσει και να είχαμε συμπεράσματα. Κανείς δεν είναι αντίθετος αλλά μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης δεν μπορεί να γίνει .»
Τελικά η πρόταση δεν πέρασε και η πλειοψηφία «πέρασε» τους εκλεκτούς της.