SOS για το περιβάλλον της Αρκαδίας: O νέος περιβαλλοντικός νόμος στα Διαδραστικά Σεμινάρια για τον Υλικό Πολιτισμό (pics)

SOS για το περιβάλλον της Αρκαδίας: O νέος περιβαλλοντικός νόμος στα Διαδραστικά Σεμινάρια για τον Υλικό Πολιτισμό (pics)

Μάιος 22, 2020 - 11:00
1 σχόλια

Με συμμετοχή 33 ενεργών πολιτών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, ανθρώπων που ζουν στη Αρκαδία, στην Αθήνα και στο εξωτερικό οι οποίοι προβληματίζονται για τις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νόμου και τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη 11 Μαΐου το διαδικτυακό Διαδραστικό Σεμινάριο για τον Υλικό Πολιτισμό της Αρκαδίας με τίτλο «SOS για το περιβάλλον της Αρκαδίας».

Η συζήτηση είχε γενικό χαρακτήρα, προκειμένου να γίνουν αντιληπτό το περιεχόμενο των 130 άρθρων του νέου νόμου που, εν ολίγοις, ευνοεί την ιδιωτική πρωτοβουλίαγια την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και την επέμβαση σε τόπους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ενώ, όπως σημειώθηκε στη συζήτηση, αλλάζει και πολλά πράγματα γύρω από τις περιοχές Natura.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 130 άρθρα που συνολικά ψηφίστηκαν, μόνο τα 60 άρθρα είχαν συζητηθεί, δίχως να μπουν σε διαβούλευση.
Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η συμβολή του κ. Γεωργίου Σγουρού, διευθυντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, του κ. Χρήστου Στάικου, ο οποίος συμμετείχε με την ιδιότητα του περιβαλλοντολόγου, των δημοσιογράφων της «Εφημερίδας των Συντακτών»κας Βάσης Παναγοπούλου και κ. Κώστα Μανιμανάκη, του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) κ. Νικολάου Δέδε, του υπαλλήλου του Δήμου Τρίπολης Θοδωρή Τσάμη, της δικηγόρου Τριπόλεως κυρίας Κατερίνας Παναγοπούλου, της μεταφράστριας κυρίας Κατερίνας Σκλήρη, του Παναγιώτη Συριόπουλου, επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. 

Ύστερα από τη διεξαγωγή της συζήτησης, το σεμινάριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται:

1. ενημέρωση για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη» των πολιτών και γνώμονα έχει μόνο το συμφέρον των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

2. να δημιουργηθεί ένα πλατύ δίκτυο πολιτών, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος από τα κάτω, κοινωνικοί, πολιτικοί και περιβαλλοντικοί  φορείς, καθώς και ειδικοί για τα θέματα του περιβάλλοντος.

3. να ληφθεί υπόψη η νομολογία στις περιβαλλοντικές υποθέσεις που άφησε ο Μιχάλης Δεκλερής, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι ευαισθητοποιημένοι για περιβαλλοντικά θέματα δικαστές. 

4. να ληφθεί υπόψη η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία καταστρατηγείται από τον συγκεκριμένο νόμο.

5. να γίνονται σε δράσεις σε τοπικό επίπεδο. 

Εκφράστηκε η ελπίδα ότι κατά την απολιγνιτοποίηση της περιοχής Μεγαλόπολης, που αποτελεί ένα μέγιστο θέμα για την Αρκαδία να προβλεφθούν ενεργές πολιτικές απασχόλησης, έτσι ώστε η περιοχή να μην οδηγηθεί σε μαρασμό.

Τα Διαδραστικά Σεμινάρια για τον Υλικό Πολιτισμό της Αρκαδίας, αποτελούν ένα σταυροδρόμι ιδεών και δράσεων και είναι ανοιχτά σε συνεργασίες με όλους, προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.

Οι διοργανώτριες ΖιζήΣαλίμπα και Εύα Γαλανιάδη ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση. Τα σεμινάρια είναι ανοικτά για όλους και προς όλους, είναι δωρεάν και στόχο έχουν τη δημιουργία ενός δικτύου δράσεων που αφορούν στη διατήρηση του πολυτιμότερου αγαθού του τόπου μας: του υλικού πολιτισμού και όλων των εκφάνσεών του.

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το υλικό το οποίο διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων να επικοινωνήσουν με τις διοργανώτριες.
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.