Πρόστιμο από την Περιφέρεια στον Δήμο Τρίπολης για τα απορρίμματα στον Άγιο Βλάση

Πρόστιμο από την Περιφέρεια στον Δήμο Τρίπολης για τα απορρίμματα στον Άγιο Βλάση

Ιούνιος 24, 2015 - 09:30
9 σχόλια

Πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την απόφασή της με αριθμ. πρωτ. 52413/19395 και ημερομηνία 3 Ιουνίου 2015.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το πρόστιμο των 20.000 ευρώ επιβάλλεται στον Δήμο Τρίπολης επειδή ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και επειδή ο χώρος προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στον Άγιο Βλάση δεν είναι περιφραγμένος και δεν διαθέτει στεγανό δάπεδο, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται στον Δήμο Τρίπολης επειδή δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για τον χώρο προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στον Άγιο Βλάση, ενώ με 15.000 ευρώ «τιμωρείται» η ανεξέλεγκτη, όπως αναφέρεται στην απόφαση, εναπόθεση απορριμμάτων στον χώρο του παλιού λατομείου. 

Ακόμη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί τον Δήμο να παύσει τη λειτουργία του χώρου εντός μηνός, και έως τότε να περιφράξει τον χώρο. 

«(Η Περιφέρεια Πελοποννήσου) αποφασίζει την επιβολή στο Δήμο Τρίπολης προστίμου είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 €) επειδή σύμφωνα με την ανωτέρω (16) εισήγηση 

1. στο χώρο του παλιού λατομείου έχει γίνει απόθεση Α.Σ.Α. περίπου δύο χιλιάδων οκτακοσίων κυβικών μέτρων, χωρίς τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες.

2. Ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος και η ποσότητα των απορριμμάτων έχει αποτεθεί ανεξέλεγκτα σε μη στεγανό δάπεδο.

Τα ανωτέρω συνιστούν:

α) Παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986, όπως ισχύει σήμερα, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 της Υ.Α. 1958/2012(ΦΕΚ21Β) που κατατάσσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων στο Παράρτημα IV, Ομάδα 4η, α/α 7 και απαιτεί τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έκδοση ΑΕΠΟ ή τη δήλωση Υπαγωγής και έκδοση ΠΠΔ, με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ209Α) και στην ΥΑ 171914/13 (ΦΕΚ-3072 Β). Επίσης για κάθε παρέκκλιση από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ απαιτείται απόφαση Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με το Ν.4316/14, αρ.84, παρ. 7
(ΦΕΚ 270Α/14). Ακόμη, για να εξαιρεθεί ένα έργο από απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 47 του Ν. 4042/12. (5.000 €).

β) Ανεξέλεγκτη απόθεση αστικών απορριμμάτων, κατά παράβαση των αρ. 4 και 10 της ΚΥΑ ΗΠ/50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909Β) και παράβαση του αρ. 12 του 1650/86 με συνέπεια τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τον κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα (15.000 €).

Β. Ο Δήμος Τρίπολης καλείται να παύσει τη λειτουργία του χώρου και να μεταφέρει τα υπάρχοντα απορρίμματα σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση, εντός μηνός, αλλιώς θα επιβληθούν εκ νέου διοικητικές κυρώσεις του Ν.1650/86. Μέχρι να παύσει τη λειτουργία του χώρου θα πρέπει να γίνει προσωρινή περίφραξη του χώρου για την αποφυγή κινδύνων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Από το ποσό αυτό ποσοστό 60% θα εισπραχθεί υπέρ ΕΤΕΡΠΣ (Πράσινο Ταμείο) (κωδ. 3517) και 40% υπέρ Δημοσίου (κωδ. 3739)».

Πολύ ακριβή υπόθεση τα απορρίμματα για τον Δήμο Τρίπολης, όσο δεν αναζητείται μια μόνιμη λύση για τη διαχείρισή τους. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2015 η Περιφέρεια είχε επιβάλει πρόστιμο 8.000 ευρώ στον Δήμο για την αποθήκευση απορριμμάτων στον Βιολογικό.

Ακόμη, σημειωτέον ότι, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον Άγιο Βλάση υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.800 κυβικά μέτρα απορριμμάτων.

Διαβάστε την απόφαση ΕΔΩ


9 Σχόλια

Ε, δε γινόταν να καθυστερεί άλλο ο Τατούλης....πόσο πια! Την έπαθες Παυλή, και προστιματάρα, και εντός μηνός παύση εναπόθεσης και μεταφορά των απορριμάτων σε αδειοδοτημένο χώρο, αλλιώς έχει κι άλλες κυρώσεις, και προσωρινή περίφραξη πρέπει να μπει εν τω μεταξύ για την ασφάλεια του χώρου....δηλαδή κι άλλα λεφτά! Μπράβο!

Δεν είναι τυχαίο πως τίποτα σχεδόν δε δουλεύει τίποτα σε τούτον τον τόπο , χρόνια τώρα . Τα πάντα στο πόδι . Γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε .............................

Δεν είναι τυχαία πάντως η στιγμή που ο Τατούλης "επέλεξε" να επιβάλλει το πρόστιμο (ποιος? ο μεγαλύτερος φταίχτης! - όχι πως ο Παυλής πάει πίσω βέβαια, με τη λύση που είχε στο τσεπάκι), και να πει να παύσει η λειτουργία του χώρου.....

Είναι πάγια τακτική ορισμένων όταν στριμώχνονται-και κάποιος έχει στριμωχτεί αυτές τις μέρες πάρα μα πάρα πολύ άσχημα- να κρεμάει και να δίνει στεγνά τους μέχρι πρότινος συνεταίρους και συνοδοιπόρους.....

Ρε πως αλλάζουν οι καιροί! Τι έγινε τώρα Παυλή? Εκεί που ήταν "μιλημένα" τα πράγματα να πας μέχρι Σεπτέμβρη και βάλε, τώρα σε πετάει με συνοπτικές διαδικασίες έξω από τον Αγ. Βλάση ο Τατούλης και μάλιστα με....εντολή του πάει ο φάκελος στη δικαιοσύνη για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων! Ένας νομικός να μας διαφωτίσει για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό? Αν θέλεις επίσης να κάνεις ένσταση στην απόφασή του, έχεις περιθώρια 60 ημερών να πας στα διοικητικά δικαστήρια. Για να σε δούμε τώρα....τι θα κάνεις με τη μπανανόφλουδα! Η ουσία πάντως είναι πως σε ένα μήνα από τώρα έχει κι άλλο πρόστιμο αν δεν έχεις καθαρίσει εντελώς το χώρο, το λέει ξεκάθαρα!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.