Προσοχή γιατί θα πούμε το νερό νεράκι

Προσοχή γιατί θα πούμε το νερό νεράκι

Αύγουστος 05, 2013 - 12:16
1 σχόλια

Το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή μας κινδυνεύει και μαζί μ' αυτό κινδυνεύουμε κι εμείς. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό, δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς νερό.

Το νερό είναι πηγή ζωής. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το σώμα μας αποτελείται κατά τα 2/3 του από νερό.

Το 95% του νερού στον πλανήτη είναι αλμυρό και μόνο το 5% είναι γλυκό νερό και από αυτό το 4% βρίσκεται σε μορφή πάγου στους Πόλους άρα μόνο το 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανθρώπινες ανάγκες.
Επιστήμονες επισημαίνουν ότι το αύριο της υπόθεσης «ΝΕΡΟ» στον πλανήτη ΓΗ διαγράφεται αβέβαιο.
Σήμερα, υπάρχουν ακόμη 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια – δηλαδή πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού - δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ως δεδομένο, το ότι ανοίγοντας τη βρύση θα έρθει δροσερό πόσιμο νερό. Καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, πριν είναι πολύ αργά ότι το νερό τελειώνει. Η ειρωνεία είναι ότι ο καθένας από εμάς κάνει αλόγιστη χρήση πόσιμου νερού, είτε στο ντουζ, είτε πλένοντας το αμάξι του, είτε βουρτσίζοντας τα δόντια του, είτε ποτίζοντας τα φυτά στο κήπο και στην πιο απλή των περιπτώσεων σκεφτείτε ότι πετάμε μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό διότι έχουν ζεσταθεί και δεν μας ευχαριστούν. Αναλογιστείτε πόσα μισοτελειωμένα μπουκαλάκια νερό αφήνουμε στη παραλία; Νομίζω ότι σκεπτόμενοι τη καθημερινότητα μας σίγουρα συμπεραίνουμε ότι σπαταλάμε άσκοπα αρκετά λίτρα νερό την ημέρα.

Υπάρχει όμως κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Τη λύση την κρατάμε στα χέρια μας. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Κάθε μέρα ανοίγουμε τις βρύσες των σπιτιών μας και το νερό ρέει άφθονο. Όμως, δεν υπάρχει σε απεριόριστες ποσότητες. Και εννοώ το πόσιμο νερό. Γιατί το θαλασσινό νερό όντως καλύπτει το 70% του πλανήτη μας.
Το πόσιμο νεράκι δεν πρέπει να το σκορπίζουμε αλόγιστα. Πρέπει να φροντίζουμε για την «υγεία» του προσπαθώντας να μην μολύνουμε ποτάμια και λίμνες με σκουπίδια ή ακόμα χειρότερα με βιομηχανικά απόβλητα.

Χωρίς το νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη ζωή! Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να αντέξει χωρίς τροφή μέχρι 2 μήνες, ενώ χωρίς νερό μόνο για 2-3 ημέρες. Ενώ, αν χάσει μεγάλη ποσότητα νερού, παθαίνει αφυδάτωση!Τα κύρια συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι δίψα, μειωμένη συχνότητα ούρησης, ξηρό δέρμα, έντονη κούραση, πονοκέφαλοι, και ζαλάδες.

Το νερό, το θαύμα της φύσης όπως λέγετε παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ιστών, των κυττάρων και του αίματος στο σώμα μας. Ειδικότερα:

1.Το νερό λειτουργεί σαν «λιπαντικό» για την σωστή  λειτουργία των αρθρώσεων μας.
2. Ενυδατώνει τους ιστούς του σώματος μας.
3. Διαλύει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.
4. Μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στο αίμα μας.
5. Αποτελεί το βασικό συστατικό του σάλιου.
6. Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.
7. Βοηθά την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βοηθώντας την μεταφορά και απέκκριση
      των κοπράνων από το γαστρεντερικό σύστημα.
8. Ρυθμίζει τον βασικό μεταβολισμό.
9. Βοηθά στο να απαλλαγούμε από το υπερβάλλον νάτριο, μειώνοντας τις πιθανότητες
      για κατακράτηση υγρών.
10. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, όπως του καρκίνου και στην πρόληψη
         εμφάνισης νεφροπαθειών (American Dietetic Association, 2009).
        Ειδικότερα, καταναλώνοντας 8 ποτήρια νερό την ημέρα μειώνεται η πιθανότητα
       για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45%, καρκίνου της
       ουροδόχου κύστεως κατά 50% ενώ μπορεί να μειώσει σημαντικά
       και την εμφάνιση καρκίνου του μαστού

Στην Ελλάδα εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της λειψυδρίας στις νησιωτικές κυρίως αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.  Υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δηλαδή η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και το φαινόμενο της ερημοποίησης θα μετατρέψουν το κλίμα στην Ελλάδα μέχρι το 2100 σε ίδιο με αυτό της Αιγύπτου, της Λιβύης και του Μαρόκου.

Γι’αυτο πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προσέξουμε λίγο, και πως θα γίνει αυτό; Οπωσδήποτε ο καθένας από εμάς γνωρίζει τι σπατάλη κάνει, και πως μπορεί να τη μετριάσει έτσι ώστε να μην έρθουμε στην θέση μια μέρα, που να μην θεωρούμε ως δεδομένο το νερό στη ζωή μας.

Έφη Κ.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μπράβο, πολύ αξιόλογο άρθρο, αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο από όλους μας. Όμως, δυστυχώς η μάχη του νερού, που επίκειται δεν έχει γίνει αντιληπτή και γι'αυτό καλώς υπενθυμίζεται.