Πράσινη αγροτική κοινότητα το Καστρί στο Δ. Βόρειας Κυνουρίας

Πράσινη αγροτική κοινότητα το Καστρί στο Δ. Βόρειας Κυνουρίας

Απρίλιος 19, 2012 - 16:16

Δύο προτάσεις του Δήμου για το ΕΠΠΕΡΑΑ και για το πρόγραμμα "Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής"

Προτάσεις στην πρόσκληση «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔυτικήςΕλλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» Άξονας Προτεραιότητας 08 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελ/νήσου», Κωδικός Πρόσκλησης: 09 θα υποβάλλει ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας μετά από αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το πρώτο πρόγραμμα η πρόταση θα γίνει για την δημοτική κοινότητα Καστρίου. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία πρότυπων αγροτικών κοινοτήτων «μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης» ή «μηδενικών εκπομπών άνθρακα». Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται μέσω της υλοποίησης ενός συνόλου στοχευμένων και συνδυαστικών παρεμβάσεων στον κτιριακό τομέα, στον ανοικτό κοινόχρηστο χώρο, στις μεταφορές, στη διαχείριση υδατικών πόρων και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Επιλέξιμες είναι επίσης δράσεις διάδοσης και προβολής του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του σε όλη την επικράτεια, καθώς και όλες οι απαραίτητες μελέτες και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Οι ‘κοινότητες’, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποτελέσουν πρότυπα για τη διάδοση του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια. Άμεσα αποτελέσματα θα υπάρξουν στη βελτίωση της εικόνας και του μικροκλίματος της κοινότητας, στη μείωση των ενεργειακών δαπανών, στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και στην προστασία του τοπικού περιβάλλοντος από υγρά και στερεά απόβλητα.

Επιπλέον, με χρήση της προβολής που θα αποκτήσει η περιοχή, η ‘κοινότητα’ θα αποτελέσει
ιδανικό περιβάλλον για τη λειτουργία επιχειρήσεων πράσινης επιχειρηματικότητας, είτε για τις υπάρχουσες που θα επενδύσουν στη μετεξέλιξή τους σε πράσινες, είτε για νέες που θα
εγκατασταθούν. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν ν’ αξιοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων
επιχειρηματικών δράσεων, από την παραγωγή ενέργειας μέσω Α.Π.Ε. και την ανάπτυξη
προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού, έως την ανάδειξη παραδοσιακών επαγγελματικών
δραστηριοτήτων και την πώληση πιστοποιημένων προϊόντων της περιοχής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προτάσεων είναι η 25η Ιουνίου.
Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με το πρόγραμμα για την Αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής και συγκεκριμένα οι προτάσεις του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας θα αφορούνσ την αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης στην Τ.Κ. Πραστού. Και στην αξιοποίηση Γεώτρησης Αγίου Δημητρίου Οικισμού Αγίου Ιωάννη Δ.Κ. Άστρους.

Ειδήσεις: