Πόσο θα αυξηθεί ο υπο-κατώταος μισθός των 510 ευρώ

Πόσο θα αυξηθεί ο υπο-κατώταος μισθός των 510 ευρώ

Δεκέμβριος 27, 2018 - 10:15
1 σχόλια

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής που επεξεργάζεται τις αυξήσεις που έχουν προταθεί από τους επιστημονικούς φορείς για τον κατώτατο μισθό. Η αύξησή του θα δώσει «ανάσα» σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων που αποτελούν την ασθμαινόμενη ατμομηχανή της οικονομίας μας, δυστυχώς. Και τούτο διότι η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία έχουν αντικαταστήσει άλλες σχέσεις, πιο ασφαλείς για τους εργαζομένους, και πιο ακριβές για τους εργοδότες.

Οι προτάσεις που έχουν κάνει οι επιστημονικοί φορείς έχουν σημαντική διαφορά μεταξύ τους, καθώς ξεκινούν από το 2,5% και φτάνουν ως το 10% ωστόσο, σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, όλα δείχνουν ότι υπάρχουν δυο σενάρια που επικρατούν.

Το πρώτο σενάριο θέλει τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 5%, γεγονός που θα σημάνει μηνιαία αύξηση 28,7 ευρώ, καθώς ο κατώτατος μισθός θα πάει από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα στα 603,1 ευρώ τον μήνα.

Το δεύτερο σενάριο, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές είναι μάλλον και το πιο πιθανό, μιλάει για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό της τάξης του 8%, κάτι που μεταφράζεται σε μηνιαία αύξηση 46,88 ευρώ καθώς ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 632,86 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις και οι αλλαγές αναμένεται να φέρουν ευχάριστα νέα για περίπου 350.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αυτή τη στιγμή αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό ο οποίος θα καταργηθεί και έτσι από τα 510 ευρώ θα βρεθούν είτε στα 603, είτε στα 632 ευρώ τον μήνα, βλέποντας σημαντική διαφορά στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ παράλληλα θα ωφεληθούν και όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής) και ανέρχονται σήμερα σε 422.000.

Πάντως η επιστροφή σε αξιοπρεπείς μισθούς, οι οποίοι να ανταποκρίνονται στην υπερφορολόγηση, στις υψηλές τιμές των αγαθών στη χώρα μας και να είναι ανάλογοι του κόπου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει ακόμα πολύ δρόμο.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Φοβάμαι ότι αυτό που θα αυξηθεί θα είναι οι εισφορές και η φορολογία του υπαλλήλου, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου άλλα δηλώνει ο εργοδότης, και άλλα του δίνει στο χέρι...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.