Πώς αντιμετωπίζουν οι δημοτικές παρατάξεις την εγκατάσταση προσφύγων στην Τρίπολη

Πώς αντιμετωπίζουν οι δημοτικές παρατάξεις την εγκατάσταση προσφύγων στην Τρίπολη

Μάιος 31, 2016 - 17:49
5 σχόλια

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτη 31 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη με μοναδικό θέμα αυτό της εγκατάστασης προσφύγων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Δύο ώρες περίπου πριν από τη συνεδρίαση ο κ. Τατούλης περιφερειάρχης Πελοποννήσου μαζί με αντιπροσωπία της Περιφέρειας βρέθηκαν στην Αθήνα όπου και συνάντησαν τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα, δεν υφίσταται θέμα για 1.700 πρόσφυγες στη ΒΙΠΕ, αλλά για προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων έως 8 μήνες. Θα τηρηθεί η αναλογία ανά περιφερειακή ενότητα, 500-600 πρόσφυγες σε κάθε Νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου πλην της Κορινθίας, δηλαδή θα μοιραστούν σε Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία και Αργολίδα. Έως τη Δευτέρα θα επανεξεταστούν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όλες οι προτάσεις για χώρους.

Ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής με δελτίο Τύπου που απέστειλε το μεσημέρι της ίδιας μέρας ανακοίνωσε ότι ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βίτσα ο οποίος ζήτησε από τον δήμαρχο Τρίπολης να υποβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις εναλλακτικές προτάσεις του Δήμου για την επίλυση του θέματος.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΣΕΒΙΠΕΤ κ. Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Μπουντρούκας, όπως και επίσης ο κ. Σύριος μέλος του ΔΣ.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής ο οποίος έκανε μία πρώτη ενημέρωση στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για το τι έχει γίνει έως τώρα, για τους χώρους που είχαν ακουστεί για την εγκατάσταση αλλά και για όλες τις διαδικασίες τις οποίες αυτός ακολούθησε προκειμένου να αποτρέψει την εγκατάσταση.

Επίσης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ στην οποία υπήρχε ομόφωνη απόφαση για το θέμα της εγκατάστασης των προσφύγων και συμπλήρωσε ότι θα έρθουν πρόσφυγες και συγκεκριμένα οικογένειες Σύρων από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η Τρίπολη θα είναι από τις πρώτες πόλεις στην Πελοπόννησο που έχουν επιλεγεί, αναφέροντας ότι από εδώ και μετά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο κ. Μπουντρούκας ο οποίος μίλησε για το θέμα συμπληρώνοντας στα όσα ανέφερε ο κ. Παυλής ότι μέχρι τη Δευτέρα αν μπορέσουν οι τοπικοί φορείς να προτείνουν κάτι, ή κάποιος ιδιώτης προτείνει νέο χώρο, ευχαρίστως να τον εξετάσουν, με προϋπόθεση ότι μπορεί να γίνουν δεκτά ως δύο κτίρια.

Αν δεν βρεθεί χώρος εμείς και θα αντιδράσουμε με τη λύση της ΒΙΠΕ.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος κατ’ αρχάς επεσήμανε ότι η συνεννόηση τόσες ημέρες γίνεται εν κρυπτώ και εξακολούθησε λέγοντας: «Στην Αρκαδία κάθε οικογένεια έχει και τουλάχιστον από έναν μετανάστη και ξέρουμε τι σημαίνει μετανάστευση. Αλλά είναι εξωφρενικά τρελό να θέλει κάποιος να φιλοξενήσει πρόσφυγες ή μετανάστες ή κάθε καρυδιάς καρύδι, στη ΒΙΠΕ. Πού θα γίνει η απογείωση της ανάπτυξης αν δεν γίνει στη βιομηχανική περιοχή; Υπάρχουν κτίρια για να πάνε. Η Ύπατη Αρμοστεία πληρώνει για διαμερίσματα. Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί ήδη κάπου.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σμυρνιώτης ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Παυλής άφησε να περάσει πολύτιμος χρόνος από όταν πληροφορήθηκε για την εγκατάσταση προσφύγων.

Επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο για κωλυσιεργία ο οποίος πλέον, όπως είπε, εμπαίζει τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους πολίτες.
Φανταστείτε την εικόνα της Τρίπολης και της Πελοποννήσου όταν από τον αυτοκινητόδρομο θα φαίνονται οι σκηνές στη ΒΙΠΕ όπου θα είναι 300 σκηνές σε έναν μικρό χώρο.

Αυτοί οι άνθρωποι θα αυξήσουν κατά 7% τον πληθυσμό της Τρίπολης.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, είπε: «Κύριε Παυλή, συντελείτε σε ένα έγκλημα για την πόλη και τις επιχειρήσεις και για τους κατοίκους, γνωρίζατε και δεν μιλήσατε».
«Κάποιοι παρατρεχάμενοι προσπαθούν εδώ και καιρό να πείσουν επιχειρηματίες για να αποδεχθούν την εγκατάσταση προσφύγων», είπε ο κ. Σμυρνιώτης, αναφέροντας ότι η παράταξή του είναι δίπλα στους κατοίκους σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Ο κ. Παυλής απαντώντας ανέφερε ότι κ. Σμυρνώτης απέχει από την πόλη αυτή, δεν βλέπει το σημαντικό πρόβλημα, και ότι σημασία έχει τι γίνεται από εδώ και πέρα.
 

Ο κ. Τζιούμης από την πλευρά του ήταν κατηγορηματικός ως προς την ανάκληση της απόφασης του ΓΕΑ που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, ενώ δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως προς την εύρεση εναλλακτικού χώρου εντός έξι ημερών.

«Το θέμα είναι σοβαρό. Εδώ και ενάμιση - δύο μήνες είχαμε ακούσει πληροφορίες ότι θα έρχονταν πρόσφυγες στην περιοχή μας, αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι δεν είχαμε το ΔΣ καμία επίσημη ενημέρωση. Ενημερωθήκαμε για ένα τελεσίγραφο πριν από μερικές ημέρες, δεν κληθήκαμε να λάβουμε απόφαση. Υπήρχε μια ομοφωνία και αυτά που ειπώθηκαν στη σύσκεψη της Παρασκευής μέσες - άκρες.

Κατ' αρχάς, ο Δήμος Τρίπολης θα αναλάβει να φιλοξενήσει ένα ποσοστό από το ποσοστό που θα φιλοξενήσει ολόκληρος ο Νομός Αρκαδίας και όχι και τους 500-600 που θα αναλάβει ολόκληρος ο Νομός.

»Ο κ. Βίτσας δεν μας είπε για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων. Έχουμε ένα Παναρκαδικό Νοσοκομείο πληγωμένο και υποστελεχωμένο, πώς θα περιθάλψει 1.500 ανθρώπους; Αν είναι να διώξουμε από το Ελληνικό 1.500 ανθρώπους επειδή θέλουμε να το πουλήσουμε και αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρηθούν, όχι, αυτό δεν το θέλουμε καθόλου.

»Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μετά την επιστολή του κ. Βίτσα, πρώτον, πρέπει να ξεκαθαρίσει αν όντως έχει αποφασιστεί η δημιουργία ενός κέντρου για 1.700 πρόσφυγες. Αν θέλει ο υπουργός να μιλήσουμε, η απόφαση αυτή θα πρέπει να ακυρωθεί. Δεν μπορεί από τη μία να λέει η απόφαση για 1.700 άτομα.

»Δεύτερον, δίνει μια εβδομάδα αναστολή. Δεν δεχόμαστε άλλον έναν εκβιασμό του τύπου βρέστε μου έναν χώρο σε πέντε μέρες αλλιώς θα πάω στη ΒΙΠΕ.
»Επομένως: Ακυρώνεται η απόφαση της ΒΙΠΕ, στο πλαίσιο της ανθρωπιάς είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε το ποσοστό που μας αναλογεί. Γιατί να μην βρεθούν παραπάνω από τρία κτίρια, και όχι ένα ή δύο; Να μοιραστούν σε κτίρια διότι η Αρκαδία έχει βαρύ χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι. Δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό να βρούμε χώρο σε έξι ημέρες».

Ο κ. Τσιαμούλος από την πλευρά του επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν αποφάσεις στο άρπα - κόλα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ενώ ζήτησε ολόκληρη η κοινωνία και οι φορείς να συναποφασίσουν ώστε και οι πρόσφυγες να βρουν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης αλλά και η Τρίπολη να μην χάσει την ιστορικότητά της.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν είναι θέμα για πολιτική αντιπαράθεση. Είναι θέμα ειδικής φύσεως το προσφυγικό και συνδέεται ακόμα και με την ίδια μας την ταυτότητα. Ως πρόεδρος του Σωματείου των Φιλικών, ας μην ακουστεί εγωιστικό, αλλά γνωρίζω τι σημαίνει ξεριζωμός.

»Τα περιθώρια για λανθασμένες επιλογές δεν υπάρχουν, δεν έχουμε δικαίωμα το προσφυγικό να το εντάξουμε σε προσωπικά ή πολιτικά παιχνίδια. Ήρθε η ώρα των έργων. Ήρθε η ώρα να κατατεθεί μια εμπεριστατωμένη πρόταση από όλους τους φορείς, να πέσει στο τραπέζι μια πρόταση για κάθε πλευρά. Καταδικάζουμε τις μονομερείς ενέργειες και δεν θέλουμε να λάβουμε αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Αποφάσεις στο άρπα - κόλα δεν είναι δυνατόν να ληφθούν.

»Ο κ. Κακλαμάνος να αναλάβει την πρωτοβουλία για να ληφθούν αποφάσεις μετά την κατάθεση προτάσεων από ολόκληρη την κοινωνία».

Η κυρία Αντωνία Γιαννούλη η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω της απόστασης, απέστειλε επιστολή στην οποία εξήγησε ότι η πρόσκληση για το κατεπείγον ΔΣ δεν της άφησε τα περιθώρια να παρευρεθεί, όπως είπε, ενώ υποστήριξε ότι το ΔΣ θα πρέπει να αποφασίσει πάντα με γνώμονα το καλό των πολιτών και σύμφωνα με την πολιτική της αλληλεγγύης.

Ο κ. Λάζαρης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το όλο πρόβλημα ξεκινάει από την κυβέρνηση η οποία καθυστέρησε να το αντιμετωπίσει και εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης έγιναν όλα αυτά που αφορούν και στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.
Υπάρχουν πολλά συμφέροντα πίσω από τη φιλοξενία των προσφύγων, δείτε τις ΜΚΟ.

Στη συνέχεια, ο κ. Λάζαρης επεσήμανε ότι μπορεί ο φιλοξενούμενος πρόσφυγας να μισήσει τον τόπο στον οποίον φιλοξενείται αν οι συνθήκες δεν είναι σωστές.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που βρήκαν καταφύγιο στη Συρία, λέγοντας ότι η τωρινή φιλοξενία μπορεί να είναι ανταπόδωση για τη γενναιοδωρία τους τότε.

Με τη σειρά του ο κ. Λάζαρης είπε ότι δεν αναγνωρίζει τελεσίγραφα σε ό,τι αφορά τον χρόνο, ενώ, από την άλλη, ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε οι συνθήκες φιλοξενίας τους να είναι ανθρώπινες.

O κ. Νικολάου, τέλος, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν να φιλοξενηθούν εδώ είναι άνθρωποι που ξέφυγαν από μια εμπόλεμη κατάσταση, οι οποίοι ξόδεψαν τις περιουσίες τους για να φθάσουν ως εδώ. Και τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την ασφαλή μετακίνησή τους, την υγειονομική τους περίθαλψη, όχι μέσω των ΜΚΟ αλλά από την κυβέρνηση, και να καλέσει το ΔΣ τον ελληνικό λαό να συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη και να καταδικάσει την κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί απέναντι στο προσφυγικό.

Ακόμη, κάλεσε τους δημότες να απομονώσουν τις ρατσιστικές εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν επειδή πρόκειται για οικογένειες με παιδιά. Και σημείωσε ότι την όποια παραβατικότητα ευθύνονται οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Στη συνέχεια, καταδίκασε και ο ίδιος την πρόταση για εγκατάσταση προσφύγων στη ΒΙΠΕ και πρότεινε να υπάρξει μέριμνα για τις μητέρες και τα παιδιά, για την υγεία των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν και για αυτόν τον σκοπό να ενισχυθεί το Παναρκαδικό και να ενισχυθεί σε προσωπικό ο Δήμος Τρίπολης, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μη ανάμειξης των ΜΚΟ. Τέλος, ζήτησε να δοθεί άμεσα άσυλο σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και υπογράμμισε ότι αν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις να φιλοξενηθεί στην πόλη και στον Νομό ένας αριθμός προσφύγων που να είναι διαχειρίσιμος.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Κοιτάξτε πρώτα τι θα κάνετε με τους Ελλήνες που πληρώνουν εισφορές για περίθαλψη και αναγκάζονται να επισκέπτονται ιδιώτες για τα προβλήματα υγείας τους και τις εργαστηριακές τους εξετάσεις, αφού στο νοσοκομείο τους στέλνουν από τον Αννα στον Καιαφα αναγκάζοντάς τους να φύγουν. Όσο για τονΕΟΠΠΥ, που να τους αφήσει η πασιέντζα για να ασχοληθούν με τους ασθενείς. Τους προσβάλλουν και τους κοιτάζουν λες και είναι παράσιτα και να πεις ότι δεν πληρώνονται αδρά για τις ανύπαρκτες υπηρεσίες τους. Ένας άνθρωπος που στερείται τα αυτονόητα είναι αδύνατο να δεχτεί όλη αυτή την πρεμούρα για τους πρόσφυγες

Λυπάμαι παρά παρά πολύ αλλα οι μόνοι που έχουν σοβαρή θέση σε αυτό το θέμα ειναι αυτοί της Χρυσής Αυγής! ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΕΛΛΑΔΑ. Να αναλάβουν το τεράστιο κόστος οι πλούσιες ιμπεριαλιστικές χώρες που έκαναν τους πολέμους και θέλουν έφυγαν εργατικά χέρια για τις βιομηχανίες τους.Μας φτάνει η φτώχεια μας

Επισήμανση στους εχθρούς της σημερινής κυβέρνησης: προσπαθείτε να δημιουργήσετε κλίμα Βενεζουέλας στη χώρα, γιατί έτσι σας συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι, νομίζοντας ότι θα καρπωθείτε τα οφέλη. Όμως αγνοείτε ότι οι μόνοι που θα κερδίσουν θα είναι τα χρυσαύγουλα, γι' αυτό κιόλας δεν φαίνονται πουθενά.

Η Χ.Α. περιμένει και τους λαθρομεταναστες και τους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να τους βαλει να κοιμούνται αγκαλιά στη ΒΙ.ΠΕ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.