Πολεμικές ιαχές στη Μεσόγειο

Πολεμικές ιαχές στη Μεσόγειο

Απρίλιος 12, 2018 - 11:23
1 σχόλια

Υπό τον πλήρη έλεγχο του Ασαντ η Ντούμα - Ρωσική στρατιωτική αστυνομία αναπτύσσεται στην περιοχή

Από την κλιμακούμενη πολεμική ρητορική μέσω tweets (ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στην αυστηρή προειδοποίηση του Πούτιν για την περίπτωση πυραυλικής επίθεσης εναντίον της Συρίας με το tweet «ετοιμάσου, Ρωσία, γιατί έρχονται όμορφοι και εξελιγμένοι και ''έξυπνοι'' πύραυλοι»), περάσαμε στην πολεμική προετοιμασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τον ενημέρωσε για επικείμενο χτύπημα. «Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επικοινωνία για την κατάσταση.» Αυτό ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ πυκνώνουν τη ναυτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Εκτο Στόλο και το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», η Ρωσία έχει ήδη την εξοπλισμένη με S400 βάση της Λαττάκειας, ενώ η Βρετανία έστειλε ήδη πυρηνοκίνητα υποβρύχια έτοιμα να χτυπήσουν (ρωσικούς) πυραύλους, ικανοποιώντας μια επιθυμία της Ουάσινγκτον να μην είναι μόνη της σε ένα ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στη Συρία.

Ηδη ξεκίνησε μια άτυπη απαγόρευση πτήσεων στο τρίγωνο της Κύπρου, της Λαττάκειας και της Δαμασκού –ένας χώρος που αποφεύγουν εδώ και λίγες ημέρες οι αεροπορικές εταιρείες. Τελευταία, η Kuwait Airways ανέστειλε τη σύνδεση με τον Λίβανο λόγω της επαπειλούμενης επίθεσης στη Συρία.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα στην πλήρη ανακατάληψη της Ντούμα, του τελευταίου προπύργιου ανταρτών στην ανατολική Γούτα και θύλακα έξω από την Δαμασκό, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Η υψωμένη σημαία του κράτους πάνω από κτίριο στην πόλη της Ντούμα προαναγγέλλει την ανάκτηση του ελέγχου της συγκεκριμένης περιοχής και κατ' επέκταση ολόκληρης της ανατολικής Γούτα», δήλωσε ο στρατηγός Yuri Yevtushenko, επικεφαλής του κέντρου ρωσικής ειρήνης και συμφιλίωσης στην Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορία που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία αναπτύσσεται σήμερα στην ανακαταληφθείσα από την συριακές δυνάμεις περιοχή. «Είναι οι εγγυητές της νομιμότητας και της τάξης στην πόλη», ανέφερε σχετικά το ρωσικό υπουργείο.

Τον προβληματισμό του Μαξίμου για την προκλητικότητα της Τουρκίας εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος. «Υπάρχει προφανώς ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαρκή προκλητικότητα που βλέπουμε να συγκροτεί τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ειδικά σε μια περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, και βλέπουμε ότι υπάρχουν γεγονότα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση», είπε (ρ/σ 24/7) ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Συρία «περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα». Σχολιάζοντας την εκτίμηση του κ. Καμμένου περί ενδεχομένου κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη «για 15 χρόνια», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι επρόκειτο για «τρόπο του λέγειν», εκτιμώντας ότι «η τουρκική πλευρά στο συγκεκριμένο μάλλον έχει υπερβεί τα όρια, καθώς κάνω την εκτίμηση ότι θα μπορούσε το περιστατικό αυτό να έχει διευθετηθεί εντός ολίγων 24ώρων».

(Με πληροφορίες από την «Καθημερινή» και το protagon.gr)


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.