Ποιους συνάντησε ο Μητσοτάκης στο Νταβός

Ποιους συνάντησε ο Μητσοτάκης στο Νταβός

Ιανουάριος 24, 2020 - 16:45
0 σχόλια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συναντήσεις, στο Νταβός, με τον Μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας Juan Guaidó, τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας για Διεθνή Συνεργασία (Japan Bank for International Cooperation), Tadashi Maeda.

 

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Guaidó ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διαφανούς διενέργειας ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, τονίζοντας πως η μοναδική βιώσιμη λύση μπορεί να προέλθει από την πολιτική οδό, δίχως τη χρήση βίας.

 

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της Ελλάδας για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη λατινοαμερικανική χώρα. Κατά την έναρξη της συνάντησης έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:

 

Κ. Μητσοτάκης: Ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε σχετικά με την εξωτερική μας πολιτική (σ.σ. η αναγνώριση του κ. Guaidó).

 

J. Guaidó: Πρέπει και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση. Πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, ο λαός μας υποφέρει.

 

Κ. Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε στενά την τραγωδία στη Βενεζουέλα, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει πλήρως τον δικό σας και θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό είναι ο λαός της Βενεζουέλας να μπορεί να εκφράζει τη βούλησή του δημοκρατικά. Γι’ αυτό ακριβώς σας αναγνωρίσαμε, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για το συμβαίνει υπό το ισχύον καθεστώς, το έχουν κάνει και άλλες χώρες. Είναι κρίμα, είναι μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει. Μπορείτε να βασίζεστε στην πλήρη στήριξή μας, το ίδιο και ο λαός σας. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και πιστεύουμε ότι οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον τους. Είναι στον πυρήνα των αξιών που υποστηρίζουμε.

 

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Ο κ. Barzani ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Ιράκ και συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις.

 

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διοικητή της Japan Bank for International Cooperation. Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της αποστολής της JBIC στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενόψει της επισκεψης ελληνικής αποστολής, υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, στο Τόκυο την επόμενη εβδομάδα.

 

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θέλουν να εργαστούν στην ανοικοδόμηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.