Πεζοπορία στο μαγευτικό Μαίναλο: Από το Λεβίδι στην Αλωνίσταινα (pics)

Πεζοπορία στο μαγευτικό Μαίναλο: Από το Λεβίδι στην Αλωνίσταινα (pics)

Οκτώβριος 21, 2022 - 11:48
3 σχόλια

Σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε νοερά σε μια πεζοπορική διαδρομή στο μαγευτικό Μαίναλο, στην οποία θα απολαύσουμε τη φύση αλλά θα συναντήσουμε και τοπόσημα τις Ελληνικής Επανάστασης. Περπατήσαμε από το Λεβίδι ως την Αλωνίσταινα και γευτήκαμε την ομορφιά του τοπίου και τη χαρά της επαφής με την πλούσια φύση του Μαινάλου.

Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή, μήκους 12,8 χλμ., και με υψομετρική διαφορά 916 μ., μπορείτε να εξερευνήσετε τρία ορόσημα της Αρκαδίας και του Δήμου Τρίπολης. Η αφετηρία της διαδρομής είναι το Λεβίδι, ένα κεφαλοχώρι του Δήμου Τρίπολης, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Εκεί δόθηκε η πρώτη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Οθωμανών στις 14 Απριλίου του 1821, όπου σκοτώθηκε ο Καλαβρυτινός αγωνιστής Αναγνώστης Στριφτόμπολας, του οποίου το άγαλμα κοσμεί την πλατεία του χωριού, αλλά και στις 13 Νοεμβρίου 1826 εναντίον των Τούρκων και των Αιγυπτίων.

Σε αυτή τη μάχη, σκοτώθηκε ο καπετάν Αλέξης Νικολάου, αρχηγός των Όπλων της επαρχίας της Τριπολιτσάς. Από το Λεβίδι καταγόταν ο πολιτικός επιστήμονας, κοινωνιολόγος και ηγέτης του κεντρώου δημοκρατικού χώρου, δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας μας, Αλέξανδρος Παπαναστασίου (1876-1936), και ιδρυτής του πολιτεύματος της αβασίλευτης δημοκρατίας (Μάρτιος 1924).

Με αφετηρία το Λεβίδι ακολουθήσαμε τα κόκκινα σημάδια μέσα στο πυκνό ελατοδάσος. Ακολουθήσαμε τη ρεματιά και ύστερα από την έντονη ανηφόρα βγήκαμε στο διάσελο με θέα την κορυφή της Οστρακίνας. Ανεβήκαμε τη ρεματιά που καθώς τελειώνει, παρουσιάζει έντονη κλίση. 

Το μονοπάτι που ακολουθήσαμε, βρίσκεται σε ανοιχτό πεδίο ώσπου φτάσαμε σε διάσελο που από τα αριστερά ανηφορίζει για την κορυφή της Οστρακίνας και δεξιά για το καταφύγιο του ΕΟΣ Τρίπολης. Από εκεί, συνεχίσαμε στο μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια προς την Αλωνίσταινα.

Η Αλωνίσταινα, τόπος γέννησης της μητέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Ζαμπίας Κωτσάκη, καταστράφηκε στις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης, τον Απρίλιο του 1821, αφού ήταν η βάση οργάνωσης των επαναστατών. Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή και χτίστηκε το 1898, ενώ στο προαύλιό του υπάρχει ο τάφος της μάνας του Γέρου του Μοριά.

Σημειωτέον ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει δημιουργήσει εφαρμογή που είναι πολύ εύκολη στη χρήση της και διατίθεται δωρεάν στο Google Play και Apple Store.

Θα την βρείτε με τον τίτλο «Μονοπάτια Δήμου Τρίπολης» και εκεί, εκτός από πληροφορίες για τις διαδρομές, τα μονοπάτια και τα σημεία ενδιαφέροντος, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τους τόπους δράσης της Ελληνικής Επανάστασης που συμπίπτουν με τις διαδρομές που θα ακολουθήσετε.


3 Σχόλια

Ποιοι είστε εσείς; Και γιατί δεν ειδοποιήσατε να έλθουμε κι εμείς; Που τώρα ζηλεύουμε τόσο πολύ!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.