Παρέμβαση Παυλόπουλου από Τρίπολη: Η Εκκλησία, παρούσα στους αγώνες για τη δημοκρατία

Παρέμβαση Παυλόπουλου από Τρίπολη: Η Εκκλησία, παρούσα στους αγώνες για τη δημοκρατία

Σεπτέμβριος 26, 2016 - 13:46
0 σχόλια

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου υπέρ της Εκκλησίας από την Τρίπολη, την οποία τίμησε με την παρουσία του την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, παρακολουθώντας την παρέλαση για την 195η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το ότι μετά την έκρηξη της επανάστασης του 1821, η Άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε η σημαντικότερη επιτυχία των αγωνιστών του 1821, η οποία οδήγησε στην τελική ευόδωση της εθνεγερσίας. Ευόδωση η οποία οφείλεται επίσης και εν πολλοίς –κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε- στην πάντα παρούσα, διαχρονικώς, στους εθνικούς αγώνες για την ελευθερία, την δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος δικαίου Εκκλησία μας».

Σημειωτέον ότι η δήλωση Παυλόπουλου για την Εκκλησία έρχονται ως απάντηση στις δηλώσεις Φίλη πριν από τέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Παιδείας είχε στηλιτεύσει τη συμπεριφορά της Εκκλησίας στην Κατοχή και την περίοδο της χούντας λέγοντας:

«Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας.

»Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό.

»Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας».

Το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία και η νέα διαμάχη μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Για το θέμα φαίνεται ότι υπάρχει και ενδοκυβερνητική κόντρα καθώς σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ως «ρατσιστικές και άδικες».
 
Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έχει προγραμματισμένο ραντεβού στις 12:30 την Τετάρτη με τον Πάνο Καμμένο.

Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας προχώρησε σε νέα επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου, τον οποίον κατηγόρησε ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ εμφανίζεται αποφασισμένος να εμμείνει στις αλλαγές που προωθεί στα Θρησκευτικά υπενθυμίζοντας το πρόσφατο δείπνο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μαξίμου, δείπνο που του παρέθεσε ο πρωθυπουργός και στο οποίο, όπως λέει συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κύκλοι της Εκκλησίας λένε, πάντως, σε σχέση με το γεύμα, ότι συζητήθηκε το μόνο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.