Παρέλαβε την έκθεση απογραφής το Δ.Σ Τρίπολης

Παρέλαβε την έκθεση απογραφής το Δ.Σ Τρίπολης

Μάιος 03, 2011 - 04:06
1 σχόλια

- Καταψήφισε ο Δ. Νικολάου, επιφυλάχθηκαν Γεωργακόπουλος – Πεπόνης

Αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία τα όσα κατέγραψε και έφερε στο Δ.Σ Τρίπολης η επιτροπή απογραφής και οι ορκωτοί λογιστές, το σώμα στην αποψινή του συνεδρίαση. Καταψήφισε ο Δ. Νικολάου ενώ με επιφύλαξη ψήφισαν 2 σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Η ειδική συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας είχε σαν μοναδικό θέμα την παρουσίαση της έκθεση των ορκωτών λογιστών και της επιτροπής απογραφής για την κατάσταση που κατέγραψαν στους 8 δήμους που συνενώθηκαν στο νέο διευρυμένο Δήμο Τρίπολης. Ο πρόεδρος της επιτροπής απογραφής Πέτρος Καλτετζιώτης λαμβάνοντας πρώτος το λόγο μίλησε για μια ιστορική και πρωτόγνωρη διαδικασία αφού για 1η φορά έρχεται μια τέτοια καταγραφή περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων σε Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να ενημερωθεί για τα όσα παραλαμβάνει. Ο πρόεδρος εστίασε στα ζητήματα που διευκόλυναν αλλά και δυσκόλεψαν το έργο της επιτροπής τους μήνες που πέρασαν.  «Ο Καλλικράτης αναφέρει ότι μέσα σε 3 μήνες έπρεπε να τελειώσει η διαδικασία αυτή , η επιτροπή να έχει παραδώσει τα στοιχεία στους ορκωτούς. Τα στοιχεία αυτά τα πήραμε από τους αρμόδιους υπαλλήλους των δήμων και όχι από αιρετούς. Έτσι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε. Συνεδριάσαμε πολλές φορές και υπήρξε τεράστιο έργο, γι αυτό ευχαριστώ τα μέλη που συμμετείχαν! Όλες οι αποφάσεις μας πρέπει να σημειωθεί, ήταν ομόφωνες !»
1. Τα οικονομικά στοιχεία κατεγράφησαν εύκολα αφού υπήρχαν οδηγίες για τη διαδικασία,
2.  η καταγραφή της περιουσίας αντιμετώπισε πρόβλημα αφού τα ανοιχτά θέματα ήταν πολλά
3. Συνεχιζόμενα έργα :Δυσκολία στην παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων. Υπήρχε δυσκολία να μας πει κάποιος υπεύθυνα ποια είναι ατ συνεχιζόμενα σε τι φάση είναι, ανακεφαλαιωτικοί πίνακες κτλ. Πρόταση μας είναι να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο έργων.  Συν του ότι για τα περισσότερα δεν υπάρχει οριστική παραλαβή.
4. Μελέτες: αποτελούν σοβαρό περιουσιακό στοιχείο του δήμου, δεν ξέρω αν  τις ζητήσουμε όλες ,αν η τεχνική υπηρεσία είναι σε θέση να μας τις δώσουν. Ακόμα ψάχνουμε τη μελέτη για τους ποδηλατοδρόμους! Σημαντικό θέμα είναι να οργανωθεί η τεχνική υπηρεσία ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα εξέλιξης έργων
5. ΘΗΣΕΑΣ: τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΘΗΣΕΑ είναι 6 εκ ευρώ περίπου. 3 εκ στην Τρίπολη και 3 στους άλλους. Το θέμα αυτό έχει πρόβλημα το ξέρουμε. Το κράτος είπε μην βάζετε άλλα έργα διότι ο ΘΗΣΕΑΣ δεν έχει χρήματα. Τι γίνεται με αυτά όμως που είναι σε εξέλιξη; Έρχονται κάποια χρήματα απο το ΘΗΣΕΑ και εύχομαι να πληρωθούν. Αν δεν πληρωθούν προκύπτει θέμα γιατί μετά θα πληρωθούν από το δήμο και εκεί θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα
6. Νομικές υποθέσεις: μας απασχόλησε η καταγραφή των εκρεμμών νομικών υποθέσεων διότι από αυτές υπήρχαν πολλές που είχαν οικονομικό αντικείμενο κ μάλιστα σοβαρό. Είδαμε έλλειψη συντονισμού και παρακολούθησης των δικαστικών υποθέσεων , ούτε ο δήμος της Τρίπολης έχει νομική υπηρεσία, τις υποθέσεις  τις χειρίζονται γραφεία αλλά δεν υπάρχει συντονιστής και παρακολούθηση. Ζητήσαμε απ όλους τους δικηγόρους ενημέρωση για το που βρίσκονται οι υποθέσεις αυτές , δεν μας απάντησαν όλοι.
7. Μη βεβαιωμένες απαιτήσεις: τα οικονομικά είναι δύσκολα όμως αρκετοί δήμοι δεν είχαν βεβαιωμένες απαιτήσεις. Θα δείτε ότι υπάρχουν χρονιές που δεν έχουν εκδοθεί ούτε καν λογαριασμοί του νερού. Ακόμα και κάνει εντύπωση υπάρχουν τιμολόγια χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και δεν θα πληρωθούν επιχειρηματίες της πόλης γιατί δεν υπάρχουν αυτά
8. Πάγια στοιχεία: έγινε σοβαρή δουλειά σε κάθε δήμο με την οδηγία να απευθυνθούν στους  αιρετούς ώστε η επιτροπές να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία. Δεν σας κρύβω ότι για τα περισσότερα δεν υπάρχουν τίτλοι. Οικόπεδα χωράφια κτίρια χωρίς τίτλους.
Προτείνω η επιτροπή να συνεχίσει το έργο της για να ολοκληρώσει το έργο της για τα πάγια στοιχεία" κατέληξε ο Π. Κλατετζιώτης.

Ενστάσεις για το Μεθύδριο από τον Παυλή
Στις ερωτήσεις που έγιναν από τους συμβούλους η παράταξη Παυλή έθεσε το ζήτημα του Μεθυδρίου και τα όσα χρωστούν οι Δήμοι στο Σύνδεσμο αυτό. Ζήτησε εξηγήσεις για την απουσία αυτών των χρημάτων διερωτώμενος αν διαγράφονται και ενώ το Μεθύδριο έχει σχεδιάσει τις δράσεις του βάση και αυτών των χρημάτων. «Ο Δήμος Τρίπολης και οι πρώην οφείλουν πάνω από 3 εκ ευρώ στο Μεθύδριο. Αυτό είναι άλλο πράγμα; Αν  μιλάμε για ισολογισμό αυτό που απεικονίζεται ;  Το Μεθύδριο προγραμματίζει έργα για τους πολίτες και τα 3 εκ ίσως να είναι και λίγα για τα σχέδια του. Να ξεκαθαρίσουμε πως θα γίνει η απόδοση « είπε ο κ. Παυλής με την ορκωτή λογίστρια να ενημερώνει πως η απογραφή αφορούσε νομικά πρόσωπα και όχι  ενοποιημένες καταστάσεις. Άλλωστε διευκρίνισε τα ποσά προς το Μεθύδριο συμψηφιζόντουσαν με τις υπηρεσίες  που παρείχε σε αυτό η ΔΕΥΑΤ.  Επιπλέον δεν περιλήφθηκαν στοιχεία στην απογραφή επειδή έσω τις 28-2 ο σύνδεσμος Μεθυδρίου δεν είχε προσκομίσει τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί από τους ορκωτούς. Ο νέος πρόεδρος τώρα του Συνδέσμου ο οποίος έδωσε το παρόν στην συνεδρίαση ανέφερε πως ουδέποτε του ζητήθηκαν στοιχεία και αυτό αιτιολογείται επειδή ανέλαβε καθήκοντα μέσα Μάρτη ως πρόεδρος.  Διευκρίνισε ωστόσο πως τα ποσά που ανέφερε ο Δ. Παυλής αφορούν τέλη του 2010 τα οποία θα προϋπολογιστούν το 2011 , ενέργεια για την οποία έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Αντιδήμαρχο οικονομικών!

 

Ότι προκύψει θα ενταχθεί!
Οι ορκωτοί λογιστές κατέστησαν σαφές στο σώμα πως η απογραφή δεν τελειώνει εδώ. Ότι στοιχεία προκύψουν στο μέλλον θα ενταχθούν .η διευκρίνιση ήρθε έπειτα από το ερώτημα που έθεσε η παράταξη Γεωργακόπουλου . «Ο νέος δήμος μπορεί αύριο να βρεθεί σε νέα νούμερα; Σε πράγματα που δεν είναι ορατά σήμερα; Και δεν μιλάω για τις νομικές αντιδικίες. Σε Πράγματα που δεν δόθηκαν ή δεν βρέθηκαν. Εμείς  όταν αποδεχτούμε τον ισολογισμό θα δουλεύουμε με όσα έχουν καταγραφεί Χωρίς να αναγνωρίζουμε  ότι άλλο προκύψει;» η απάντηση που δόθηκε ήταν σαφής: «Όλα στην απογράφη δεν είναι απόλυτα. Αν κάτι προκύψει σημαντικό θα πρέπει ν αναγνωριστεί διότι είναι συνεχιζόμενη εργασία. Τα σοβαρά θεωρώ ότι δεν έχουν μείνει εκτός. Τα ταμεία είναι αυτά και δεν θα έρθουν άλλα… οτιδήποτε βρεθεί όμως  θα αναγνωριστεί».
 

Το συμβούλιο υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής καθώς και την πρόταση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Σάββα Σαββάκη τα οικονομικά του νέου Δήμου να ελεγχθούν και από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

 

Χ.Τ

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΝ.