Παγκόσμιο «κραχ» στα χρηματιστήρια

Παγκόσμιο «κραχ» στα χρηματιστήρια

Αύγουστος 24, 2015 - 18:15
3 σχόλια

O Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε μεγάλη πτώση 10,54%

Η αγορά της Κίνας καταρρέει, και μαζί με αυτήν καταρρέουν και τα χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση ανάλογη του 2007 αν όχι μεγαλύτερη έχει ήδη ξεσπάσει.

Η οικονομία μας είναι παγκοσμιοποιημένη, και η Κίνα, η αγορά της οποίας κατέρρευσε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η οικονομία της επηρεάζει άμεσα τις τιμές των εμπορευμάτων, όπως αναφέρει το in.gr.

«O φόβος διολίσθησης της κινεζικής οικονομίας σε ύφεση και η επικείμενη πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντείνει τη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και ειδικά την Κίνα και τις αναδυόμενες πιέζοντας χρηματιστήρια, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα», γράφει ο Ηλίας Μπέλλος στο capital.gr.

Και εξακολουθεί, λέγοντας: «Οι τιμές του πετρελαίου και του χαλκού κινούνται κοντά σε χαμηλά εξαετίας. Ο ευρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI Asia-Pacific που δεν περιλαμβάνει την Ιαπωνία υποχωρεί σήμερα κατά 4,3% και έχει περιέλθει σε χαμηλό δύο ετών. Ο δείκτη MSCI Emerging Markets των αναδυόμενων αγορών εν γένει έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2011. Από τα υψηλά του Απριλίου έχει χάσει πάνω από 20%. Ο φόβος πως η υποτίμηση του γουάν θα οδηγήσει σε ντόμινο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων στην ευρύτερη περιφέρεια της Ασίας είναι έντονος».

ΜΕΓΑΛΕΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Έφη Γκικοπούλου γράφει στο capital.gr:

«Οι δείκτες στην Ευρώπη καταγράφουν απώλειες της τάξης του 2%-3% ενώ είχαν ήδη απολέσει οι περισσότεροι από αυτούς, 3,5% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο δείκτης τραπεζών υποχωρεί 11,63% στις 186,68 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η μετοχή της Alpha Bank (-15,22%), οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς υποχωρούν με απώλειες της τάξης του 12%-13% και η ΕΤΕ σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,424 ευρώ ενώ νωρίτερα έφτασε και στα 0,401 ευρώ. Προς μηδενισμό, οδηγούνται και τα τραπεζικά warrants με το ΕΤΕΤΠ να διαπραγματεύεται στα 0,028 ευρώ, το ΑΛΦΑΤΠ στα 0,024 ευρώ και το ΠΕΙΡΤΠ στα 0,011 ευρώ.

»Ωστόσο οι πιέσεις δεν αφορούν μόνο τους τραπεζικούς τίτλους καθώς διαχέονται σε όλο το ταμπλό. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η ΕΕΕ χάνει 7,05%, η Βιοχάλκο κινείται 7,44% χαμηλότερα, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-9,73%), Folli Follie (-7,85%), ΔΕΗ (-11,40%), Αεροπορία Αιγαίου (-7,72%), ΕΧΑΕ (-5,96%), ΕΛΠΕ (-6,27%), Motor Oil (-5,75%), Μυτιληναίος (-4,41%) και ΟΠΑΠ (-3.38%). Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Τεχνική Ολυμπιακή σημειώνει απώλειες 9,09%, η ΕΥΑΠΣ κινείται 8,33% χαμηλότερα και οι Attica Bank και Frigoglass χάνουν 7,69% και 6,86% αντίστοιχα.

»Χαμηλότερα διαπραγματεύεται και η μετοχή της Tρ. Κύπρου (-2.07%) στα 0,189 ευρώ».


3 Σχόλια

Mε Λαφαζάνη εντολοδόχο πρωθυπουργό σε χώρα της Ευρωζώνης, καλά κρατάνε

Who cares τι γίνεται στην Ελλάδα... Με το 2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας δεν ασχολείται κανένας.

Η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη είναι μια φούσκα. Οι φούσκες τείνουν να σκάνε. Τα θραύσματα μάς παίρνουν όλους μπάλα. Αυτό σημαίνει παγκοσμιοποίηση.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.