Οροπέδιο Προφήτη Ηλία Πάρνωνα: Δραματική κατάσταση του οδικού δικτύου

Οροπέδιο Προφήτη Ηλία Πάρνωνα: Δραματική κατάσταση του οδικού δικτύου

Ιούλιος 21, 2014 - 08:48
1 σχόλια

Του Νίκου Πολυμενάκου

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν οι εκατοντάδες οδηγοί και προσκυνητές, που την παραμονή 19 Ιουλίου και ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία,  Κυριακή 20 Ιουλίου, θέλησαν να βρεθούν στο Οροπέδιο του Προφήτη Ηλία.

Οι πιο τολμηροί, που τελικά προσέγγισαν το Οροπέδιο, δεινοπάθησαν από την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ δεν ήταν και λίγοι εκείνοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν  το στόχο του προορισμού, από τις πρώτες δυσκολίες της διαδρομής και την καταπόνηση των οχημάτων τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στη δραματική κατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου, αλλά και γενικότερα στις σημαντικές φθορές και καταστροφές που έχουν τελεστεί τα τελευταία χρόνια, και δυστυχώς συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα, στο μοναδικό αυτό φυσικό μνημείο του Οροπεδίου Προφήτη Ηλία.
Το Οροπέδιο Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 1660 μ., αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και το πιο ονομαστό, αναγνωρίσιμο και προβεβλημένο σημείο του Πάρνωνα (μία περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές).

Το εντυπωσιακό αυτό οροπέδιο, περιτριγυρισμένο από τις κορυφές του Πάρνωνα, καλύπτεται από έναν μοναδικό φυσικό χορτοτάπητα και φιλοξενεί σπάνια είδη της χλωρίδας, που την άνοιξη μεταμορφώνεται σε έναν καταπληκτικό πίνακα ζωγραφικής με πανδαισία χρωμάτων, ενώ κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους δεσπόζει εδώ μικρή λίμνη, χαρακτηριστικά  στοιχεία τα οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια περιορίζονται και εξαφανίζονται εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης και άσκοπης  διέλευσης αυτοκινήτων, της υπερβόσκησης και των αυθαίρετων-έκνομων  παρεμβάσεων του ανθρώπου.

Εκτός από μνημείο της φύσης το οροπέδιο, γνωστό από την αρχαιότητα, παρουσιάζει αρχαιολογικό  ενδιαφέρον και είναι συνδεδεμένο με ιστορικά γεγονότα τόσο από τη δράση της Κλεφτουριάς και την  Ελληνική Επανάσταση του 1821, όσο και από την Εθνική Αντίσταση κατά  των Γερμανών κατακτητών.
Δεκάδες Ορειβατικοί Σύλλογοι, ομάδες περιπατητών και χιλιάδες μεμονωμένοι επισκέπτες, οι οποίοι κάθε εποχή του χρόνου και με συνεχείς αυξανόμενους ρυθμούς, θέτουν το Οροπέδιο ως σημείο προορισμού, επιβεβαιώνουν την τεράστια σημασία του για την τουριστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής μας.
-Πότε επιτέλους κάποιοι θα κατανοήσουν πως η τουριστική βιομηχανία της περιοχής μας διαθέτει και δεκάδες άλλα τουριστικά προϊόντα, εκτός από τις παραλίες και τη θάλασσα και ότι όταν μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αξιοποίηση των  δεκάδων  μορφών εναλλακτικού τουρισμού, που μπορούν δυναμικά να αναπτυχθούν στον τόπο μας ;
-Πότε οι αρμόδιοι Φορείς, Θεσμοί και Υπηρεσίες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα συνεργαστούν  και θα προβούν στη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προστατευθεί το φυσικό μνημείο του Οροπεδίου, να σταματήσει η καταστροφή του και να διασφαλιστεί  η αειφορία ;

-Πότε οι όποιοι ΥΥΥπεύθυνοι  θα κατανοήσουν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στο Οροπέδιο Προφήτη Ηλία  χαρακτηρίζοναι δασικοί, γιατί  περνούν μέσα από την καρδιά του Πάρνωνα και τα πιο πλούσια ελατοδάση του και άρα η συντήρηση και η βελτίωσή τους σε κάποια σημεία  κρίνεται αναγκαία για λόγους πυροπροστασίας, αλλά  καθίστανται εκ των πραγμάτων και αγροτικοί, αφού εξυπηρετούν δεκάδες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ώστε να συνεργαστούν και να δώσουν λύσεις ;

Ο  Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Σίταινας τα τελευταία χρόνια με επίμονες και επίπονες προσπάθειες, με ποικίλες παρεμβάσεις και δράσεις, με αξιόλογες εκδηλώσεις και δραστηριότητες κατόρθωσε να καταστήσει ως πανελλήνιες διαδρομές τα μονοπάτια που οδηγούν από Σίταινα προς το φαράγγι του Λούλουγκα και προς το Οροπέδιο Προφήτη Ηλία, φιλοξενώντας και προσφέροντας ξενάγηση σε δεκάδες Ορειβατικούς Συλλόγους και ομάδες περιπατητών. Υλοποίησε δεκάδες έργα υποδομής, αναψυχής και αναπλάσεων. Αντιμετώπισε αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα τα προβλήματα καθημερινότητας και την εγκατάλειψη του χωριού από τους έχοντες θεσμική υποχρέωση και υπεύθυνο ρόλο.

Αισθάνομαι απογοήτευση και εμπαιγμό από το ότι, παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες μας, τις συνεχείς οχλήσεις και τις προτάσεις μας, συνεχίζουμε να αντιμετωπιζόμαστε με αδιαφορία, απέχθεια και προκατάληψη.
Ως πρόεδρος του Μορφωτικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Σίταινας, παρά το ότι επέδειξα, όπως και σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου,  διάθεση συνεργασίας και παροχής κάθε βοήθειας για την εξεύρεση λύσεων στα προαναφερθέντα, εισέπραξα άλλοτε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις και άλλοτε ύβρεις, χλευασμό και συκοφάντηση, αλλά όχι λύσεις και αποτελεσματικότητα..  Ως εκ τούτου, έχοντας  αποτύχει σε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και με την πίστη ότι ο καθείς κρίνεται εκ του αποτελέσματος, θεωρώ την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του Μορφωτικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Σίταινας αναπόφευκτη και δεδομένη, στην κατεύθυνση της έσχατης διαμαρτυρίας μου και μιας πιθανής ευαισθητοποίησης των αρμοδίων.

Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Εναλλακτικός τουρισμός σημαίνει αφήνεις το όχημά σου στο καταφύγιο και από κει περπατάς το μονοπάτι ως το οροπέδιο. Έτσι θα έχει και λίγο περιπέτεια το προσκύνημα. Αλλά οι μεταξωτές τζιπάρες των καγκουρο-ελλήνων θέλουν και μεταξωτούς δρόμους...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.