«Οι ψυχικά πάσχοντες δεν είναι άτομα δεύτερης κατηγορίας»

«Οι ψυχικά πάσχοντες δεν είναι άτομα δεύτερης κατηγορίας»

Οκτώβριος 10, 2017 - 09:37
0 σχόλια

Μήνυμα Συλλόγου Προσωπικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

«Ξυπνάς ένα πρωί κι έρχεσαι αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα, με μια άλλη ζωή την οποία όχι μόνο δεν επέλεξες εσύ αλλά δεν γνώριζες καν ότι υπάρχει. Στη νέα σου ζωή δεν υπάρχει κανείς άλλος παρά μόνον εσύ και η ασθένειά σου. Όνειρα, ελπίδες, φόβοι, ο εαυτός που γνώριζες, τα πάντα είναι διαφορετικά. Ο χρόνος λειτουργεί με άλλους ρυθμούς, ο κόσμος που μέχρι τότε ήξερες δεν υπάρχει. Και εσύ αποσβολωμένος προσπαθείς να καταλάβεις τι σου συμβαίνει. Γίνεσαι ξαφνικά θεατής της δικής σου ζωής!

Αυτόματα σχεδόν αλλάζει και η συμπεριφορά των ανθρώπων που σε περιβάλλουν. Κάποιοι, συνήθως οι αγαπημένοι σου, γίνονται πιο προστατευτικοί, ενώ κάποιοι άλλοι πιο ξένοι σου φέρονται σα να έχεις πάνω σου κάτι κακό και μεταδοτικό.»

Προσωπική εξομολόγηση

Πρακτικά Ημερίδας

<<Το φως της Τρέλας>>

Οι άνθρωποι που βιώνουν μια κατάσταση, μια ψυχική πάθηση γνωρίζουν τι βιώνουν καλύτερα από τον καθένα μας. Αρκεί να τους ακούσουμε. Ο λόγος των ψυχικά πασχόντων δεν αφορά μόνο την εξουσία, αφορά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά στη διαμόρφωση των «πιστεύω» μας πάνω σε βασικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους. Αυτή τη μέρα λοιπόν, δεν πρέπει να την προσπερνάμε σαν να αφορά κάποιους άλλους, κάποιο ελάχιστο αριθμό ατόμων. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της ψυχικής υγείας των δικών μας ανθρώπων, της δικής μας υγείας, αλλά και χιλιάδων άλλων, με τη γνώση, την κατανόηση και την πράξη.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν τα άσυλα….Όποιος ήταν ψυχικά ασθενής ζούσε για πάντα εκεί και τόσο η κοινωνία όσο και η οικογένειά του δεν ασχολούντο μαζί του. Όλοι οι υπόλοιποι «υγιείς» χαίρονταν που δεν είχαν τους ‘’τρελούς’’ στα πόδια τους.Και ζούσαν καλά……

Σήμερα όμως:

Οι ψυχικά πάσχοντες δεν είναι άτομα δεύτερης κατηγορίας.

Η ψυχική υγεία είναι υπόθεση όλων μας.

Υγιείς κοινωνίες είναι αυτές που αγκαλιάζουν και στηρίζουν το διαφορετικό.

Δε δικαιούμαστε να αποκλείουμε ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες.

Υπάρχει χώρος για όλους.

Είμαστε τρελοί για ζωή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ      ΤΡΙΠΟΛΗΣ

                             Για το Δ.Σ.

 

Η Πρόεδρος                             Η Γραμματέας

Τσιρίκα Νικολέττα                     Σίδερη Παναγιώτα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.