Οι οδηγίες Τσίπρα, το Μητσοτακέικο στα δύο και η Φώφη θέλει Σταύρο

Οι οδηγίες Τσίπρα, το Μητσοτακέικο στα δύο και η Φώφη θέλει Σταύρο

Σεπτέμβριος 25, 2015 - 11:56
2 σχόλια

Το προσκήνιο και το παρασκήνιο της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου

Αμερική και Ευρώπη συγκλονίζονται από το σκάνδαλο με το «πειραγμένο» λογισμικό της Φολκσβάγκεν που έδινε διαφορετικές τιμές ρύπων από τις πραγματικές, και κυρίως με το γεγονός ότι μια γερμανική -εξ ορισμού, δηλαδή, φερέγγυα- εταιρία που αποφέρει μάλιστα το 2% των συνολικών εσόδων του γερμανικού κράτους εξαπάτησε τους αγοραστές των φημισμένων αυτοκινήτων της. Πρόκειται για ένα τεράστιο το σκάνδαλο με πολλές παραμέτρους, ωστόσο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντιπερισπασμό για την κυρία Μέρκελ, η οποία δεν προτίθεται να κάνει τα στραβά μάτια στο ελληνικό ζήτημα. Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει την πρόθεση να καθυστερήσει την εφαρμογή των πιο επώδυνων μέτρων και να αναζητεί ισοδύναμα -όπως είχε κάνει και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ- και να θέλει να ροκανίσει τον χρόνο, οι δανειστές ωστόσο φαίνονται αμείλικτοι.

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως από το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας. Από το 2000 έως το 2012 κόμματα, ΜΜΕ, ιδιώτες με γερό «δόντι» στην πολιτική και επιχειρηματίες έπαιρναν δανεικά και αγύριστα, και μάλιστα υπήρχε και ένας τρόπος οι δανειζόμενοι να φαίνεται ότι αποπλήρωναν τα δάνεια ενώ δεν έδιναν ούτε... ευρώ. Με έναν διακανονισμό, που ονομάζεται «ballon payment», κατέβαλαν δόσεις για τρεις - τέσσερις μήνες, ενώ η επόμενη δόση προοριζόταν για το 2017. Έτσι, η τράπεζα ζημιωνόταν, αλλά οι δανειολήπτες φαινόταν ότι ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Τη συνέχεια την γνωρίζετε. Πιο συγκεκριμένα, τα κόμματα, όπως φαίνεται από την ενδελεχή έρευνα που έχει ξεκινήσει, έπαιρναν τα δανεικά με σκοπό να τα αποπληρώσουν από τις επιχορηγήσεις που θα λάμβαναν. Όσο πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, άλλο τόσο αποπλήρωσαν και τα δάνειά τους... Υπολογίζεται ότι συνολικά η ζημιά ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, δίχως να υπολογιστούν οι τόκοι.

ΟΙ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Μάλλον ο Πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τα στελέχη της κυβέρνησής του είναι καλύτερα να μιλούν λιγότερο. Κάτι οι δηλώσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου το προηγούμενο διάστημα, κάτι τα γεμιστά της κυρίας Φωτίου, σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τους ζητήσει να μην πηγαινόρχονται στα κανάλια και να στρωθούν στη δουλειά. 

Ακόμη, θα ζητήσει από τους έχοντες χαρτοφυλάκιο να κινούνται μέσα σε αυστηρό πλαίσιο, να έχουν μετρήσιμους στόχους και να τους παρουσιάζουν, ενώ θα γίνεται και απολογισμός ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αναζητεί γραφείο. «Τα Νέα» αναφέρουν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν θέλει απλώς ένα γραφείο, αλλά με έγγραφο προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να αδειάσουν τα επτά γραφεία του 7ου ορόφου του κτιρίου που μισθώνει η Βουλή επί της οδού Μητροπόλεως και που έως τώρα φιλοξενούσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Περιφέρεια. Και μάλιστα εντός 48 ωρών. Τα γραφεία χρησιμοποιούνταν από τον κ. Τσίπρα την περίοδο που ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού.

ΝΤΟΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επιτείνει την πίεση για υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Με παρέμβασή της δήλωσε ότι τον στηρίζει και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται το ρήγμα στις τάξεις των μητσοτακικών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη συνέδεσε τον κ. Μεϊμαράκη με την ενότητα του κόμματος. «Τα Νέα» αναφέρουν: «Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη δεν έγινε τυχαία και δεν αποσκοπούσε μόνο στο να καταδείξει το ενδοοικογενειακό χάσμα.
Πίσω από την αγωνία της για το μέλλον της ΝΔ εκτιμούν ότι υποκρύπτεται και το μήνυμα πως, αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν επιζητήσει επικύρωση της αρχηγίας του από την κομματική βάση, τότε θα επανεξετάσει και εκείνη την πρόθεσή της να μην μπει στη μάχη της ηγεσίας. Δεν πέρασε απαρατήρητο μάλιστα ότι η ίδια αποφάσισε τελικώς να μη συμμετάσχει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, όπου αντικαταστάθηκε από τον Ευάγγελο Μπασιάκο».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη στάση της αδερφής του στο Mega, δήλωσε: «Με την Ντόρα Μπακογιάννη έχουμε πάρα πολύ στενή προσωπική σχέση, δεν συμφωνούμε σε όλα πολιτικά».

«Εγώ», υπογράμμισε, «πολιτεύομαι με βάση τα πιστεύω μου, είχα το θάρρος να βγω πρώτος και να πω ότι με ενδιαφέρει αυτή η θέση, δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που το σκέφτονται πάρα πολύ και συμβουλεύονται. Αυτές οι αποφάσεις βγαίνουν από την καρδιά».

ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙ Η ΦΩΦΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΔΕΙ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέτει ζητήματα προσώπων που θα ηγηθούν της Κεντροαριστεράς και στην επιμονή της κυρίας Γεννηματά για συνεργασία λέει «όχι».

Η κυρία Γεννηματά έχει στόχο τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, με το ΠαΣοΚ κυρίαρχο. Ωστόσο, το Ποτάμι τής ξεφεύγει και της διαμηνύει ότι θα περιορίζονταν οι δυο τους σε διαβουλεύσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων και όχι σε μια πιο στενή συνεργασία. 

«Από το Ποτάμι θέτουν ζήτημα προσώπων, λέγοντας “με ποια πρόσωπα πρόκειται  να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς”, ενώ τα στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν συνεργάζονται με το “ΠαΣοΚ του Λαλιώτη”. Πάντως, στο Ποτάμι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες - που κορυφώνονται έως το συνέδριο του Δεκεμβρίου- δεν διαφαίνεται να καλλιεργείται κλίμα συμπράξεων», γράφει το in.gr.

Το Κίνημα του κ Παπανδρέου σχολίασε τις κινήσεις της επικεφαλής του ΠαΣοΚ, με ένα συμπυκνωμένο σχόλιο: «Αυτοτέλεια και αυτονομία Α λα καρτ».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, από την άλλη, δήλωσε ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή. Και επεσήμανε τι θα έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Νομίζω ότι ο χώρος αυτός όσες φορές δεν ήταν συγκροτημένος και δεν ήταν πλειοψηφικός, ο τόπος περνούσε δεινά. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει και βέβαια έχω πει και επανειλημμένα ότι αν ερχόταν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ας πούμε, τι θα έκανε θα συνέχιζε το παλιό ή θα έφτιαχνε κάτι από την αρχή; Η απάντησή του θα ήταν, όπως ήταν και το '74, να κάνει κάτι από την αρχή» είπε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε: «Το από την αρχή σημαίνει κάτι πάρα πολύ απλό, ότι από μηδενική βάση όλοι όσοι συμφωνούν με την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης ξεκινούν από μηδενική βάση και φτάνουν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τους επόμενους μήνες, σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, όπου θα κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κόμμα, που θα είναι ο μετασχηματισμός των υπαρχόντων».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από την άλλη, πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να ανοιχτεί και προς την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

(Στη φωτογραφία, σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη από παλαιότερη... κόντρα στην οικογένεια Μητσοτάκη)

Ε.Γ.

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.