Οι έμποροι της Τρίπολης αντιδρούν αλλά... κ προτείνουν!

Οι έμποροι της Τρίπολης αντιδρούν αλλά... κ προτείνουν!

Φεβρουάριος 22, 2011 - 15:12

-Κλείνουν τα καταστήματα τους αύριο οι έμποροι της Τρίπολης
-Τα 3 «όχι» και οι 3 προτάσεις του εμπορικού Συλλόγου

Της Χριστίνας Τσιορωτά
Αντιδρούμε και προτείνουμε. Ο εμπορικός Σύλλογος της Τρίπολης μετέχει στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση και κρατά τα καταστήματα του κλειστά. Λέει όχι σε συγκεκριμένες αλλαγές στο φορολογικό, λέει όχι στην απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου και της εγκατάστασης πολυκαταστημάτων. Ο Σύλλογος δεν μένει μονάχα στην αντίδραση αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ανούσιο και αναποτελεσματικό, αλλά προχωρά και σε συγκεκριμένες προτάσεις επι των 3 αυτών θεμάτων. Ο Σύλλογος να σημειωθεί, είχε προτείνει η απεργιακή κινητοποίηση να μην συμπέσει με την πανελλαδική απεργία προκειμένου να εισακουστούν καλύτερα τα θέματα που προτάσσονται, ωστόσο η ΕΣΕΕ έκρινε πως θα πρέπει να είναι την ίδια ημέρα.

 
Ο εμπορικός σύλλογος Τρίπολης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ανέλυσε τα 3 ζητήματα στα οποία έγκειται η αντίδραση αλλά και τις προτάσεις σε καθένα από αυτά τα θέματα.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Κατά τους εμπόρους η λογική είναι λανθασμένη δεδομένου ότι ο έμπορος, ο επιχειρηματίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κακοποιός και να φυλακίζεται. Στόχος θα πρέπει να είναι η απαλοιφή της φοροδιαφυγής και η απόδοση του ΦΠΑ και όχι η φυλάκιση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου έκανε λόγο για πολιτική ανασφάλειας, για ελεγκτική ανεπάρκεια και για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Σημείωσε δε , επιστρατεύοντας τους αριθμούς πως την ίδια ώρα που η «ζημιά» του κράτους από τη μη απόδοση ΦΠΑ αγγίζει τα 500 εκ ευρώ, η «ζημιά» στους επιχειρηματίες από τη μη επιστροφή ΦΠΑ του κράτους φτάνει το 1 δις ευρώ! Όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Οι έμποροι χαρακτήρισαν ως ατόπημα τον προσδιορισμό της φορολόγησης ενώ πρότειναν:
- Αυστηρές ποινές για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ αλλά όχι φυλάκιση
- Απλοποίηση του Φορολογικού (να μπει τέλος στα αναχρονιστικά βιβλία και να υιοθετηθεί ο λογιστικός τρόπος)
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Η απελευθέρωση της εγκατάστασης των πολυκαταστημάτων βρίσκει επίσης αντίθετους τους εμπόρους οι οποίοι θεωρούν πως η κάθε εγκατάσταση θα πρέπει να γίνεται βάση μελέτης, με κριτήρια συγκεκριμένα, πληθυσμιακά και γεωγραφικά κυρίως όμως επιστημονικά. Προτείνουν δε στην κάθε εγκατάσταση λόγο να έχει ο Δήμος στον οποίον θα λειτουργήσει το πολυκατάστημα, η περιφέρεια, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία ελευθέρων επαγγελματιών
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ:Η πρόταση απελευθέρωσης και του υπαιθρίου εμπορίου βρίσκει τον εμπορικό κόσμο αντίθετο αφού όπως τόνισε ο πρόεδρος , απουσιάζει και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τα επαγγέλματα εδώ δεν είναι πιστοποιημένα. Άρα η λογική της απελευθέρωσης βάση των όσων γίνονται στην Ε.Ε δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν καθοριστεί εκ νέου και από μηδενική βάση το θεσμικό πλαίσιο και αν δεν πιστοποιηθούν τα επαγγέλματα. Οι έμποροι της Τρίπολης μεταξύ άλλων προτείνουν:
- Ύπαρξη συγκεκριμένων και ελεγχόμενων χώρων
- Ονομαστικές άδειες,
- Τοποθέτηση ταμειακών μηχανών
- Να χαρακτηρίζονται ως λαθραία τα πλαστά και παραποιημένα προϊόντα
Στην Τρίπολη το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού η προσπάθεια του Συλλόγου τα τελευταία 8 χρόνια έχει δώσει καρπούς!
Για όλα τα παραπάνω οι έμποροι της Τρίπολης ομόφωνα αποφάσισαν να μετάσχουν στην κινητοποίηση της 23ης του Φλεβάρη , κρατώντας τα καταστήματα τους κλειστά!
 
Σχετικό video: www.arcadiaportal.gr/video/kleinoun-ta-katastimata-tous-oi-emporoi-tis-tripolis-23022011