Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τις διατάξεις νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τις διατάξεις νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου

Φεβρουάριος 22, 2011 - 15:20

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας έχει επισημάνει πολλές φορές προς του αρμόδιους φορείς, ότι μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι τεράστιες οφειλές του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., του ευρύτερου δημοσίου τομέα, των ΔΕΚΟ κλπ προς αυτές.
Στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Μπουντρούκας θέτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα σχετικά με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Πώς το κράτος ζητά από τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς και πώς θα οδηγήσει στο αυτόφωρο έναν επιχειρηματία που ναι μεν οφείλει στο κράτος, αλλά το κράτος από την πλευρά του του οφείλει τα διπλάσια;

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Τα αυστηρά μέτρα που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κινούνται σαφώς στη σωστή κατεύθυνση, καθώς όλοι θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να πληρώσει ο καθένας αυτό που του αναλογεί και κυρίως όλοι αυτοί που χρόνια τώρα πλουτίζουν εις βάρος του κράτους και των ειλικρινών και συνεπών φορολογουμένων. Όμως, μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν υπάρχουν και κάποια που θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξετάσετε, καθώς έρχονται να βάλουν για άλλη μία φορά στο στόχαστρο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στις διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες, για την παράλειψη ή μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και τη δημοσίευση των ονομάτων οφειλετών του δημοσίου.
Με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα επιβληθούν μέτρα σε κάποιους που πραγματικά εξαπατούν το κράτος, όμως θα θιγούν και κάποιοι επαγγελματίες που βρίσκονται σε μία πρόσκαιρη δυσχερή οικονομική κατάσταση και η οποία πολλές φορές οφείλεται και στο ίδιο το δημόσιο. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι μία από τις μεγαλύτερες «πληγές» για τις ελληνικές ΜΜΕ, που τις στερεί από σημαντικούς πόρους και ρευστότητα, είναι οι τεράστιες οφειλές του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., του ευρύτερου δημοσίου τομέα, των ΔΕΚΟ κλπ προς αυτές. Έχουμε ζητήσει επανειλλημένως να προβλεφθεί ο συμψηφισμός των οφειλών αυτών με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, όμως δεν έχουμε εισακουστεί. Πώς λοιπόν τώρα ζητά το κράτος από τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς και πώς θα οδηγήσει στο αυτόφωρο έναν επιχειρηματία που ναι μεν οφείλει στο κράτος, αλλά το κράτος από την πλευρά του του οφείλει τα διπλάσια; Και γιατί να δημοσιοποιηθούν μόνο τα ονόματα των επιχειρήσεων που οφείλουν στο κράτος και να μη δημοσιοποιηθούν αντιστοίχως τα στοιχεία των φορέων του δημοσίου που οφείλουν στις επιχειρήσεις και τι ύψους είναι αυτά τα ποσά;
Κύριε Υπουργέ,
Το κράτος ζητά από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες να είναι συνεπείς και είναι έτοιμο να τους οδηγήσει στη φυλακή για την ασυνέπειά τους, όμως αυτό δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από την αντίστοιχη συνέπεια του κράτους προς τις επιχειρήσεις και πολύ συγκεκριμένα την οικονομική συνέπεια. Εμείς, ως δημόσιος φορέας, οφείλουμε να συμβουλεύουμε τα μέλη μας να ακολουθούν τη νόμιμη οδό, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όμως και ως φορέας που εκπροσωπεί και στηρίζει την επιχειρηματικότητα, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την αδικία που συντελείται εις βάρος τους και να επισημάνουμε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν όλοι στο ίδιο «τσουβάλι» και δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περίπτωσης, αν θέλουμε να μιλάμε για ένα αυστηρό μεν, δίκαιο δε φορολογικό σύστημα.
Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 
 

Ειδήσεις: