Οι απαντήσεις για τα επικίνδυνα αέρια στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

Οι απαντήσεις για τα επικίνδυνα αέρια στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

Μάρτιος 07, 2019 - 10:06
2 σχόλια

Δύο χρόνια μετά το «λουκέτο» και την πτώχευση της εταιρείας HelioSphera ΑΕ την οποία αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Τρίπολης ύστερα από προσφυγή των 64 απλήρωτων εργαζομένων, το θέμα του εργοστασίου απασχολεί ξανά την κοινωνία της Τρίπολης και επανέρχεται στο προσκήνιο με μια καταγγελία που έγινε από τον δικηγόρο κ. Μιχαλόπουλο η οποία άπτεται της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Να αναφέρουμε ότι κύρια δραστηριότητα της HelioSphera από τις 19 Ιουνίου 2009, όταν έγιναν τα εγκαίνια, ήταν η παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ τεχνολογίας λεπτού υμενίου.

Όπως ανέφερε ο σύνδικος στη συνεδρίαση του ΔΣ: «Όταν έκλεισε το εργοστάσιο δεν έγινε η απορρόφηση των αεριών, τα οποία κυκλοφορούν και έχουν  χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά επικίνδυνα, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει κάποια διαρροή από τις σωληνώσεις να γίνεται ανάφλεξη».

Σημειωτέον το  εργοστάσιο της εταιρείας εκτείνεται σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 27.000 m2, με το χώρο παραγωγής να καλύπτει τα 17.000 m2.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης κ. Αθανάσιο Κολυβήρα ενημερωθήκαμε εκτενώς για την ανάφλεξη που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018 ύστερα από διαρροή του αερίου.

Όπως μας ενημέρωσε η Πυροσβεστική, υπήρξε μια μικρής έκτασης ανάφλεξη 10-20 πόντων περίπου, η οποία εκδηλώθηκε όταν το υπόλειμμα αερίου που υπάρχει μέσα στις σωληνώσεις ήρθε σε επαφή με τον αέρα.

Η φλόγα αυτή δεν ήταν δυνατόν να κατασβεστεί με νερό, αλλά με ένα άλλο υλικό, πρόσθεσε.

Με το κλείσιμο του εργοστασίου οι δεξαμενές έχουν απομακρυνθεί, αλλά οι σωληνώσεις παραμένουν ως έχουν και πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν, αφού κάθε φορά που το θα υπάρχει διαρροή θα ακολουθεί ανάφλεξη, σημείωσε ο κ. Κολυβήρας απαντώντας σε ερωτήσεις μας σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση στο εργοστάσιο.

Τα παράγωγα της καύσης σαφώς είναι τοξικά, αν κάποιος τα εισπνεύσει απευθείας, έτσι οι πυροσβέστες που κλήθηκαν στο περιστατικό ήταν εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Πρέπει να γίνει εκκένωση του εργοστασίου καθώς τα υλικά είναι επικίνδυνα

Να αναφέρουμε ότι ύστερα από την κατάσβεση τον Οκτώβριο του 2018 έχει γίνει δικογραφία και έχει πάει στον εισαγγελέα.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΣΕΒΙΠΕΤ  κ. Γιώργο Δημητρόπουλο, προκειμένου να μάθουμε για τη στάση των λοιπών επιχειρηματιών απέναντι στο κλείσιμο του εργοστασίου, αλλά και στις αποκαλύψεις που θέλουν το κλειστό εργοστάσιο να απειλεί τις δικές τους επιχειρήσεις  στην περίπτωση νέων αναφλέξεων.

Ο κ. Δημητρόπουλος μάς ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι έχει υπάρξει και αλληλογραφία σχετική με άλλους φορείς.

Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, σημείωσε ο πρόεδρος, επειδή και στο δίκτυο του εργοστασίου υπάρχουν υπολείμματα αερίων .

Ο σύνδεσμος κοιτά να φροντίζει για το καλό των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ΒΙΠΕ, έτσι οι επιχειρήσεις γνωρίζουν για το ζήτημα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι δεν χρειάζεται πανικός

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του συνδέσμου ανέφερε ότι είναι προς παράδοση η έκθεση της ΕΤΒΑ για το συγκεκριμένο εργοστάσιο προσθέτοντας ότι πιθανώς είναι θέμα ημερών να δοθούν τα αποτελέσματα αφού ήδη έχει ζητηθεί παράταση χρόνου.

Κλείνοντας, ο κ. Δημητρόπουλος επεσήμανε ότι το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σε διαδικασία επίλυσης, μιας και επαφές δεν έχουν σταματήσει και συνεχίζονται.

Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της ΠΕ Αρκαδίας κ. Παναγιωτούρο, ο οποίος γνωρίζει το θέμα, ωστόσο βρίσκεται σε αναρρωτική. Σύντομα θα δώσει και ο ίδιος τις απαντήσεις του για το ζήτημα.

Έφη Καστραντά

Φωτογραφία από bougatsos.gr


2 Σχόλια

Ο κ συνδικος ως λαγος τις αντιπολίτευσης προσπαθησε να χρεωσει καποιους ανθρωπους. Όμως δεν τα κατάφερε και η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια. Φοβησε τον κοσμο τισ Τρίπολης Χωρίς ιδιαίτερο λογο και προσπαθησε να αφήσει σκιες. Ο κ συνδικος λοιπον εχει αυτοσ την ευθύνη γθα την επίλυση του θεματοσ. Για αυτο άλλωστε πληρωνετε....

Μόνο απαντήσεις δεν έδωσε το συγκεκριμένο άρθρο. Μάλλον δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα. Μήπως πρέπει να μετακομίσουμε?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.