ΟΕΒΕΑ – Θεοδωρόπουλος: Προτείνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Αρκαδία και δεν μας στηρίζει κανείς! (vid)

ΟΕΒΕΑ – Θεοδωρόπουλος: Προτείνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Αρκαδία και δεν μας στηρίζει κανείς! (vid)

Ιούνιος 06, 2022 - 14:22
6 σχόλια

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΑ κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος  παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες λόγω της ενεργειακής κρίσης και τις προτάσεις που έχει καταθέσει σε ευρωπαϊκά προγράμματα η Ομοσπονδία.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε αρχικά ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι διαχρονικά προβληματική, πράγμα που υπονομεύει την παραγωγική βάση. Η ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει, επηρεάζει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις αλλά και την παραγωγή.

«Πώς όμως να μην οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση, καθώς υπήρξε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς κανέναν σχεδιασμό για τη ομαλή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ υπήρχε δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία ως προς την ενέργεια;.. Πρώτα η πανδημία, έπειτα ο πόλεμος έφερε τα πάνω κάτω», επεσήμανε.

«Μικρές επιχειρήσεις που δεν εισήγαγαν την τεχνολογία στους κόλπους τους έκλεισαν ενώ λόγω του μικρού αριθμού μεταναστών σταμάτησαν να υπάρχουν εργατικά χέρια στα χωράφια», υπογράμμισε.

 Ως προς την ενεργειακή κρίση, η Ομοσπονδία προτείνει να μειωθεί ο φόρος και να παταχθεί επιτέλους το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, να σχεδιαστούν  κατάλληλες δομές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να περιοριστεί η επιδοματική πολιτική και η έννοια της οικονομίας να υιοθετηθεί και πάλι από τους πολίτες και το κράτος.

«Όνειρο της Ομοσπονδίας είναι να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις της ένα κέντρο αγροτεχνολογίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσει η επιστήμη και η γνώση να έρθει κοντά στην παραγωγή. Αναλυτικότερα, να δημιουργηθούν πιλοτικά προγράμματα για τη γεωργική παραγωγή και να δοθούν σημαντικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η επιστήμη και η γνώση να βρίσκεται κοντά στην παραγωγική δύναμη και να δημιουργηθεί μια καινούργια δύναμη αγροτών. Παρά όμως τις προσπάθειες που είχαν γίνει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έγινε τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος.

 Εμείς πορευόμαστε μόνοι μας. Εμείς θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι και κάποια στιγμή ελπίζω ότι θα υπογράψει και η Περιφέρεια με εμάς. Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με όλους τους φορείς.

Τον θλίβει ιδιαίτερα, όπως επεσήμανε, το γεγονός ότι η Ομοσπονδία έχει υπογράψει μνημόνια με αξιόλογα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης ενώ μνημόνιο με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν υπάρχει. Επιπλέον πιστεύει ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε βελτίωση του οδικού δικτύου και σε μοναστήρια παρά στην παραγωγή.

Όσον αφορά στις προτάσεις που έχουν καταθέσει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτές ήταν έξι και αναφέρονται στη γεωργία. Οι προτάσεις βρίσκονται στη δεύτερη φάση του προγράμματος και στόχο έχουν να δώσουν υπεραξία στα προϊόντα της περιοχής, όπως μούστος, ζωοτροφές και καλύτερη αξιοποίηση υπολειμμάτων αλλά και εισαγωγή της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή και διαλογή, όπως αυτοματοποίηση διαλογής καρπών.

 Συνολικά να βοηθηθούν και επαγγελματίες που δουλεύουν στο κτήμα αλλά και στα τρόφιμα.

Για τις προτάσεις που είχε κάνει η Ομοσπονδία για τη Μεγαλόπολη, ο κ. Θεοδωρόπουλος ελπίζει, όπως είπε, να μην παραμείνουν στο Masterplan και να υλοποιηθούν ενώ βλέπει δυστυχώς τα χρήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα της χώρας να μην φτάνουν ποτέ σε αυτήν ή να σπαταλιούνται σε πράγματα που δεν θα προσφέρουν την παραμικρή αξία.

«Προτείνεις ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, που μπορεί να φέρει και 5 και 6 χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή και από την άλλη μεριά να βλέπεις ανθρώπους από τις κεντρικές υπηρεσίες να μην δίνουν σημασία», είπε και εξήγησε ότι θεωρεί «ανούσια την ίδρυση νοσηλευτικής σχολής στο Ελληνικό από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς θα είναι αδύνατον για τους φοιτητές να κάνουν πρακτική στη μέση του πουθενά».

Για τον ίδιο θα ήταν καλύτερα να ιδρυθεί μια σχολή γεωπονίας, ενέργειας ή τεχνολογίας που θα έδινε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί στο έπακρο όλο αυτό το λεκανοπέδιο με τα μεγάλα αποθέματα νερού.

Τέλος, η Ομοσπονδία σε άμεση συνεργασία με το ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει σχεδιάσει πρόταση για κατασκευή υδροπονικού θερμοκηπίου, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα είναι αυτοδύναμο και αυτοσυντηρούμενο.

Με αυτό τον τρόπο, θα δινόταν δυνατότητα να εκπαιδευτούν άτομα και να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πάρκο θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που θα ήταν ανταγωνιστικό.

Παρ’ όλο που το έργο αυτό εγκρίθηκε, δεν δόθηκαν 200.000 ευρώ για να πραγματοποιήσει μελέτες ωρίμανσης. Κάτι που θα οδηγήσει στο να ναυαγήσει η υλοποίηση αυτού του έργου.

Ο κ. Θεοδώροπουλος δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον και πιστεύει ότι ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεγαλόπολης τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη τύπου του προέδρου ΟΕΒΕΑ Θεοδωρόπουλου


6 Σχόλια

ποιος να σε υπολογισει και γιατι ,ειδαμε και για τη πλατεια πετρινου τις κινησεις σου και καταλαβαμε τι παιγνιδι παιζεις ,θες και να μιλησεις

Τάκη, το γεγονός και μόνο πως είσαι πρόεδρος, ισόβιος επί δεκαετίες, ενός φορέα που σχετίζεται με εμπόρους και βιοτέχνες, ενώ εσύ είσαι καθηγητής φροντιστής, αποδεικνύει περίτρανα την παθολογία της Ομοσπονδίας. Αυτό είναι το νέο «παραγωγικό» μοντέλο που προτείνεις; Η καρεκλοκαλλιέργεια δεινόσαυρων; Καλά κάνουν και δεν σε στηρίζουν. Τράβα σπίτι σου. (@ 09:30 Εσύ δεν έχεις δίκιο. Στο συγκεκριμένο θέμα ο Θεοδωρόπουλος είχε όλα τα δίκια με το μέρος του. Και λίγα έκανε. Απέτυχε παταγωδώς βέβαια, γιατί η μαφία των καφετζήδων είναι ανίκητη. Νομιμότητα-παρανομία στην Τρίπολη του 21ου αι, σημειώσατε 2)

Αγαπητέ Παναγιώτη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους να ασχοληθούν με τη γη. Προτιμούν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας και το ενδιαφέρον τους εστιάζει στο πως να τρυπώσουν στο δημόσιο μέσω κάποιου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Αυτό πρέπει να σταματήσει και οι άνεργοι να κατευθύνονται στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στους ανέργους να παρέχετε ειδική κατάρτιση/εκπαίδευση για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ιδίας απασχόλησης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.