Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ζήτησε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ζήτησε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Φεβρουάριος 15, 2023 - 17:45
21 σχόλια

Eurokinissi

Να μπει ένα τέλος στα τραπεζικά υπερκέρδη ζητά o πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) και ζητά επείγουσα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.
 
Η εφαρμοζόμενη ρήτρα δανείων που είναι εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο και επηρεάζει καθημερινά 200.000 και πλέον πολίτες είναι καταχρηστική, αντικαταναλωτική και είναι λυπηρό -όπως εξηγούν οι δανειολήπτες με επιχειρήματα- τα «κέρδη» των τραπεζών να συνδέονται με την προκύπτουσα υπερχρέωση των καταναλωτών, οι οποίοι ενώ έχουν ήδη αποπληρώσει το δάνειό τους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, καλούνται να αποπληρώσουν ξανά ένα νέο κεφάλαιο σχεδόν ισόποσο.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, τα τελευταία 15 περίπου χρόνια οι δανειολήπτες με δάνεια εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο είναι θύματα καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, οι οποίες παραβιάζοντας το καταναλωτικό δίκαιο, με αδιαφανείς όρους, τους χορήγησαν δάνεια σε ξένο νόμισμα και επιβαρύνθηκαν κερδοσκοπικά με την ανατροπή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου και ευρώ.

Με τον τρόπο που εξελίσσεται η υπόθεση των δανείων σε ελβετικό φράγκο στη χώρα, η πρόσβαση των δανειοληπτών στο φυσικό τους δικαστή εκμηδενίστηκε, αφού ο Άρειος Πάγος δε δέχθηκε να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ. Καταπατήθηκαν έτσι τα συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένα δικαιώματα ακρόασης και δίκαιης δίκης, κάνοντας φανερό πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΔΑΝΕΦ έχει ήδη προβεί σε καταγγελία σε βάρος της Ελλάδας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διερευνάται.

Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. με πληττόμενους δανειολήπτες από δάνεια με αξία ελβετικού φράγκου στην οποία δεν έχει αποδοθεί δικαστική προστασία στους καταναλωτές! Χώρες άλλες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία κλπ έχουν παράσχει δικαστική προστασία και δεν έχουν αρνηθεί τον έλεγχο των συμβάσεων δανείων, όπως έπραξε ο Άρειος Πάγος.
 
Η πολυπληθέστερη καταγεγραμμένη ιστορικά ασκηθείσα αγωγή κατά συστημικής τράπεζας.
 
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, στις 26/01/2023 δικάστηκε η επίμαχη υπόθεση της ενεργητικής νομιμοποίησης των funds στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Στις 29/01/2023 έκλεισε ο φάκελος και μια - δυο μέρες αργότερα τον πήρε στα χέρια της η εισηγήτρια. Εν συνεχεία σε μηδενικό χρόνο φωτοτυπηθήκαν οι χιλιάδες σελίδες και δόθηκαν αντίγραφα στους δεκάδες δικαστές οι οποίοι σε οκτώ (8) περίπου μέρες διάβασαν τις χιλιάδες αυτές σελίδες αντίκρουσης, συνεδρίασαν και συνέταξαν αιτιολογημένη απόφαση!

Σε αντίστοιχα βαρύνουσας σημασίας δίκη, ωστόσο, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν χιλιάδες από τους εμπλεκόμενους που έλαβαν δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου - δάνεια με λογιστικό δανεισμό με βάση και την κρίση του ΔΕΕ- (πρόκειται για την πολυπληθέστερη αγωγή εδώ και δεκαετίες) και η οποία ασκήθηκε με βάση τον Ν.2251/94, δικάστηκε τελικά περίπου δυο (2) έτη μετά, ενώ η δικαστική απόφαση εκδόθηκε και αυτή περί τα δυο (2) έτη αργότερα. Να τονίσουμε δε πως στην εν λόγω δίκη παραβιάστηκε και η βασική συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα το άρθρο 267 Σ.Λ.Ε.Ε.

Τέλος, ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ ενημερώνει πως εκκρεμούν -μετά από χρονοβόρο προσδιορισμό εκδίκασής τους- άλλες τρείς εκδικάσεις επί συλλογικών αγωγών κατά συστημικών τραπεζών, στις οποίες θα κριθούν υπό ευρύτερο νομικό πρίσμα και νέα στοιχεία (έκδοση νεότερων θετικών -για τους καταναλωτές- δικαστικές αποφάσεις Δ.Ε.Ε.) και όχι μόνο ευελπιστώντας :

α. να μην υπάρξει παραβίαση της συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας ο Άρειος Πάγος τα προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ

β. να ληφθούν υπόψη όλες οι σχετικές για το ζήτημα αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), οι οποίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και

γ. να τύχουν οι 200.000 και πλέον εμπλεκόμενοι με το θέμα πολίτες μιας εξίσου άμεσης δικαστικής απόφασης.    


21 Σχόλια

Ξέρει ο Αλέκσης με ένα νόμο του ενός άρθρου (έτσι του το είπαν αλλά ως "μηχανικός" το καλούπωσε ως ένα νόμο κι ένα άρθρο).

Δηλαδή εγώ ως ενήλικας πήρα μια απόφαση να πάρω δάνειο σε οποιοδήποτε νόμισμα, σε οποιαδήποτε τράπεζα με οποιοσδήποτε όρους που τους έχω αποδεχθεί και τους έχω υπογράψει και ζητάω μετά τί ακριβώς;;;; Να μου κόψουν τις δόσεις;;; Να μου κόψουν τις προσαυξήσεις;;; Να πληρώσω λιγότερα;;; Πάτε καλά;;; Τι άλλο θέλουμε επιτέλους;;; Είμαστε ενήλικες ή παιδιά;;; Εγώ πλήρωνα 600€ και τώρα έχει φτάσει 680 το δάνειο μου.. Ξέρω τι έχω υπογράψει όμως και κάνω το .... παξιμάδι και πληρώνω μέχρι να ξεχρεώσω όλο το ποσό.

@08:31 νομίζω ζητάνε να πληρώσουν μεν, αλλά με ποσό εκφρασμένο σε ευρώ και με αξία ίση με την περίοδο που πήραν το δάνειο. Γιατί έκτοτε η ισοτιμία φράγκου-ευρώ άλλαξε ριζικά και απρόβλεπτα με αποτέλεσμα τα χρωστούμενα να έχουν διπλασιαστεί(?). Άλλο να έχεις επιτόκιο που είναι βασισμένο σε κάποιους κάπως προβλέψιμους-σταθερούς δείκτες (πχ euribor) και άλλο που να εξαρτάται από την ισοτιμία με ένα ξένο νόμισμα και που η εξέλιξη της είναι σχεδόν απρόβλεπτη. Το euribor αποκλείεται να αυξηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε σε 5 χρόνια να σου διπλασιάσει το χρέος.

@10:27 Και αν η ισοτιμία είχε αλλάξει ανάποδα και χρωστούσαν τα μισά αντί για τα διπλάσια τότε τι θα έκαναν;

@10:27 Δύο πράγματα είναι όλα κι όλα που πρέπει να προσέχεις πού τα βάζεις. Να δεις που θα ζητήσουν επίβλεψη και στο άλλο!

Αν ήθελαν να είναι σίγουροι τι θα πληρώσουν, να μην έπαιζαν με τις ισοτιμίες. Τώρα ας πληρώσουν!

προφανως καποιοι εδω ειναι υπερ των υπεκερδων των τραπεζων,γιατι κανεις δεν μιλησε για διαγραφη χρεων,ασε που μεθοδευμενα τοτε οι τραπαζες εσπρωχναν τους πελατες προς τα ελεβετικα,ακομη και οι δντες τραπεζων επερναν τηλεφωνα,τυχαιο????

@12:35 μόνο που δεν έγινε αυτό. Και αν γινόταν, κάτι μου λέει ότι οι τράπεζες μονομερώς θα οδηγούσαν τα δάνεια σε μετατροπή σε ευρώ για να περιορίσουν την χασούρα.

@15:25 αν διαβάσεις λίγο πάνω στο θέμα θα δεις ότι τα δάνεια σε ξένο νόμισμα με πληρωμή σε εθνικό νόμισμα κατηγοριοποιούνται ως επενδυτικά προϊόντα. Τα επενδυτικά προϊόντα δεν απευθύνονται στο μέσο καταναλωτή (όπως τα κοινά δάνεια) αλλά σε επενδυτή. Ως επενδυτικά προϊόντα θα έπρεπε να υπάρχει κατάλληλη και διαφανής ενημέρωση των επενδυτών από την τράπεζα για το προϊόν αυτό, τα χαρακτηριστικά του και τους επενδυτικούς κινδύνους (το συναλλαγματικό ρίσκο) προτού υπογραφεί η σύμβαση. Τώρα θες να μας πεις ότι τα έκαναν αυτά οι ελληνικές τράπεζες;

@15:27 μόνο αν υπήρχε κατάλληλη και διαφανής ενημέρωση από πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο της τράπεζας για το επενδυτικό προϊόν δανείου σε ξένο νόμισμα με πληρωμή σε εθνικό νόμισμα.

@12:35 και για να ολοκληρώσω αυτό που έγραψα για τον συναλλαγματικό κίνδυνο: Αν οι τράπεζες το είχαν διαχειριστεί ως επενδυτικό προϊόν, με πιστοποιημένους υπαλλήλους (επενδυτικοί σύμβουλοι) θα ενημέρωναν τους επενδυτές ότι υπάρχει και η δυνατότητα ασφάλισης έναντι του συναλλαγματικού κινδύνου. Αυτές δεν θα έχαναν κάτι. Αν ο επενδυτής ήταν τσιγγούνης και ήθελε να γλιτώσει την ασφάλιστρα, τουλάχιστον δεν θα μπορούσε να ζητάει και τα ρέστα έπειτα. Τότε πραγματικά μπορούσες να του πεις "έπαιξες και έχασες".

Φιλελέ λύση στον δανεισμό! Παίρνεις επιχειρηματικό δάνειο π.χ. 300.000€ το 2005. Μέχρι το 2015 δεν δίνεις καθόλου χρήματα στη τράπεζα. Όλα μια χαρά μέχρι εδώ! Το δάνειο γίνεται 720.000€. Λαμπρά! Το πας για συζήτηση στη βουλή και σου λένε για τους επομένους 23 μήνες αν θέλεις μπορείς να δίνεις από 3000€ το μήνα. Απλά & νοικοκυρεμένα. Περισσότερες πληροφορίες από το 3:25 και μετά. https://www.youtube.com/watch?v=rpMKgjB2qsI

@23:15 - Τον Κύρτσο; Αλήθεια τον Κύρτσο επικαλείσαι; Να μας πει για δάνεια ο Κύρτσος;;; Αυτά που λέει ο Κύρτσος τα θεωρείς αδιάσειστα στοιχεία; Αν μου πεις ότι το επαληθεύει και ο Αντώναρος, θα μου φτιάξεις την ημέρα.

@18:39 - Άρα όταν πάω να κάνω ασφάλιση αυτοκινήτου και δεν επιλέξω μικτή ασφάλιση αλλά την απλή, σε περίπτωση που ρίξω το αυτοκίνητο στον τοίχο, θα φταίει ο ασφαλιστής που δεν με ενημέρωσε ότι υπάρχει και η μικτή (αν δεν το έκανε). ΟΚ, βολικό ακούγεται αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι προφανώς. Μπορεί (από που προκύπτει όμως;), να μην τους είχαν ενημερώσει ότι υπάρχει ασφάλιση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Είχαν ενημερωθεί όμως 100% ότι υπήρχε κίνδυνος σε περίπτωση που η ισοτιμία ευρώ/φράγκου γυρίσει εις βάρος τους να επιβαρυνθούν. Ανέλαβαν ρίσκο και δεν θέλουν να πληρώσουν όταν δεν τους βγήκε.

@18:39 μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι γράφω. Ξέρεις τι είναι επενδυτικό προϊόν; Ξέρεις τι υποχρεώσεις ενημέρωσης έχει αυτός που σου το προσφέρει; Ξέρεις ότι αυτός που σου το προσφέρει πρέπει να είναι πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος; Ξέρεις πχ ότι είναι συνήθης πρακτική στα κοινά στεγαστικά δάνεια να ασφαλίζεται το σπίτι και να προσφέρεται και ασφάλιση ζωής/υγείας στους δανειζόμενους; Πέρα από αυτό, είσαι σίγουρος ότι είχαν ενημερωθεί **κατάλληλα και με διαφάνεια** για τον συναλλαγματικό κίνδυνο; Αυτό θα αποδεικνυόταν ευχερώς αν τους είχε προσφερθεί ασφάλιση του κινδύνου αυτού.

@14:06 Επειδή το έχεις γράψει 100 φορες αυτό το περί επένδυσης, πώς ξέρεις ότι δεν είχαν γίνει όλα αυτά που λες ότι δεν έγιναν; Γιατί με κοτηγορεις ότι εξαπάτησα τον κόσμο; ποιος σου είπε ότι δεν τους ενημερώσα ; ποιος σου είπε ότι δεν έχω πιστοποίηση 2ου επιπέδου από την Τράπεζα της Ελλάδος;

Παύλο αυτά που είπε ο Κυρτσός για τον μπαταξή Μητσοτάκη είναι βαριά. Πολύ βαριά! Αναμένουμε λοιπόν τη μήνυση του Μητσοτάκη για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Κύρτσου, για να μας αποδείξει ο γκόμενος πως ο Κύρτσος είναι πράγματι ένας άθλιος συκοφάντης. Μέχρι να γίνει αυτό, επίτρεψε μας να θεωρούμε τα σχόλια του Κύρτσου μακράν πιο αξιόπιστα από τα λόγια του εθνικού μας κρυφακούλη. Αλήθεια το πολίτικο σου ένστικτο ακόμα σου λέει να εμπιστεύεσαι τον Μητσοτάκη;

Ο Παύλος αδυνατώντας να απαντήσει ή να εκφέρει άποψη για την αποκάλυψη αυτή καθ’ αυτή, στην περίπτωση μας για την αποκάλυψη του Κύρτσου για το απλήρωτο δάνειο του Μητσοτάκη, χρησιμοποιεί τη τεχνική της απαξίωσης ή συκοφάντησης αυτού που έκανε την αποκάλυψή. Επιχειρεί να απόσπαση την προσοχή μας από την αποκάλυψη στρέφοντας την συζήτηση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμού ή υπονοούμενα προς τον μέχρι πρότινος νεοδημοκράτη Κύρτσο. Έχει διαβάσει καλά τα non papers που μοιράζουν στη ΝΔ. ΝΔ αθλιότητες!

@16:18 αυτό ισχυρίζονται οι δανειολήπτες ελβ. φράγκου. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι περισσότερες τράπεζες εκείνες τις εποχές λειτουργούσαν έτσι. Δηλαδή, δώσε γρήγορα δάνεια χωρίς πολλά πολλά.

@16:18 και ξέχασα να αναφέρω ότι στα περισσότερα από αυτά τα ερωτήματα, το βάρος απόδειξης το φέρει η τράπεζα. Τουλάχιστον για το κομμάτι της ενημέρωσης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.