Ο «πόλεμος» των πόλεων και η χαμένη Τρίπολη

Ο «πόλεμος» των πόλεων και η χαμένη Τρίπολη

Απρίλιος 30, 2019 - 13:01
16 σχόλια

Πολλή συζήτηση προκάλεσε η εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου για τον περίφημο «Πόλεμο των πόλεων» που παρουσίασε ο Σκάι τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ. Στη συγκεκριμένη εκπομπή ο δημοσιογράφος έκανε ένα οδοιπορικό σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Τρίκαλα και Βόλο, αναδεικνύοντας τις δύο πόλεις που εν μέσω οικονομικής κρίσης αναπτύχθηκαν -Καλαμάτα και Τρίκαλα- και τις δύο πόλεις που υποβαθμίστηκαν -Βόλος και Τρίπολη.

Κατ' αρχάς, κάποιες παρατηρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του ρεπορτάζ αφιερώθηκε στην Καλαμάτα. Από τα 50 λεπτά εκπομπής, αφιερώθηκαν πλέον των είκοσι λεπτών στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Επίσης, άγνωστο είναι αν ο αρχισυντάκτης της εκπομπής ζήτησε να μιλήσει με τον δήμαρχο της πόλης μας, Δημήτρη Παυλή, ή με κάποιον από τη δημοτική αρχή και το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Στην εκπομπή μίλησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής και ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Γιάννης Σαμπράκος.

Αλλά για την Αρκαδία συνολικά, και αυτό προκαλεί κάποια εντύπωση, τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης, ο οποίος πέταξε το «προεκλογικό καρφί» του: «Δεν έχει σημασία», είπε, «πόσα χρήματα διατίθενται για την Αρκαδία, αλλά το πού διατίθενται και το πώς», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Αρκαδία είναι η πλέον προβληματική περιοχή της Πελοποννήσου.

Στα περίπου έξι λεπτά που αφιέρωσε ο Τέλλογλου στην Τρίπολη, από τα πενήντα της συνολικής διάρκειας του ρεπορτάζ, ο κ. Τρουπής αλλά και ο κ. Σαμπράκος δεν είπαν κάτι που δεν ισχύει: Ασυνεννοησία των προηγούμενων δημοτικών αρχών και της τωρινής, μια πόλη χωρίς σαφή ελκυστικό λόγο επισκεψιμότητας, παρά τη σπουδαία ιστορία της, μια πόλη όπου οι φορείς δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, μια πόλη την οποία έχουν σαν πέρασμα οι ταξιδιώτες και όχι ως προορισμό.

Ο δημοσιογράφος σε τρεις φράσεις περιγράφει μια κατάσταση γνωστή σε όλους: κακές υποδομές, μέτρια ξενοδοχεία, ακαθόριστη πολεοδομία. Ακόμα, επισημαίνει ότι είμαστε μια πόλη με χαρακτήρα Δημοσίου, με παραμελημένη βιομηχανική ζώνη, ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι μπορεί κάποιος να δει στην πόλη μας.

Κανένας συντονισμός ανάμεσα στους φορείς, ώστε να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης μας και να γίνει η Τρίπολη προορισμός.

Τίποτα αναληθές, τίποτα ανακριβές.

Εκεί όπου διαφωνώ με τον κ. Τέλλογλου είναι στον τίτλο της εκπομπής. Πρώτον, επειδή δεν βρίσκεται καμία πόλη της χώρας μας σε πόλεμο με κάποια άλλη. Καλαμάτα και Τρίπολη, ας πούμε, δεν έχουν κανέναν λόγο να ανταγωνιστούν, αφού έχουν εν δυνάμει διαφορετικούς πόλους έλξης, διαφορετικό πληθυσμό και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Και, δεύτερον, επειδή, ακόμα και έτσι να ήταν, η πόλη μας δεν πήγε σε καμία μάχη, δεν προσπάθησε το παραμικρό. Μέσα σε πέντε χρόνια το Στρατόπεδο κλείνει, το Πανεπιστήμιο υποβαθμίζεται, αστυνομικά τμήματα κλείνουν επίσης. Αυτά ήταν κεκτημένα, τα οποία δεν κατορθώσαμε να κρατήσουμε. Επίσης, η νοοτροπία «παραδοσιακά η Τρίπολη δεν έχει καρναβάλι, γι' αυτό δεν κάνουμε», η οποία δεν αφορά ασφαλώς μόνο στις Απόκριες αλλά και σε κάθε τι που θα μπορούσε να προσελκύσει κόσμο, πρέπει να πεθάνει.

Μαζί με τη διχόνοια που την βλέπεις παντού.

Ο κόσμος στην πλατεία Άρεως εφέτος σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν πολύ λιγότερος κατά κοινή ομολογία. Η Τρίπολη είχε χιλιάδες επισκέπτες και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Αλλά όχι και την Κυριακή του Πάσχα, που «παραδοσιακά είναι γνωστή η πόλη μας για τις ψησταριές της και τον εορτασμό της Ανάστασης». Πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πλέον είμαστε πέρασμα και όχι προορισμός.

Άλλο ένα χαμένο κεκτημένο. Διότι τα κεκτημένα αν δεν τα ανατροφοδοτείς με νέα πράγματα, μοιραία θα τα χάσεις.

Αλλά ας μην γκρινιάζουμε. Η αποτυχία μας είναι η ευκαιρία για να διορθώσουμε τα λάθη μας, να ξεπεράσουμε στρεβλές νοοτροπίες και να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Όπως, ας πούμε, να λειτουργούν όλα τα καταστήματα στην πλατεία Άρεως, και να μην χρειάζονται δύο χρόνια για να πάρει το «Πάρκο της Άρεως» άδεια για τουαλέτες...

Και κάτι τελευταίο: Η πόλη μας γνώρισε ανάπτυξη μόνο με την έλευση του σιδηροδρόμου. Χωμένη μέσα στα βουνά, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, η παλιά Τρίπολη έγινε διαμετακομιστικός κόμβος και κεντρικό σημείο για το εμπόριο με τον σιδηρόδρομο. Πολλοί λόγοι οδήγησαν στον μαρασμό του, πολλά παιχνίδια έγιναν εις βάρος του, όλα αυτά είναι γνωστά. Αλλά και στη σημερινή συγκυρία, ο σιδηρόδρομος μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Τρίπολη να πάρει τα πάνω της. Και, δυστυχώς, δεν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για την επαναλειτουργία του συνολικά.

Γαλανιάδη Εύα


16 Σχόλια

Ότι η Τρίπολη βρίσκεται σε μαύρα τάλια, κυρίως την τελευταία 5ετία (στεναχώρια μου, **, αν θιχτείτε οι σφουγγοκωλάριοι και οι αυλικοί του Παυλή), είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Δεν κουνήθηκ εούτε λιθαράκι. Αν η δημοτική αρχή έκανε τόσα έργα όσο πήγε σε γιορτές, πανηγύρια, κλαρίνα και γουρνοπούλες, η πόλη θα είχε ανακατασκευαστεί ολόκληρη. Μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, δεν ξέρω. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτά τα 5 χρόνια η πόλη γύρισε 200 χρόνια πίσω. Όσα δηλαδή και τα χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης που γιορτάζουμε σε 2 χρόνια. Πραγματικά τραγικό...

Γιατί, ψέμματα είπαν ο Τρουπής κι ο Σαμπράκος για την ασυννενοησία των προηγούμενων δημοτικών αρχών με την τωρινή; Μπορείς να συνεννοηθείς με μπαστουνόβλαχους που θεωρούν πολιτισμό τη γουρνοπούλα και τα πανηγύρια; Δεν μπορείς...

Η αγιογραφία του Νίκα ήταν η εκπομπή. Θα έρθει να μας σώσει ο σωτήρας ο Νίκας στην Τρίπολη. Το εκλογικό του κέντρο στην Τρίπολη δείχνει την αισθητική των Καλαματιανών, σαν να το έχει χτυπήσει εγκέλαδος είναι. Θα τον ψηφίσω μόνο αν βγάλει και γουρνοπούλα.

Προφανώς; και η Τρίπολη βγαίνει χαμένη. Την εκπομπή δεν την είδα, αλλά σίγουρα γεννιούνται ερωτήματα. Ζήτησαν από την περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να μιλήσει μιας και οι δύο από τις τέσσερις πόλεις είναι στην περιφέρειά του;; Ο Δήμαρχος Καλαμάτας που εκθειάζεται μήπως είναι και ο εκλεκτός της ΝΔ και η ΝΔ η "εκλεκτή" του ΣΚΑΙ που έπαιξε η εκπομπή; Σοβαροί να είμαστε και να δούμε πολλά μέχρι τις εκλογές. Τέλος, καλός ο σιδηρόδρομος αλλά το αεροδρόμιο θα αλλάξει τα δεδομένα. Αυτό έγινε και στην Καλαμάτα για να μην ψάχνουμε για φαντάσματα.

Ναι φίλε μου..... ο Παυλης και ο Σμυρνιώτης φταίνε ? Τα τελευταία 9 χρονια ? Συγνώμη αλλά δεν είναι έτσι. 30 χρονια ψήφιζες ΠΑΣΟΚ και καυχιωσουν πως είχες τους μεγαλύτερους βουλευτάδες απο Αρκαδία .. μην λέω ονόματα είναι γνωστά ... Τι έκαναν αυτοί λοιπόν για τον τόπο τους ? Χμμμμμ ΤΙΠΟΤΑ ? Βοήθησαν πουθενά ? Α ναι... διόρισαν το μισό νόμο ..Αυτό θέλατε τότε και τωρα σας φταίει η παρακμή επειδή ήρθαν οι μειώσεις τα ενφια κτλ κτλ και έπεσε ο τζίρος στην πόλη ..... Αυτη είναι η αλήθεια φίλοι μου δυστυχώς . Τρίπολη ειναι η πόλη των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Δυο πρόεδροι επιμελητηρίου και δυο έχουν οινοποιείο ο ένας συνέντευξη στα γραφεία του επιμελητηρίου ο άλλος στην επιχείρηση του βγάλτε συμπεράσματα γιατι είμαστε σε αυτή την κατάσταση

Η άποψη του δημοσιογράφου για τη διαμονή στην Τρίπολη είναι λανθασμένη. Η πόλη μας διαθέτει σύγχρονο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων (4*) και μάλιστα με αξιολόγηση σχεδόν άριστη στα διεθνή site κρατήσεων και βεβαίως καλύτερη από τα αντίστοιχης κατηγορίας ξενοδοχεία της πόλης της Καλαμάτας. Εαν είχε απευθύνει εξ αρχής στους θεσμικά αρμόδιους να μιλήσουν για τα ξενοδοχεία της Τρίπολης που είναι η Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας δεν θα είχε κάνει τη λανθασμένη διαπίστωση που ακούσαμε.

Το βίντεο είναι ξεκάθαρη προπαγάνδα.Δεν αντέχει κάν σε κριτική.Απλα απαξιώνεται ο Τέλλογλου που υποτίθεται ότι έχει μια φήμη.Οσο για το δήμαρχο Καλαμάτας,ας αφήσουμε τους συμπατριώτες του κ τις κάλπες να μιλήσουν.Παντως η Τρίπολη (η ωραία Τρίποληχρειαζεται ανανέωση,οργάνωση κ επιστροφή στην εργατικότητα κ τις στοχευμένες δημόσιες σχέσεις.

H εξαθλίωση της πόλης ήρθε την τελευταία πενταετία από την νυν δημοτική αρχή που γκρέμισε τα πάντα. Ολοι οι προηγούμενοι έβαζαν και ένα λιθαράκι. Αυτοί δυστυχώς όχι μόνο δεν έβαλαν , αλλά έβγαλαν και αυτά που υπήρχαν. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε ώστε να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και μετά. Το να εθελοτυφλούμε δεν ωφελεί, δε μας κάνει καλύτερους.

Ο skai προσπάθησε όσο μπόρεσε να φτιάξει το Νικα. Αλλά που να ήξερε πόσο μαστροχαλαστης είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας. Άνοιξε το στόμα του και του ξέφυγε ο πραγματικός εαυτός του. Η αναρμοστη συμπεριφορά απέναντι στο θάνατο ενός ανθρώπου, όπου εμπλέκεται και ο ίδιος ο δήμαρχος, τα λέει όλα....

Η εκπομπή είναι ξεκάθαρα κρυφο-προπαγανδιστική υπέρ της ΝΔ και ο Τέλλογλου σε εντεταλμένη υπηρεσία. Δεν είναι τυχαίο σε ποιο κανάλι την είδαμε. Αποδεικνύεται από τα εξής: Καλαμάτα και Τρίκαλα εκθειάζονται σαν πόλεις όπου Δήμαρχοι ήταν Νίκας (με στήριξη ΝΔ) και Παπαστεργίου (όπου η ΝΔ παλεύει να δώσει κομματικό πρόσημο), οι οποίοι και μίλησαν. Αντίθετα σε Τρίπολη και Βόλο, με Δημάρχους αντίθετους, παρουσιάζονται ως πόλεις άθλιες με πολλά αρνητικά. Μάλιστα δόθηκε ο λόγος σε ανθρώπους της ΝΔ, δηλαδή στην υποψήφια Δήμαρχο Βόλου Νάνσυ Καπούλα και στους γνωστούς συμπατριώτες μας, χωρίς...

…χωρίς να δοθεί ο λόγος στους εν ενεργεία εκπρόσωπους φορέων και Δημάρχους. Επιπλέον, ο παρουσιαστής εξέφρασε πονηρές ανακρίβειες για τα ξενοδοχεία ή την βιομηχανική περιοχή, τις οποίες υιοθέτησε η αρθρογράφος. Δηλαδή κυρία μου, πως ακριβώς παραμελήθηκε η βιομηχανική τα τελευταία χρόνια, όταν ολόκληρη η χώρα έχει αποβιομηχανοποιηθεί; Άστοχη και η τοποθέτηση για το σιδηρόδρομο. Να σας θυμίσω ότι η Τρίπολη ήταν οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου ήδη από την Τουρκοκρατία. Επίσης, ο σιδηρόδρομος έφερε ανάπτυξη σε όλη την Πελοπόννησο και με την κατάργησή του ζημιώθηκαν όλοι. Αυτά.

Να μιλήσει ο dr και να πει τη για το 5 αστέρο ξενοδοχείο του . Να έρθουν τουρίστες που να μείνουν δεν έχουμε υποδομές είμαστε μια εγκατεστημένη πόλη .εδώ δεν μπορέσαμε να πάρουμε τους Κολυμβητικόυς αγώνες χάλια μαύρα χάλια .

Περιμένετε λίγο και θα εγκατασταθούν και άλλοι ''ανατολίτες επενδυτές'' θα ανοίξουν τεμμένοι, τζαμιά, μεντρεσέδες, οπλουργεία, συνεργεία 4Χ4 και θα επέλθει το χατζ... συγνώμη η ''πρόοδος'' ήθελα να πω.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.